GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pioniri maleni na izložbi Hrvatskog školskog muzeja

Pioniri maleni na izložbi Hrvatskog školskog muzeja
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2023 / 08:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Izložba “Pioniri maleni – Crtice iz života pionira kroz zbirke Hrvatskog školskog muzeja“, kojom se prvi put detaljnije istražuje dio muzejskog fundusa vezanog za razdoblje jugoslavenskog socijalizma, postavljena je u galeriji tog muzeja, “Školica za 5“ .

Kroz perspektivu djeteta na izložbi koja uz besplatan ulaz ostaje otvorena do 7. ožujka prikazani su likovni i literarnih radova učenika, nekadašnjih pionira, kao i ostala građa toga doba koju Hrvatski školski muzej čuva u svojim zbirkama.

Izloženi su učenički likovni i literarni radovi, bilježnice, zadaćnice, sve ono što govori o povijesti jednog vremena i jednog djetinjstva – djetinjstva pionira, najavljeno je iz Muzeja.

Tema je pokrivena kroz jednu školsku godinu učenika uz sve tada važne datume poput Dana Republika, Dana jugoslavenske narodne armije, Dana dječje radosti, Međunarodnog dana žena, Praznika rada, Dana mladosti.

Premijerno se prikazuje i film iz 1989. nastao u Eksperimentalnoj osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ Borovo u Vukovaru koji zorno oslikava učenike i njihov školski dan, interijer i eksterijer škole.

U filmu se pojavljuje i Siniša Glavašević kroz neobaveznu igru s učenicima u jednoj pomalo idiličnoj atmosferi koja, kažu iz Muzeja, iz današnje perspektive i s odmakom vremena upravo nagovještava sam kraj i nestanak gotovo polustoljetnog kulta postajanja i bivanja pionirom.

“Vjerujemo da će izložba mlađim posjetiteljima približiti jedno nepoznato, i u 21. stoljeću, teško shvatljivo vrijeme, a onima nešto starijima pobuditi sjećanja na vlastito djetinjstvo”, poručuju.

Po riječima autorice izložbe Kristine Gverić, premda je danas prvašićima teško predočiti to vrijeme, samo prisjećanje na taj dio naših djetinjstva daje čudesne odgovore, a nada se da će kod posjetitelja izložba pobuditi lijepa sjećanja, kao što je veseo, topao i nježan bio način njezinog stvaranja.

Hrvatski školski muzej, otvoren 1901. godine, jedini je specijalizirani muzej za područje školstva u Hrvatskoj. Njegov fundus obuhvaća oko 90 000 jedinica građe raspoređenih u 12 muzejskih zbirki.

Zbog posljedica potresa i dalje je zatvoren, no nastavlja djelovati u novoj galeriji “Školica za 5“ u Zagrebu, te u suradnji s drugim muzejima i kulturnim ustanovama, online i posebnim projektima.

Tagovi: pioniri, škole, socijalizam, tito
PROČITAJ I OVO
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE