GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nagradu Tošo Dabac primili Nenad Martić i Miroslav Arbutina

Nagradu Tošo Dabac primili Nenad Martić i Miroslav Arbutina
FOTOGRAFIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2020 / 20:30
Autor: SEEbiz / H
SIAAK - Fotografi Nenad Martić iz Zagreba i Miroslav Arbutina iz Siska dobitnici su tradicionalne Nagrade za fotografiju "Tošo Dabac", za rezultate ostvarene u prošloj godini, a svečanost dodjele te prestižne strukovne nagrade održana je u subotu u Sisku, prvi put izvan Zagreba.

I kada je već izgledalo da se u ovoj, stresnoj godini, nagrada neće dodijeliti, organizatoru - Fotoklubu Zagreb, čije su prostorije stradale u potresu, priskočio je u pomoć Gradski muzej u Sisku, koji je svečanost organizirao u novome izložbenom prostoru Holandske kuće.

Kako je na svečanoj dodjeli nagrada rekla Neda Rački iz Fotokluba Zagreb, riječ je o najprestižnijoj strukovnoj nagradi iz područja fotografije koja se može zaslužiti u Hrvatskoj, koja nosi ime jedne od naših najvećih fotografskih legendi. Dodjeljuje se svake godine, počevši od 1975., i to za dva istaknuta fotografa od kojih je jedan član Fotokluba Zagreb, a drugi istaknuti fotografski stvaralac izvan kluba, a ove godine se prvi put dodijelila izvan Zagreba.

Svi dosadašnji dobitnici nagrade bili su naši vrhunski fotografi: Mladen Grčević, Milan Pavić, Zvonimir Brkan, Ante Brkan, Zlata Laura Minzer, Ante Roca, Slavka Pavić, Ivan Posavec, Pavao Cajzek, Marija Braut, Vinko Šebrek, Snježana Požar, Šime Strikoman, Miljenko Marotti, Neda Rački, Boris Cvjetanović, Josip Klarica i mnogi drugi. Dobitnici nagrade, primili su plaketu s reljefom Toše Dapca, koji je izradio kipar Vojin Bakić.

Nenad Martić (69) je nakon studija likovne umjetnosti najveći dio profesionalne karijere posvetio grafičkom dizajnu i ilustraciji. Posljednjih godina mu fotografija postaje strast i posvećuje joj sve više pozornosti. Kako je rekao na svečanoj dodjeli nagrada i otvorenju prigodne izložbe, on "ne živi od fotografije, ali živi za nju". Zahvalio je kolegama na kandidaturi, ali i kćerki Martini, koja mu je bila najdraži model.

Miroslav Arbutina - Arbe (61) kao slobodni umjetnik živi od fotografije kojom se bavi već 40 godina. Bio je osnivač Foto kluba Siscia obscura i sisačke Foto galerije, a posljednjih se godina najviše angažirao u istraživanja starih fotografskih tehnika, posebno mokrog kolodija. Za organizaciju brojnih edukativnih programa primio je mnoga priznanja.

"Upravo kada sam već namjeravao napustiti fotografiju 'otkrio' sam stare tehnike, koje sam usvojio. Bavljenje analognom fotografijom, moj je protest protiv površnosti", rekao je Arbutina.

Predstavnici Fotokluba Zagreb izrazili su uvjerenje kako će upravo otvorenu izložbu u Sisku, iduće godine moći predstaviti i Zagrepčanima u obnovljenom prostoru svoga kluba.  Nagrade za fotografiju "Tošo Dabac" dodjeljuju se uz potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Tagovi: Nagrada Tošo Dabac, Nenad Martić, Miroslav Arbutina, Mladen Grčević, Milan Pavić, Zvonimir Brkan, Ante Brkan, Zlata Laura Minzer, Ante Roca, Slavka Pavić, Ivan Posavec, Pavao Cajzek, Marija Braut
PROČITAJ I OVO
Odabrano deset polufinalista Nagrade Janko Polić Kamov
KNJIŽEVNE NAGRADE
Odabrano deset polufinalista Nagrade Janko Polić Kamov
ZAGREB - Prosudbeno povjerenstvo Nagrade Janko Polić Kamov odabralo je deset polufinalista od 97 pristiglih knjiga na natječaj nagrade koja se dodjeljuje za najbolje književno djelo napisano na hrvatskom jeziku, izvijestilo je Hrvatsko društvo pisaca (HDP).
Kinoteka nastavlja s programom vožnje kroz povijest filma
FILM
Kinoteka nastavlja s programom vožnje kroz povijest filma
ZAGREB - Zagrebačka Kinoteka nastavlja 'vožnju na četiri kotača kroz povijest kinematografije' u programu "Autom kroz povijest filma: Tata, kupi mi auto!", što istražuje ulogu automobila u oblikovanju slobodnog vremena, dokolice te društvenog i klasnog statusa u potrošačkoj kulturi.
Paul McCartney u prosincu izdaje novi album
DISKOGRAFIJA
Paul McCartney u prosincu izdaje novi album

LONDON - Paul McCartney će u prosincu objaviti svoj album “McCartney III”, a riječ je o novoj kolekciji pjesama koju je napisao, odsvirao i producirao taj član Beatlesa, pedeset godina nakon svog prvog samostalnog albuma.

Bračna terapija 30. listopada premijerno u Ludoj kući
PREMIJERA
Bračna terapija 30. listopada premijerno u Ludoj kući

ZAGREB - Kazalište Luda kuća kao svoju sljedeću premijeru najavljuje, u petak 30. listopada, predstavu "Bračna terapija" prema tekstu austrijskog pisca Daniela Glattauera, u režiji i adaptaciji Tanje Ribič.

Jubilarno izdanje One Take Film Festivala od 23. listopada
FESTIVALI
Jubilarno izdanje One Take Film Festivala od 23. listopada

ZAGREB - One Take Film Festival, posvećen filmovima snimljenima u jednom kadru, održat će se u svom desetom, jubilarnom izdanju 23. i 24. listopada u zagrebačkom kinu Tuškanac i online, s ukupno 40 filmova, od čega 25 u konkurenciji.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE