GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Muzej za umjetnost i obrt partner u međunarodnom projektu Europske unije Artnouveau 2

Muzej za umjetnost i obrt partner u međunarodnom projektu Europske unije Artnouveau 2
PARTNERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2021 / 14:48
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Muzej za umjetnost i obrt partner je u međunarodnom projektu Europske unije Artnouveau 2 kojemu je cilj jačanje kulturnog identiteta dunavske regije uspostavom zajedničke secesijske baštine

Riječ je o nastavku projekta Art nouveau (Održiva zaštita i promicanje secesijske baštine u Dunavskoj regiji), koji je trajao od 2017. do 2019. godine, priopćio je Muzej za umjetnost i obrt.

Artnouveau2 - Jačanje kulturnog identiteta dunavske regije uspostavom zajedničke secesijske baštine (Strengthening the cultural identity of the Danube region by building on common heritage of Art nouveau) provest će se kroz edukativni program, izložbe, online predavanja, turističke ture, kataloge, kratke filmove, obilježavanje Svjetskog dana secesije i ostalo.

Kako ističu iz MUO, projektom se kreće u odgovorno i održivo korištenje kulturne baštine secesije kao sredstva za jačanje regionalnog kulturnog identiteta i za poticanje gospodarskog rasta u dunavskoj regiji, a kako bi se u tome uspjelo, partneri projekta nastojat će zajedničkim snagama proširiti znanje o secesiji i njenoj važnosti široj javnosti kroz razne obrazovne aktivnosti.

"Secesija je dio povijesti i svakodnevnog života gradova u dunavskoj regiji, a nadamo se će biti i sastavni dio njihove budućnosti. S obzirom na to da je secesijski pokret doprinio oblikovanju kulturnog identiteta regije te da su vizije pokreta diktirale mnoge aspekte urbanog života, one se mogu koristiti za razvijanje novih politika za gradove danas i sutra", objašnjavaju iz MUO.

Projekt će, dodaju, izgraditi profesionalnu zajednicu specijaliziranu za secesiju dunavske regije te ojačati institucionalni okvir koji će bolje štititi, upravljati i promovirati secesiju.

Osim toga, profesionalizirat će turističku promociju secesije, pridonoseći time poboljšanju turističke ponude i usluga, što može rezultirati gospodarskim rastom, stvoriti prihod i potaknuti otvaranje novih radnih mjesta.

Jedan od ciljeva projekta je i osposobljavanje turističkih vodiča u suradnji s turističkim uredima i stručnjacima, kako bi se obogatila i povećala turistička ponuda kako za turiste, tako i za lokalno stanovništvo.

Valorizacija Svjetskog dana secesije, koji se obilježava 10. lipnja 2021., izuzetno je važna za jačanje kulturnog identiteta i baštine secesije u dunavskoj regiji te bi trebala potaknut širu javnost da prepozna, cijeni, štiti i brine o baštini secesije.

Vodeći partner je Grad Oradea (Oradea Municipality), a ostali partneri na projektu su Oradea City Museum – Cultural Complex, (Rumunjska) National Institute of Heritage, Bukurešt, (Rumunjska) IMM, Budimpešta, (Mađarska), MAK, Beč, (Austrija) Slovak University of Technology, Bratislava, (Slovačka) Republic Institute for Protection of Cultural Monuments, Beograd, (Republika Srbija) te Kodolányi János University, Budimpešta (Mađarska).

Muzej za umjetnost i obrt voditelj je radnog paketa komunikacije projekta te je koordinator u elaboriranju i provedbi programa edukacije, a pridruženi partneri MUO su Ministarstvo kulture i medija i Društvo turističkih vodiča Zagreba.

Voditeljica projekta za MUO je Vesna Lovrić Plantić, a članovi projektnog tima su koordinatorica za komunikaciju projekta Marija Jurkić Flis, voditeljice edukativnog programa za djecu Marta Kuliš Aralica i Vedrana Ceranja te znanstvena suradnica Marina Bagarić.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije (ERDF, IPA II), a planirano vrijeme trajanja je do 31. prosinca 2022. godine.

Tagovi: Muzej za umjetnost i obrt, Oradea City Museum – Cultural Complex, Artnouveau 2, Republic Institute for Protection of Cultural Monuments, Kodolányi János University
PROČITAJ I OVO
Film Quo Vadis, Aida? na programu zagrebačke Kinoteke
FILM
Film Quo Vadis, Aida? na programu zagrebačke Kinoteke
ZAGREB - Film "Quo Vadis, Aida?, bosanskohercegovačka ratna drama Jasmile Žbanić, od ponedjeljka se prikazuje u zagrebačkom kinu Kinoteka, koje uz Međunarodni dan žena najavljuje i program ostvarenja filmskih autorica.
Laporta ponovno predsjednik Barcelone
BARCELONA
Laporta ponovno predsjednik Barcelone
BARCELONA - Članovi Sportskog društva Barcelona većinom glasova za predsjednika su izabrali Joana Laportu (58), koji je već obnašao tu dužnost od 2003. do 2010. godine.
Preminuo dirigent Miroslav Miro Homen
IN MEMORIAM
Preminuo dirigent Miroslav Miro Homen
KOTOR - Maestro Miroslav Miro Homen, koji je bio redovni dirigent Sarajevske filharmonije, a zatim i u Hrvatskom narodnom kazalištu, preminuo je danas.
Umro muzičar Aleksandar Sanja Ilić
IN MEMORIAM
Umro muzičar Aleksandar Sanja Ilić
BEOGRAD - Muzičar Aleksandar Sanja Ilić preminuo je od posledica Covida-19 u 70. godini.
SOKOJ: Štuliću ne dugujemo ništa
AUTORSKA PRAVA
SOKOJ: Štuliću ne dugujemo ništa
BEOGRAD - Ne dugujemo Branimiru Džoniju Štuliću ništa, jer nije naš član, navodi se u saopštenju Organizacija muzičkih autora Srbije, kojim je Sokoj reagovao na optužbe nekadašnjeg frontmena "Azre" da mu duguju milione evra.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE