GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF od 18. do 24. rujna

Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF od 18. do 24. rujna
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2020 / 17:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Međunarodni festival kazališta lutaka 53. PIF održat će se od 18. do 24. rujna na nekoliko zagrebačkih lokacija, a donosi, uz ponajbolja recentna ostvarenja kazališta iz Hrvatske, gostujuće predstave iz Italije, Češke, Bugarske, Slovenije, Njemačke, Poljske, Srbije, BiH te Izraela.

Kako se ističe u najavi, 53. PIF održava se u smanjenom obliku i prilagođeno epidemiološkoj situaciji, ali i u tako malom PIF-u, po riječima urednice služenog programa Livije Kroflin, “zadivljuje domišljatost lutkara i raznolikost lutkarskih formi”.

Lutke, napominje Kroflin, poprimaju razne oblike: pokazuju se, na primjer, kao igračke – u jednoj predstavi nježne i tople, igraju se s najmanjom djecom i s njima pjevaju pjesmice i broje brojalice, u drugoj u ironičnom obratu prikazuju savršenu manipulaciju, a u trećoj nas figurice podsjećaju na djetinjstvo jer i pričaju priču o hrabrim dječacima i njihovim problemima.

“Ruke kao lutke nismo vidjeli još od čuvenog Yvesa Jolyja na 7. PIF-u i Claudia Cinellija na 18. PIF-u, a sada ćemo ih ponovno vidjeti i to u izvedbi jednoga studenta Akademije za umjetnost i kulturu. Uz lutke glume i tako elementarni predmeti kao što su kartoni za jaja, ali lutkama pomaže i sofisticirana moderna tehnologija: kamera omogućuje pogled izvana i drukčiji kut gledanja”, ističe Kroflin.

“Ima, dakako, i klasičnih lutaka, ali ima i predstava bez lutaka, kao što je odgovor na korona-situaciju i opet jednog studenta s AUK-a. Predstave bez lutaka, ali potpuno lutkarske! Animacija tijela, sjena, pijeska, ruku, predmeta… Sve se više pokazuje korisnost izraza kazalište animacije, koji će jednom možda i zamijeniti naziv kazalište lutaka”, dodaje.

Festival će, u petak 18. rujna u KUC-u Travno, otvoriti predstava “Dama iz Porto Pima” Teatra Gioco Vita iz Piacenze, “balada za glumce i sjene” temeljena na kratkoj priči Antonija Tabucchija u kojoj to talijansko kazalište “nastavlja potragu za modernim lutkarom dalangom, manipulatorom suvremenog kazališta sjena”.

Dan poslije, u subotu, središtem Zagreba prošetat će tradicionalna Pifkova povorka, nakon čega u Kulturno-informativnom centru gostuje Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, s predstavom za djecu od tri godine na više, “Pliva patka preko Drave” dramaturginje i redateljice Jelene Sitar Cvetko, “sastavljenom od igara, brojalica, zafrkancije i ustihovljenih zgoda i nezgoda koje kroz generacije tvore kulturno okruženje djece u Hrvatskoj”.

U Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu Kindertheater Fraunhofer iz Njemačke gostovat će s predstavom “Hans Hraško – maleni junak” (5+), s predstavom “Pinoccio” na PIF-u će gostovati Kazalište lutaka Maribor iz Slovenije; češko kazalište Plata Company dolazi s predstavom “Tisuću tuceta”, dok kazalište Ariel Doron iz Izraela sudjeluje s predstavom za odrasle “Plastični junaci”.

Državno kazalište lutaka Plovdiv iz Bugarske dolazi s predstavom “Kakav krokodil”, a od inozemnih gostiju, tu su i Kazalište lutaka Bialystok iz Poljske s predstavom “Lenka”, Lutkarsko kazalište Mostar iz Bosne i Hercegovine s “Junacima Pavlove ulice”, te Kazalište za djecu Kragujevac iz Srbije s predstavom “Tihi dječak”, “lutkarskom predstavom bez lutaka”, koja donosi “ples prstiju i glumu tijela, koji su zasnovani na principima takozvanog platform teatra, gdje čovjek na sceni može biti ujedno i glumac, i lutka, i scenski element, i rekvizit”.

U programu PIF-a, preko You Tube kanala i Facebook stranice Festivala, sudjelovat će i Kazalište lutaka iz Ljubljane u Sloveniji, s predstavom “Posvećenje proljeća”.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka izvest će “Flekavca”, a Kazališna družina Pinklec i GLLUGL predstavu “Ručak za šestero”, koja progovara o ne tako čestoj, a opet tako neobičnoj temi imaginarnih prijatelja kod djece.

U KUC-u Travno bit će otvorena izložba “Kipari i PIF – 100 godina lutkarstva u Hrvatskoj”, autorica Antonije Bogner-Šaban i Vedrane Prlender, u programu su lutkarske radionice “Moć lutke” za učitelje i odgajatelje, “Moja lutka” za osobe treće životne dobi i “Zmajko”, za djecu i odrasle, a na otvorenom prostoru zapadne strane zgrade Kulturnog centra Travno bit će upriličena projekcija lutka filmova s Vafi – Rafi festivala, “Lutke na velikom platnu”.

Dio PIF-ova programa su i predstave studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku “Oni koji dolaze”, “Zatočenik kule Bro” i “Samoizolacija u 40 minuta”.

Festival će zatvoriti dodjela nagrada 53. PIF-a u četvrtak 24. rujna, nakon čega će izvan konkurencije biti izvedena predstava”Bračne muke iz vizure ruke” autora i izvođača Tonija Leakovića s osječke Akademije, “priča o ljubavi i svađi, o tvrdoglavosti i kompromisu, o nedaćama i radostima braka ispričana kroz ruke”.

Tagovi: Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF, Livija Kroflin, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, KUC Travno, Teatar Gioco Vita
PROČITAJ I OVO
Animafest otvoren u zagrebačkom Kinu SC
FESTIVALI
Animafest otvoren u zagrebačkom Kinu SC
ZAGREB - Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb, otvoren u ponedjeljak u Kinu Studentskog centra, donosi u svom ovogodišnjem, 30. izdanju više od tristotinjak filmova u raznim programima.
HZJZ: Nadopunjene preporuke za održavanje umjetničkih izvedbi
PREPORUKE
HZJZ: Nadopunjene preporuke za održavanje umjetničkih izvedbi
ZAGREB - Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom kulture i medija izradio je nadopunjene preporuke za održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija.
Kino Tuškanac: Retrospektiva njemačkih filmova Fritza Langa
FILMOVI
Kino Tuškanac: Retrospektiva njemačkih filmova Fritza Langa
ZAGREB - Retrospektivu njemačkih filmova Fritza Langa, jednoga od najznačajnijih redatelja svih vremena, priredilo je Kino Tuškanac, a na programu će od 1. do 6. listopada, biti deset Langovih njemačkih filmova nastalih od 1921. do njegova egzila iz Njemačke 1933.
Botticellijeva slika mogla bi biti prodana za 80 milijuna dolara
SLIKA
Botticellijeva slika mogla bi biti prodana za 80 milijuna dolara
LONDON - Slika talijanskoga renesansnog majstora Sandra Botticellija mogla bi biti prodana za 80 milijuna dolara na dražbi koja će se održati u siječnju, priopćila je aukcijska kuća Sotheby's.
Dodijeljene nagrade ovogodišnjim pobjednicima Festivala 25FPS
FESTIVALI
Dodijeljene nagrade ovogodišnjim pobjednicima Festivala 25FPS
ZAGREB - Filmovi "Kako nestati" skupine Total Refusal, "Apiyemiyekî?" Ane Vaz i "Lažno sunce" Doriana Jespersa dobitnici su ovogodišnjih glavnih nagrada Festivala 25FPS, koji završava u nedjelju projekcijom nagrađenih radova u Kinu SC.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE