GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvorena izložba Ivana Ivezića, legendarnog dizajnera ploča Jugotona

Otvorena izložba Ivana Ivezića, legendarnog dizajnera ploča Jugotona
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2022 / 12:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Izložba ''Ivan Ivezić: Tihi obrt – Retrospektiva grafičkih radova 1967. – 1997.' , posvećena najproduktivnijem domaćem dizajneru omota vinilnih ploča za nekadašnji Jugoton, otvorena je u četvrtak u HDD galeriji u Zagrebu.

Riječ je o prvom izložbenom pregledu djelovanja Ivana Ivezića, koji je za diskografsku kuću Jugoton (današnji Croatia Records) od 1960-ih do 1990-ih, oblikovao rješenja za nosače zvuka s kojima su odrastale generacije.

Ivan Ivezić bit je te vizualne komunikacije intuitivno shvatio vrlo rano, a njegovi su radovi postali mjestom kolektivne memorije prostora, vremena i kulture. Radeći za Jugoton, najveću diskografsku kuću ovih prostora koja je u zagrebačkoj Dubravi štampala brojna izdanja u danas nezamislivim tiražama, Ivezić je uvijek bio grafički prisutan u svim mogućim kanalima distribucije glazbe, istaknuto je na otvorenju izložbe.

Postav Tihog obrta, prve i jedine retrospektive s obzirom na dostupnost materijala, podijeljen je u šest segmenata. Predstavljene su omotnice ploča - domaći program Jugotona te licencna izdanja s varijacijama koje su unikatne u svijetu i tražene kod kolekcionara vinila, ali i popratni reklamni materijali za glazbena izdanja - letci, posteri, naljepnice. Uz to, izložene su i fotografije Ivana Ivezića korištene za omote ploča - serije koje pokazuju put od fotografije do omota, ali i odbijena grafička rješenja urednika Jugotona te segment privatnih obiteljskih fotografija koje su poslužile kao objekti za omote.

Posjetitelji mogu vidjeti i filmske plakate za Filmoteku 16, stripove iz produkcije GTS Mauri koje crtao Ivezić, te vlastite crteži korištene za ovitke.

Na ovitcima ploča, reklamnih materijala, plakata, te na fotografijama pojavljuju se glazbene zvijezde poput Tereze Kesovije, Josipe Lisac, Gabi Novak, Ljupke Dimitrovske, Radojke Šverko, Elvire Voće, Nede Ukraden, Lole Novaković, grupe 777, Novih fosila, Silvane Armenulić, Ksenije Erker, Boška Petrovića, Ive Pogorelića i drugih.

Kustos izložbe je Željko Luketić s asistentom Lerijem Ahelom. Autori su uspješnih izložbi "Socijalistička disco kultura (HDD Galerija i Klovićevi dvori, 2015.), "Utilitarni dizajn raspjevanog socijalizma" (HDD Galerija, 2020.) i "51000 Baltazargrad" (MMSU, 2020.) koju je u sklopu EPK2020 Rijeka vidjelo više od 10.000 posjetitelja. Urednici su u izdavačkoj kući Fox & His Friends Records iz Zagreba i voditelji neprofitnog arhiva popularne kulture Jučer Danas Sutra - Platforma za audiovizualna istraživanja.

Na otvorenju izložbe Iveziću je bila uručena i nagrada za životno djelo koju dodjeljuju Hrvatska diskografska udruga i Croatia Records. Nagradu je uručio Želimir Babogredac.

Tagovi: Ivan Ivezić, Jugoton, HDD Galerija, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Josipa Lisac, Bijelo dugme, Boško Petrović, Ljupka Dimitrovska
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE