GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nagradu Tošo Dabac primili Nenad Martić i Miroslav Arbutina

Nagradu Tošo Dabac primili Nenad Martić i Miroslav Arbutina
FOTOGRAFIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2020 / 20:30
Autor: SEEbiz / H
SIAAK - Fotografi Nenad Martić iz Zagreba i Miroslav Arbutina iz Siska dobitnici su tradicionalne Nagrade za fotografiju "Tošo Dabac", za rezultate ostvarene u prošloj godini, a svečanost dodjele te prestižne strukovne nagrade održana je u subotu u Sisku, prvi put izvan Zagreba.

I kada je već izgledalo da se u ovoj, stresnoj godini, nagrada neće dodijeliti, organizatoru - Fotoklubu Zagreb, čije su prostorije stradale u potresu, priskočio je u pomoć Gradski muzej u Sisku, koji je svečanost organizirao u novome izložbenom prostoru Holandske kuće.

Kako je na svečanoj dodjeli nagrada rekla Neda Rački iz Fotokluba Zagreb, riječ je o najprestižnijoj strukovnoj nagradi iz područja fotografije koja se može zaslužiti u Hrvatskoj, koja nosi ime jedne od naših najvećih fotografskih legendi. Dodjeljuje se svake godine, počevši od 1975., i to za dva istaknuta fotografa od kojih je jedan član Fotokluba Zagreb, a drugi istaknuti fotografski stvaralac izvan kluba, a ove godine se prvi put dodijelila izvan Zagreba.

Svi dosadašnji dobitnici nagrade bili su naši vrhunski fotografi: Mladen Grčević, Milan Pavić, Zvonimir Brkan, Ante Brkan, Zlata Laura Minzer, Ante Roca, Slavka Pavić, Ivan Posavec, Pavao Cajzek, Marija Braut, Vinko Šebrek, Snježana Požar, Šime Strikoman, Miljenko Marotti, Neda Rački, Boris Cvjetanović, Josip Klarica i mnogi drugi. Dobitnici nagrade, primili su plaketu s reljefom Toše Dapca, koji je izradio kipar Vojin Bakić.

Nenad Martić (69) je nakon studija likovne umjetnosti najveći dio profesionalne karijere posvetio grafičkom dizajnu i ilustraciji. Posljednjih godina mu fotografija postaje strast i posvećuje joj sve više pozornosti. Kako je rekao na svečanoj dodjeli nagrada i otvorenju prigodne izložbe, on "ne živi od fotografije, ali živi za nju". Zahvalio je kolegama na kandidaturi, ali i kćerki Martini, koja mu je bila najdraži model.

Miroslav Arbutina - Arbe (61) kao slobodni umjetnik živi od fotografije kojom se bavi već 40 godina. Bio je osnivač Foto kluba Siscia obscura i sisačke Foto galerije, a posljednjih se godina najviše angažirao u istraživanja starih fotografskih tehnika, posebno mokrog kolodija. Za organizaciju brojnih edukativnih programa primio je mnoga priznanja.

"Upravo kada sam već namjeravao napustiti fotografiju 'otkrio' sam stare tehnike, koje sam usvojio. Bavljenje analognom fotografijom, moj je protest protiv površnosti", rekao je Arbutina.

Predstavnici Fotokluba Zagreb izrazili su uvjerenje kako će upravo otvorenu izložbu u Sisku, iduće godine moći predstaviti i Zagrepčanima u obnovljenom prostoru svoga kluba.  Nagrade za fotografiju "Tošo Dabac" dodjeljuju se uz potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Tagovi: Nagrada Tošo Dabac, Nenad Martić, Miroslav Arbutina, Mladen Grčević, Milan Pavić, Zvonimir Brkan, Ante Brkan, Zlata Laura Minzer, Ante Roca, Slavka Pavić, Ivan Posavec, Pavao Cajzek, Marija Braut
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE