GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Olja Savičević Ivančević dobitnica nagrade BOOKtiga za 2024.

Olja Savičević Ivančević dobitnica nagrade BOOKtiga za 2024.
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2024 / 14:32
Autor: SEEbiz
POREČ - "Ljeta s Marijom“, najčitaniji je roman u istarskim knjižnicama, a njegova autorica Olja Savičević Ivančević ovogodišnja je dobitnica Nagrade BOOKtiga za 2024. godinu, priopćili su u četvrtak iz porečke Gradske knjižnice.

"Ljeta s Marijom", kako se navodi u obrazloženju odluke o dodjeli nagrade, ispisuju sjećanja utkana u stogodišnjoj staroj kamenoj kući, prije svega ljeti te otvaraju slike povijesti i promjena, obiteljskih okupljanja, ratnih godina, zaljubljivanja, prijateljevanja, radosti, tragedija, putovanja i nerazumijevanja, snažno ukazujući na snagu ženskoga, moć i nemoć u patrijarhalnom svijetu, ali nadasve ljubav koja kroz generacije žena raste, čime ovaj roman postaje roman svake obitelji s posvetom ženama, sustavno prešućivanih i zanemarivanih, a koje su oblikovale naše živote.

Autorica romana Olja Savičević Ivančević bit će 19. travnja gošća porečke Knjižnice kada će joj biti uručena nagrada, čime će i biti otvoren ovogodišnji Festival pročitanih knjiga BOOKtiga i sajam rabljenih knjiga BOOKtižin, omiljena manifestacija brojnih ljubitelja čitanja.

Inače, nagrada BOOKtiga dodjeljuje se od 2010. godine autoru najčitanije knjige u svim istarskim narodnim knjižnicama. Postupak odabira i vrednovanja najčitanijeg književnog djela provodi se statističkom obradom podataka prikupljenih putem skupnog elektroničkog kataloga narodnih knjižnica u Istarskoj županiji. Tročlano Povjerenstvo za provedbu postupka dodjele nagrade BOOKtiga, kojeg čine Iva Ciceran, Neven Ušumović i Irides Zović, provodi postupak analize pristiglih kandidatura iz svih narodnih knjižnica Istarske županije te županiji dostavlja pismeni prijedlog o laureatu, autoru najčitanije knjige u devet narodnih knjižnica Istre.

"Ovogodišnjoj dobitnici bit će uručeno priznanje odnosno primjerak najčitanije knjige u narodnim knjižnicama Istarske županije, koja je, u duhu festivala, rabljena i ispisana osvrtima samih čitatelja. Njezina će joj se knjiga vratiti u ruke, ispisana dojmovima čitatelja i donijeti ono što najviše priželjkuje - odgovor na pitanje kako je utjecala na živote čitatelja", naveli su iz porečke Gradske knjižnice. Dodaju kako osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Kući za pisce u Pazinu, autorica najčitanije knjige dobiva i novčanu nagradu.

Dosadašnji dobitnici nagrade BOOKtige su Igor Mandić, Hrvoje Hitrec, Mirjana Krizmanić, Ante Tomić, Slavenka Drakulić, Drago Pilsel, Ivica Prtenjača, Mani Gotovac, Slavenka Drakulić, Kristian Novak, Marina Vujčić, Ivana Bodrožić i Marilena Dužman.

Tagovi: Olja Savičević Ivančević, BOOKtiga
PROČITAJ I OVO
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE