GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osmi Festival povijesti Kliofest u Zagrebu od 11. do 14. svibnja

Osmi Festival povijesti Kliofest u Zagrebu od 11. do 14. svibnja
POVIJEST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2021 / 08:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Osmi Festival povijesti Kliofest 2021. održat će se u Zagrebu od 11. do 14. svibnja, a na njemu će biti održano niz okruglih stolova, predstavljeno više novih knjiga, otvoreno izložbi i prikazano novih povijesnih filmova, priopćio je organizator.

Okrugli stol u povodu tridesete obljetnice raspada SFRJ i nastanka Republike Hrvatske, organiziran je u suradnji s projektom Nasljeđe devedesetih Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Na njemu će sudjelovati Sven Cvek, Đurđica Čilić, Drago Miletić i Orlanda Obad, koji njeguju raznolike pristupe društvenoj povijest devedesetih, odmaknute od prevladavajućih nacionalnih narativa, što vidljivo nedostaje u hrvatskoj historiografiji, navodi se u najavi festivala.

Na okruglom stolu „Pedeset godina Hrvatskoga proljeća“ moderirat će Tvrtko Jakovina, a sudjelovat će Vlaho Bogišić i Hrvoje Klasić.

Okrugli stol protiv historijskog revizionizma, za revidiranje povijesnih spoznaja nastojat će dati odgovore na neka od najčešće spominjanih pojmova vezanih uz povijest i politiku povijesti u Hrvatskoj i zemljama bivše Jugoslavije, a o kojem, kako se navodi, uglavnom nema rasprave. Sudjelovati će desetak povjesničara i politologa Aleksandar Jakir i Stevo Đurašković iz Hrvatske, Dubravka Stojanović i Milivoj Bešlin iz Srbije, Husnija Kamberović i Edin Omerčić iz Bosne i Hercegovine Ruža Fotiadis i Thomas Schad iz Njemačke i Tomasz Stryjek iz Poljske.

Okrugli stol u povodu obilježavanja 150. godišnjice Rakovičkog ustanka pokušat će iznova razmotriti različite aspekte Kvaternikova života i njegove vanjskopolitičke napore za internacionalizacijom hrvatskoga pitanja, te će odgovarajuću pozornost posvetit zamršenoj situaciji u Vojnoj krajini. Moderator je Stjepan Matković a sudjeluju Alexander Buczynski, Ladislav Dobrica, Željko Holjevac i Arijana Kolak Bošnjak.

U povodu stote obljetnice Vidovdanskog ustava, koji je u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca ozakonio centralizam u državi, kralju dao gotovo neograničene ovlasti te ukinuo povijesne pokrajine i samouprave, razgovarat će Tihomir Cipek, Stipica Grgić, Zdravka Jelaska Marijan, Ivan Kosnica i Suzana Leček, a razgovor će moderirati Hrvoje Čapo.

Dio programa festivala odvijat će se uživo u holu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i istovremeno će biti prenošen preko interneta, a dio će biti snimljen unaprijed te premijerno prikazan na internetu, na youtube kanalu Kliofest.

Bit će predstavljeno niz novih knjiga povijesne tematike hrvatskih i inozemnih nakladnika, o hrvatskoj, regionalnoj i europskoj povijesti.

Tagovi: Festival povijesti Kliofest, Tihomir Cipek, Stipica Grgić, Zdravka Jelaska Marijan, Aleksandar Jakir, Stevo Đurašković, Dubravka Stojanović, Milivoj BešlinTvrtko Jakovina, Hrvoje Klasić, Đurđica Čilić, Hrvatsko proljeće
PROČITAJ I OVO
Preminula poznata novinarka i kazališna kritičarka Giga Gračan
IN MEMORIAM
Preminula poznata novinarka i kazališna kritičarka Giga Gračan

ZAGREB - Prevoditeljica, novinarka i kazališna kritičarka Giga Gračan preminula je nakon bolesti u subotu u 76. godini u bolnici Sestara milosrdnica u Zagrebu.

Vortex Strings i Jana Fabijanić u Hrvatskom glazbenom zavodu
KONCERTI
Vortex Strings i Jana Fabijanić u Hrvatskom glazbenom zavodu
ZAGREB - Gudački kvartet Vortex Strings održat će u utorak 15. lipnja u Hrvatskom glazbenom zavodu drugi ovosezonski koncert nazvan Beyond classic s odličnim crossover programom, a posebna gošća je Jana Fabijanić.
Izložba Igre i igračke - svjedoci vremena otvara se u Etnografskom muzeju
IZLOŽBE
Izložba Igre i igračke - svjedoci vremena otvara se u Etnografskom muzeju
ZAGREB - U sklopu izložbenog projekta "Igračke - djetinjstvo zauvijek" u subotu se u Etnografskom muzeju otvara gostujuća izložba Hrvatskog povijesnog muzeja "Igre i igračke - svjedoci vremena".
Event industrija: Izrađena platforma za normalizaciju poslovanja
PLATFORMA
Event industrija: Izrađena platforma za normalizaciju poslovanja
ZAGREB - Iz event industrije izvijestili su u petak kako su s Ministarstvom kulture i Nacionalnim stožerom civilne zaštite formulirali platformu za financijski poticaj za pokretanje i normalizaciju poslovanja pravnih subjekata event industrije te se radi na radnim dozvolama za izvođače.
Elton John Brexit smatra katastrofom za mlade britanske glazbenike
STAVOVI
Elton John Brexit smatra katastrofom za mlade britanske glazbenike
LONDON - Elton John upozorio je na izgubljenu generaciju u britanskoj glazbenoj industriji zbog porasta troškova u organizaciji koncertnih turneja Europom radi izlaska Britanije iz EU-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE