GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvorena izložba Ivana Ivezića, legendarnog dizajnera ploča Jugotona

Otvorena izložba Ivana Ivezića, legendarnog dizajnera ploča Jugotona
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2022 / 12:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Izložba ''Ivan Ivezić: Tihi obrt – Retrospektiva grafičkih radova 1967. – 1997.' , posvećena najproduktivnijem domaćem dizajneru omota vinilnih ploča za nekadašnji Jugoton, otvorena je u četvrtak u HDD galeriji u Zagrebu.

Riječ je o prvom izložbenom pregledu djelovanja Ivana Ivezića, koji je za diskografsku kuću Jugoton (današnji Croatia Records) od 1960-ih do 1990-ih, oblikovao rješenja za nosače zvuka s kojima su odrastale generacije.

Ivan Ivezić bit je te vizualne komunikacije intuitivno shvatio vrlo rano, a njegovi su radovi postali mjestom kolektivne memorije prostora, vremena i kulture. Radeći za Jugoton, najveću diskografsku kuću ovih prostora koja je u zagrebačkoj Dubravi štampala brojna izdanja u danas nezamislivim tiražama, Ivezić je uvijek bio grafički prisutan u svim mogućim kanalima distribucije glazbe, istaknuto je na otvorenju izložbe.

Postav Tihog obrta, prve i jedine retrospektive s obzirom na dostupnost materijala, podijeljen je u šest segmenata. Predstavljene su omotnice ploča - domaći program Jugotona te licencna izdanja s varijacijama koje su unikatne u svijetu i tražene kod kolekcionara vinila, ali i popratni reklamni materijali za glazbena izdanja - letci, posteri, naljepnice. Uz to, izložene su i fotografije Ivana Ivezića korištene za omote ploča - serije koje pokazuju put od fotografije do omota, ali i odbijena grafička rješenja urednika Jugotona te segment privatnih obiteljskih fotografija koje su poslužile kao objekti za omote.

Posjetitelji mogu vidjeti i filmske plakate za Filmoteku 16, stripove iz produkcije GTS Mauri koje crtao Ivezić, te vlastite crteži korištene za ovitke.

Na ovitcima ploča, reklamnih materijala, plakata, te na fotografijama pojavljuju se glazbene zvijezde poput Tereze Kesovije, Josipe Lisac, Gabi Novak, Ljupke Dimitrovske, Radojke Šverko, Elvire Voće, Nede Ukraden, Lole Novaković, grupe 777, Novih fosila, Silvane Armenulić, Ksenije Erker, Boška Petrovića, Ive Pogorelića i drugih.

Kustos izložbe je Željko Luketić s asistentom Lerijem Ahelom. Autori su uspješnih izložbi "Socijalistička disco kultura (HDD Galerija i Klovićevi dvori, 2015.), "Utilitarni dizajn raspjevanog socijalizma" (HDD Galerija, 2020.) i "51000 Baltazargrad" (MMSU, 2020.) koju je u sklopu EPK2020 Rijeka vidjelo više od 10.000 posjetitelja. Urednici su u izdavačkoj kući Fox & His Friends Records iz Zagreba i voditelji neprofitnog arhiva popularne kulture Jučer Danas Sutra - Platforma za audiovizualna istraživanja.

Na otvorenju izložbe Iveziću je bila uručena i nagrada za životno djelo koju dodjeljuju Hrvatska diskografska udruga i Croatia Records. Nagradu je uručio Želimir Babogredac.

Tagovi: Ivan Ivezić, Jugoton, HDD Galerija, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Josipa Lisac, Bijelo dugme, Boško Petrović, Ljupka Dimitrovska
PROČITAJ I OVO
Novigrad je postao dom bluesa
BLUES
Novigrad je postao dom bluesa
NOVIGRAD - Novigrad je dobio novu prepoznatljivost - Festival Cittanova Blues Zero održan 24. i 25. lipnja na velikoj pozornici glavnog gradskog trga Piazza Grande. Tako je ovaj glazbeni žanr na velika vrata ponovno ušao u Novigrad i na sveopće oduševljenje brojne publike učinio ga gradom bluesa!
Festival Krleža: Roman Na rubu pameti i danas je jednako aktualan
VELIKAN RIJEČI
Festival Krleža: Roman Na rubu pameti i danas je jednako aktualan
ZAGREB - Bogati program ovogodišnjeg Festivala Miroslav Krleža od 1. srpnja otvara predstava ''Sjetite me se 2022.'', a na njemu će se naći i monodrama ''Na rubu pameti'', inspirirana romanom u kojem Krleža podsjeća na licemjerje i moralnu pokvarenost, koji su i danas prisutni, najavljeno je.
Bono otkrio da ima polubrata
OTKRIĆA
Bono otkrio da ima polubrata
ZAGREB - Bono, pjevač irskog rock sastava U2, otkrio je da ima polubrata, za kojeg desetljećima nije znao da postoji, piše u nedjelju BBC.
Hrvatski restaurirani filmovi u programu festivala u Bologni
FESTIVALI
Hrvatski restaurirani filmovi u programu festivala u Bologni
ZAGREB - Dva hrvatska filmska klasika, "Deveti krug" i "Ne okreći se, sine", čiju restauraciju je provela Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva, bit će prikazani na festivalu klasičnog i restauriranog filma Il Cinema Ritrovato, koji se održava od 25. lipnja do 3. srpnja u Bologni.
Izložba Borisa Ljubičića u HDD galeriji: Slike vremena - dizajn i politika
DIZAJN
Izložba Borisa Ljubičića u HDD galeriji: Slike vremena - dizajn i politika
ZAGREB - Izložba Borisa Ljubičića "Slike vremena - dizajn i politika" otvara se u utorak, 28. lipnja u HDD galeriji, a predstavit će autorove dizajnerske radove nastale od 1970-ih do 2000-ih godina koje povezuje tema politike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE