GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovaj je film hrvatski kandidat za Oscara

Ovaj je film hrvatski kandidat za Oscara
FILMOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2023 / 12:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika 5. rujna 2023. godine odlučila je da će film Tragovi, redateljice Dubravke Turić, producentske kuće Kinorama, biti predstavnik hrvatske kinematografije na 96. nagradi Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji Najbolji međunarodni film, rečeno je danas na pressici u prostorijama HDFD-a

Tragovi prate znanstvenicu Anu (Marija Škaričić) koja se, kao posljednja članica nekada brojne obitelji, suočava s osobnom krizom, a antropološko istraživanje koje vodi isprepliće se s njezinim osjećajem izgubljenosti. Nizom podudarnosti, tragovi i simboli na stećcima postati će joj ujedno putokaz prema izlazu iz vlastite traume.

S redateljicom filma Dubravkom Turić razgovarali smo nakon premijere filma na prošlogodišnjem ZFF-u, a taj intervju možete čitati na ovoj poveznici.

"Od malih nogu su me fascinirali stećci razasuti po dalmatinskoj zagori. Tajnoviti, tihi. Tragovi nekih davnih ljudi. Mirila sam upoznala na planinarskim izletima po južnom Velebitu. Jedinstven obred vezan za njih snažno me se dojmio, i to godinama nosim u sebi. Ovaj film bio je prilika za povezivanje svega u jednu priču," rekla nam je tada, između ostalog, autorica filma.

Neke od nagrada koje su Tragovi ove godine osvojili na bogatom festivalskom putu su: Pariški festival europskog filma – Nagrada za najbolji film; Ischia Film Festival – Nagrada za najbolju režiju; Filmski festival u Sopotu – Nagrada za najbolju glumicu; Filmski Festival Unrestricted – Nagrada za najbolji strani film, Posebno priznanje za najbolju režiju, Posebno priznanje za glavnu žensku ulogu; Pulski filmski festival – Zlatna arena za montažu Dubravki Turić, Zlatna arena za oblikovanje zvuka Dubravki Premar, Zlatna arena za masku Snježani Gorup; La Femme Independent film festival – Specijalno priznanje žirija za najbolji film, Nagrada za glavnu glumicu, Nagrada za najbolji scenarij za strani film.

Komisija je ove godine odlučivala između četiri prijavljena filma:

1.) Cvrčak i mravica, redatelja Luke Rukavine (naš intervju s autorom čitajte ovdje)

2.) Garbura, redatelja Josipa Žuvana (naš intervju s autorom čitajte ovdje)

3.) Pelikan, redatelja Filipa Herakovića (naš intervju s autorom čitajte ovdje)

4.) Tragovi, redateljice Dubravke Turić (naš intervju s autoricom čitajte ovdje)

Tagovi: Tragovi, Duvravka Turić, Marija Škaričić
PROČITAJ I OVO
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE