GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ministri kulture EU o mjerama za smanjenje negativnih utjecaja krize

Ministri kulture EU o mjerama za smanjenje negativnih utjecaja krize
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2020 / 10:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministri kulture država EU održali su neformalnu videokonferenciju o utjecaju pandemije koronavirusa na kulturni i kreativni sektor te razmijenili iskustva o mjerama koje su njihove vlade poduzele radi sprečavanja njegova širenja, kao i o prijedlozima mjera koje bi se trebale poduzeti na europskoj razini.

Na videokonferenciji održanoj na inicijativu ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek sudjelovali su i potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová, povjerenica EK za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel te povjerenik EK za unutarnje tržište Thierry Breton.

"Raspravljali smo o utjecaju pandemije koronavirusa na područje kulture te razmijenili iskustva o mjerama koje su vlade država članica poduzele kako bi smanjile negativne učinke krize na kulturni i kreativni sektor", rekla je tim povodom ministrica Obuljen Koržinek.


Iz rasprave je vidljivo, dodala je, da su sve države članice poduzele korake kako bi umjetnicima, radnicima u kulturi, kulturnim ustanovama i tvrtkama u kulturnim i kreativnim industrijama pomogle u situaciji otkazivanja i odgađanja svih kulturnih projekata.

"Razmijenili smo iskustva i o tome kako javnost i građani konzumiraju kulturu na različitim online platformama, koje su im trenutno, u doba 'izolacije' dostupne. Svi smo suočeni s istim izazovima i sigurna sam da će nam iskustva i današnje rasprave pomoći da se bolje nosimo s ovom krizom i posljedicama koje ona ima na područje kulture na europskoj razini, ali i u svim državama članicama", istaknula je ministrica.

Potpredsjednica EK Vera Jourová izjavila je kako djelovanje i reakcije moraju biti sveobuhvatne te posebno naglasila važnost medijskog kreativnog sektora, profesionalnog rada novinara i odgovornosti medija u sprječavanju lažnih vijesti i dezinformacija.


Povjerenik Breton naglasio je niz mjera koje su već poduzete na unutarnjem tržištu te istaknuo kako mediji i audiovizualna industrija igraju vrlo važnu ulogu, dok je povjerenica Gabriel predstavila aktivnosti koje su europska udruženja, države članice i Europska komisija već pokrenule u području kulturnih i kreativnih industrija, a koje su usmjerene na minimiziranje negativnih posljedica pandemije za građane.

Europska komisija osigurala je sredstva putem Europskog socijalnog fonda, Kohezijskog fonda, modela državnih potpora i SURE modela, a posebno je naglašena potreba fleksibilnog pristupa korisnicima u programu Kreativna Europa, priopćilo je Ministarstvo kulture.

Predstavnici država članica EU složili su se na videokonferenciji održanoj 8. travnja da sve izvanredne mjere koje se poduzimaju trebaju biti u skladu s temeljnim vrijednostima Unije te su pozdravili obvezu redovite razmjene informacija i predlaganje pravodobnih i adekvatnih mjera na europskoj razini. Ministri će nastaviti raspravu na Vijeću ministara kulture, koje je najavljeno za 19. svibnja, dodaje se.

Tagovi: ministri kulture EU, Nina Obuljen Koržinek, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Preminuo književnik i prevoditelj Ivan Ivanji
IN MEMORIAM
Preminuo književnik i prevoditelj Ivan Ivanji
BERLIN - Ivan Ivanji, srpski pisac i bivši zatočenik Buchenwalda, umro je nadomak mjesta svog logorovanja. Ne bez ironije – nazvao ga je svojim drugim domom. Boravio je u Weimaru, gdje je pozvan da otvori Muzej prisilnog rada.
Svjetska premijera filma Paviljon 6 Gorana Devića u konkurenciji Sheffield DocFesta
DOKUMENTARCI
Svjetska premijera filma Paviljon 6 Gorana Devića u konkurenciji Sheffield DocFesta
ZAGREB - Dugometražni dokumentarni Paviljon 6 redatelja Gorana Devića i producenta Hrvoja Osvadića, koji je realiziran u produkciji Petnaesta umjetnost i u suradnji sa BBC Storyville, imat će svjetsku premijeru u međunarodnoj konkurenciji 31. izdanja Sheffield DocFesta koji je odvija od 12. do 17. lipnja.
Biografski zapisi o Marku Veselici svjedoče o jednom od najbitnijih povijesnih razdoblja za Hrvatsku
KNJIGE
Biografski zapisi o Marku Veselici svjedoče o jednom od najbitnijih povijesnih razdoblja za Hrvatsku
ZAGREB - Životni put, usponi i padovi, Marka Veselice prikazani su u novoobjavljenoj publicističkoj knjizi Zov Savjesti.
Isabelle Huppert na čelu žirija na Venecijanskom filmskom festivalu
PRIZNANJA
Isabelle Huppert na čelu žirija na Venecijanskom filmskom festivalu
VENECIJA - Francuska glumica Isabelle Huppert, najpoznatija po ulozi sado-mazo profesorice klavira u istoimenom filmu (The Piano Teacher), predvodit će žiri ovogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala, objavio je danas 81. Venecijanski međunarodni filmski festival.
Vedrana Rudan objavila da boluje od raka, prestaje pisati blog
LOŠE VIJESTI
Vedrana Rudan objavila da boluje od raka, prestaje pisati blog
RIJEKA - Hrvatska književnica Vedrana Rudan objavila je da boluje od raka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE