GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podrška Sarajevo Film Festivala hrvatskim snimateljima

Podrška Sarajevo Film Festivala hrvatskim snimateljima
POHVALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2020 / 10:29
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Hrvatska udruga filmskih snimatelja dobila je pismo podrške Sarajevo Film Festivala povodom Nacrta prijedloga zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u kojoj se apelira na vlasti da napuste prijedlog prema kojem se snimatelji više ne bi smatrali koautori audiovizualnog djela.

Sarajevo Film Festival izražava snažnu podršku Hrvatskoj udruzi filmskih snimatelja u očuvanju njihovih autorskih prava i digniteta te se protivi nastojanjima da im se, prema prijedlogu novog Zakona o autorskim i srodnim pravima, ukine status koautora audiovizualnog djela.

Iznenađeni tvrdnjama koje u priopćenju za javnost iznosi Hrvatska udruga filmskih snimatelja, podsjećamo da su hrvatski snimatelji ostavili veliki trag na domaću, regionalnu i svjetsku filmsku umjetnost i da je nemoguće i nepravedno zanemariti njihov autorski rad u stvaranju filma, kaže se.

Na Sarajevo Film Festivalu publika i filmski profesionalci iz cijelog svijeta godinama su imali priliku uživati u ostvarenjima hrvatske kinematografije u kojoj su svoj pečat ostavili i vrhunski snimatelji poput Igora Martinovića, Vanje Černjula, Mirka Pivčevića, Radislava Jovanova Gonza i drugih.

Uvažavajući vodeću ulogu redatelja pri stvaranju audiovizualnih djela, smatramo da su snimatelji njegovi ravnopravni koautori, a bez njih filmska djela sigurno ne bi bila onakva kakvima ih poznaje svijet umjetnosti, kaže se u pismu podrške i dodaje da bi zakonodavstvo trebalo pratiti razvoj struke i proširiti krug koautora audiovizulanih djela, a ne smanjivati ga.

Kao regionalna platforma za podršku filmskih umjetnika i njihovih djela, Sarajevo Film Festival upućuje apel da se hrvatskim snimateljima ne oduzimaju autorska prava i da njihov status bude u rangu kakav imaju i njihove kolege snimatelji u Bosni i Hercegovini, regiji i većini zemalja Europe i svijeta, navodi se u pismu Sarajevo Film Festivala.

Pisma podrške Hrvatskoj udruzi filmskih snimatelja uputile pored globalno najveće snimateljske asocijacije IMAGO i druge velike svjetske snimateljske asocijacije kao što su američki ASC, francuski AFC, britanski BSC, australski ACS, austrijski AAC, talijanski AIC, te sve regionalne snimateljske udruge, srpska SAS, slovenska ZFS, makedonska MGC i ASBH - Asocijacija snimatelja Bosne i Hercegovine.

U podršku su se uključili, kažu iz Udruge, i legendarni direktori fotografije Vittorio Storaro, Christian Berger i Darius Khonji, te respektabilni broj filmskih profesionalaca - Rajko Grlić, Dejan Aćimović, Dalibor Matanić, Kristijan Milić, Hrvoje Hribrar, Bruno Anković, Nina Violić, Lukas Nola i brojni drugi.

Nadamo se da će i zakonodavstvo Republike Hrvatske uvidjeti značaj snimatelja kao ravnopravnih sudionika autorske ekipe u umjetničkom procesu i stvaranju filma, kaže se u priopćenju Upravnog odbora Hrvatske udruge filmskih snimatelja.

Tagovi: Sarajevo Film Festival, autorska prava, Hrvatska udruga filmskih snimatelja, Igor Martinović, Vanja Černjul, Mirko Pivčević, Radislav Jovanov Gonzo
PROČITAJ I OVO
Peti po redu Bookstan počinje u srijedu
FESTIVAL KNJIŽEVNOSTI
Peti po redu Bookstan počinje u srijedu
SARAJEVO - Peti Međunarodni festival književnosti Bookstan održaće se od 28. do 31. oktobra u kinu Meeting Point u Sarajevu.
Tjedan Gavelle od 2. do 7. studenoga u Komediji
TEATAR
Tjedan Gavelle od 2. do 7. studenoga u Komediji
ZAGREB - Gradsko dramsko kazalište Gavella, čija je zgrada u Frankopanskoj oštećena u potresu i čeka sanaciju, gostovat će od 2. do 7. studenoga u kazalištu Komediji, gdje će u sklopu "Tjedna Gavelle u Komediji" igrati tri uspješnice iz prethodnih sezona toga teatra.
Sacha Baron Cohen ponudio Trumpu ulogu ako izgubi izbore
ŠALJIVO
Sacha Baron Cohen ponudio Trumpu ulogu ako izgubi izbore
NEW YORK - Ako Donald Trump ne pobijedi na izborima početkom idućeg mjeseca, Sacha Baron Cohen mu nudi poslovnu priliku.
Predstavljena konzervatorska podloga za kontaktnu zonu Starog grada Dubrovnika
STARI GRAD
Predstavljena konzervatorska podloga za kontaktnu zonu Starog grada Dubrovnika
DUBROVNIK - Konzervatorska podloga za kontaktnu zonu svjetskog dobra Starog grada Dubrovnika, koja će gradu služiti kao stručni dokument za buduće izmjene i dopune prostornih planova, predstavljena je u ponedjeljak u dubrovačkim Lazaretima.
Sedam hrvatskih projekata na ovogodišnjem DOK Leipzigu
DOKUMENTARCI
Sedam hrvatskih projekata na ovogodišnjem DOK Leipzigu
LEIPZIG - Industrijski program 63. Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig, koje počinje u ponedjeljak, među projektima iz cijelog svijeta predstavlja i njih sedam hrvatskih.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE