GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podrška Sarajevo Film Festivala hrvatskim snimateljima

Podrška Sarajevo Film Festivala hrvatskim snimateljima
POHVALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2020 / 10:29
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Hrvatska udruga filmskih snimatelja dobila je pismo podrške Sarajevo Film Festivala povodom Nacrta prijedloga zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u kojoj se apelira na vlasti da napuste prijedlog prema kojem se snimatelji više ne bi smatrali koautori audiovizualnog djela.

Sarajevo Film Festival izražava snažnu podršku Hrvatskoj udruzi filmskih snimatelja u očuvanju njihovih autorskih prava i digniteta te se protivi nastojanjima da im se, prema prijedlogu novog Zakona o autorskim i srodnim pravima, ukine status koautora audiovizualnog djela.

Iznenađeni tvrdnjama koje u priopćenju za javnost iznosi Hrvatska udruga filmskih snimatelja, podsjećamo da su hrvatski snimatelji ostavili veliki trag na domaću, regionalnu i svjetsku filmsku umjetnost i da je nemoguće i nepravedno zanemariti njihov autorski rad u stvaranju filma, kaže se.

Na Sarajevo Film Festivalu publika i filmski profesionalci iz cijelog svijeta godinama su imali priliku uživati u ostvarenjima hrvatske kinematografije u kojoj su svoj pečat ostavili i vrhunski snimatelji poput Igora Martinovića, Vanje Černjula, Mirka Pivčevića, Radislava Jovanova Gonza i drugih.

Uvažavajući vodeću ulogu redatelja pri stvaranju audiovizualnih djela, smatramo da su snimatelji njegovi ravnopravni koautori, a bez njih filmska djela sigurno ne bi bila onakva kakvima ih poznaje svijet umjetnosti, kaže se u pismu podrške i dodaje da bi zakonodavstvo trebalo pratiti razvoj struke i proširiti krug koautora audiovizulanih djela, a ne smanjivati ga.

Kao regionalna platforma za podršku filmskih umjetnika i njihovih djela, Sarajevo Film Festival upućuje apel da se hrvatskim snimateljima ne oduzimaju autorska prava i da njihov status bude u rangu kakav imaju i njihove kolege snimatelji u Bosni i Hercegovini, regiji i većini zemalja Europe i svijeta, navodi se u pismu Sarajevo Film Festivala.

Pisma podrške Hrvatskoj udruzi filmskih snimatelja uputile pored globalno najveće snimateljske asocijacije IMAGO i druge velike svjetske snimateljske asocijacije kao što su američki ASC, francuski AFC, britanski BSC, australski ACS, austrijski AAC, talijanski AIC, te sve regionalne snimateljske udruge, srpska SAS, slovenska ZFS, makedonska MGC i ASBH - Asocijacija snimatelja Bosne i Hercegovine.

U podršku su se uključili, kažu iz Udruge, i legendarni direktori fotografije Vittorio Storaro, Christian Berger i Darius Khonji, te respektabilni broj filmskih profesionalaca - Rajko Grlić, Dejan Aćimović, Dalibor Matanić, Kristijan Milić, Hrvoje Hribrar, Bruno Anković, Nina Violić, Lukas Nola i brojni drugi.

Nadamo se da će i zakonodavstvo Republike Hrvatske uvidjeti značaj snimatelja kao ravnopravnih sudionika autorske ekipe u umjetničkom procesu i stvaranju filma, kaže se u priopćenju Upravnog odbora Hrvatske udruge filmskih snimatelja.

Tagovi: Sarajevo Film Festival, autorska prava, Hrvatska udruga filmskih snimatelja, Igor Martinović, Vanja Černjul, Mirko Pivčević, Radislav Jovanov Gonzo
PROČITAJ I OVO
Vječno putovanje Željka Malnara
SJEĆANJE
Vječno putovanje Željka Malnara
ZAGREB - Na današnji dan 2013. godine preminuo je Željko Malnar. Pustolov, putopisac, voditelj, kolumnist, autor dokumentarnih filmova.
Zdenki Heršak Nagrada Fabijan Šovagović
NAGRADE
Zdenki Heršak Nagrada Fabijan Šovagović
ZAGREB - Osim niza zapamćenih kazališnih predstava, najpoznatija glumačka zagrebačka milostiva za sobom je ostavila nekoliko desetina i danas jednako svježih filmskih i televizijskih uloga.
Prvi riječki rock festival od uvođenje mjera vezanih uz pandemiju
FESTIVALI
Prvi riječki rock festival od uvođenje mjera vezanih uz pandemiju
RIJEKA - Prvi riječki rock festival koji će se održati nakon mjera vezanih uz pandemiju je "Zvukom preko vode" 10. i 11. srpnja na prostoru uz nekadašnje skladište Exportdrva u središtu Rijeke, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u četvrtak.
Film Dnevnik Diane Budisavljević od jeseni u školskom kurikulumu
KURIKULUM
Film Dnevnik Diane Budisavljević od jeseni u školskom kurikulumu
ZAGREB - Film "Dnevnik Diane Budisavljević" Dane Budisavljević dobio je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za uključivanje u nastavni kurikulum za učenike osnovnih i srednjih škola.
Roman Šušković-Stipanović ipak ostaje na čelu Kerempuha
ODLUKE
Roman Šušković-Stipanović ipak ostaje na čelu Kerempuha
ZAGREB - Roman Šušković-Stipanović odlučio je ostati na mjestu ravnatelja zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh, nakon što je Kazališno vijeće odbilo prihvatiti njegovu ostavku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE