GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvorena izložba u povodu 145. obljetnice početka baleta u Hrvatskoj

Otvorena izložba u povodu 145. obljetnice početka baleta u Hrvatskoj
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2021 / 14:29
Autor: Seebiz/h
ZAGREB - Izložba u povodu 145. obljetnice početka profesionalne baletne djelatnosti u Hrvatskoj, na kojoj su prvi put izloženi brojni predmeti iz povijesti hrvatskog baleta, otvorena je u ponedjeljak u auli Gradske knjižnice u Zagrebu.

Na izložbi pod nazivom "Doprinos Margarete Froman, Ljubinke Dobrijević i Petra Dobrijevića u razvoju hrvatskog baleta" prvi su put izložene fotografije s pokusa i izvedbi baleta zagrebačkog studija Foto Tonka i Ateliera Mosinger iz prve polovice 20. st., dva kostima za balerinu Anu Roje iz baleta Romeo i Julija, čestitka Milke Trnine u povodu proslave 20. godišnjice umjetničkog djelovanja Margarete Froman u HNK-u, čestitka Mauricea Béjarta Petru Dobrijeviću za postavu Boléra i drugi predmeti, ističe se u priopćenju Knjižnica grada Zagreba.

Autori izložbe su Davor Schopf i Mladen Mordej Vučković, a podijeljena je u dva dijela. Prvi dio posvećen je Margareti Froman (1896.–1970.), primabalerini moskovskog Boljšoj teatra i 100. obljetnici njezina dolaska u Zagreb, čime je 1921. započela nova era baleta Hrvatskoga narodnog kazališta. U 35 godina djelovanja koreografirala je pedesetak baleta, divertismana i baletnih večeri te baletne brojeve u sedamdesetak opera i opereta. Na taj način ostavila je neizbrisiv trag u stvaranju i afirmaciji hrvatskoga nacionalnog baletnog repertoara.

Drugi dio izložbe predstavlja baletana Petra Dobrijevića (1931.–2009.) i balerinu Ljubinku Dobrijević (1934.–2018.), koji su nakon djelovanja u Ansamblu Lado i Baletu HNK-a potkraj pedesetih otišli u inozemstvo i ostvarili svjetsku karijeru. S koreografom Mauriceom Béjartom 1960. u Bruxellesu su utemeljili znameniti ansambl Balet 20. stoljeća. Ostvarili su zapažene uloge kao plesači u nekima od najvažnijih baleta te su time pridonijeli razvoju svjetske baletne scene. Djelovali su i kao baletni majstori, pedagozi i utemeljitelji mnogih utjecajnih ansambala u Italiji i Njemačkoj.

Izložba je nastala u suradnji s Glazbenim odjelom Gradske knjižnice, s muzikologinjama i knjižničarkama Sanjom Vukasović-Rogač i Ivanom Jurenec, a uz spomenute izloške bit će predstavljena odabrana notna i AV građa iz bogatog fonda Glazbenog odjela Gradske knjižnice, među kojima se ističu prvo izdanje opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca iz 1884., faksimil autografa baleta Imbrek z nosom Krešimira Baranovića i partitura djela Orači Jakova Gotovca, sa skladateljevom posvetom Silviju Bombardelliju.

Tagovi: hrvatski balet, izložba, gradska knjižnica,
PROČITAJ I OVO
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE