GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvoren Vukovar film festival

Otvoren Vukovar film festival
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2023 / 12:47
Autor: SEEbiz
VUKOVAR - Vjerojatno nikad prije Vukovarski filmski festival nije imao veću glumačku zvijezdu od Niamh McCormack, mlade irske glumice koja je ujedno odigrala i glavnu ulogu u filmu ČAROBNA FRULA redatelja Floriana Sigla, djelu koje je otvorilo sedamnaesti filmski festival u najljepšem gradu na Dunavu.

U izvršnoj produkciji Rolanda Emmericha, redatelja poznatih blockbustera kao što su “Zvjezdana vrata”, “Dan nezavisnosti” i “Dan poslije sutra”, “Čarobna frula” fantastični je glazbeni i akcijski spektakl u kojem mlada McCormack tumači ulogu Sophie, mlade djevojke u koju se zaljubljuje glavni lik filma Tim koji sanja o tome da će jednoga dana postati slavnim opernim pjevačem.

Prekrasan plavi tepih postavljen na ulazu u dvorac Eltz poslužio je kao mjesto radnje hrvatske premijere ovog izvrsnog filma u kojem su pored glumice McCormack uživali gradonačelnik grada Vukovara, gospodin Ivan Penava, zamjenik gradonačelnika Filip Sušac, direktor festivala Darko Puharić, ugledna hrvatska glumica Areta Ćurković, članovi ovogodišnjeg stručnog žirija Sandra Lončarić, Eduard Galić i Dalibor Grubačević, te Daria Simeonova i Daria Dimitrova, glavne glumice bugarskog filma “Majka” koji se prikazuje u službenoj konkurenciji festivala u subotu, 26. kolovoza u Hrvatskom domu Vukovar.

No večer je svakako “ukrala” prekrasna Niamh McCormack koja je na plavom tepihu izazvala veliku pozornost medija i fotografa s kojima je podijelila svoje oduševljenje Vukovarom i hrvatskim gostoprimstvom općenito budući joj je ovo bilo prvi put da se nalazi u Hrvatskoj. Svečanost otvorenja sedamnaestog vukovarskog festivala vodila je Karmela Vukov Colić, a na pozornici su joj se redom pridružili najprije Darko Puharić, novi direktor festivala pa Katja Kuceja, voditeljica Odjela za kulturu njemačkog veleposlanstva koja je u ime službenog partnera festivala - Savezne Republike Njemačke - pozdravila prisutne i izrazila svoje veliko zadovoljstvo ostvarenom suradnjom.

Gradonačelnik Ivan Penava nakon kratkog govora službeno je i otvorio festival uz spektakularan vatromet nakon čega je umjetnički ravnatelj festivala, Daniel Rafaelić prije početka projekcije nakratko razgovarao s glumicom McCormack koja je još jedanput ponovila da je ponosna što je došla u Vukovar hrvatskoj publici predstaviti svoj film. “Čarobna frula” inače je uradak snimljen prema istoimenom opernom djelu velikog Wolfganga Amadeusa Mozarta u kojem su uz McCormack glavne uloge ostvarili Jack Wolfe, Iwan Rheon, Amir Wilson te dobitnik prestižne nagrade Oscar, F. Murray Abraham.

Sedamnaesti se filmski festival u Vukovaru održava u razdoblju od 24. do 27. kolovoza, a publiku očekuje trinaest igranih filmova u službenoj konkurenciji, sedam dokumentaraca u konkurenciji, dva egipatska filma u popratnom programu “Rijeka prijatelj: Nil” čije se projekcije održavaju na potpuno novoj lokaciji prekrasnog ambijenta amfiteatra Vukovarskog vodotornja te četiri filma programa 100 godina Disneyja čija se obljetnica slavi u sklopu Dječjeg vukovarskog filmskog festivala organiziranog u Rodnoj kući Lavoslava Ružičke uz partnere American Corner Vukovar, Egmont i Gradsku knjižnicu grada Vukovara.

Tagovi: Vukovar Film Festival, Vukovar, Pevex, StudioO
PROČITAJ I OVO
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE