GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Matica hrvatska objavila prvi svezak Izabranih djela Slavka Kolara

Matica hrvatska objavila prvi svezak Izabranih djela Slavka Kolara
KNJIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2023 / 11:29
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Riješite propuštanje zraka u domu zbog PVC, ALU, drvenih prozora i vrata uz IZO-TERMO brtvljenje !

Prvi svezak Izabranih djela hrvatskoga književnika Slavka Kolara, koje je priredio Mario Kolar, objavila je Matica hrvatska u svojoj knjižnici Stoljeća hrvatske književnosti.

Prva knjiga donosi novele, poput Političke večere, Ženidbe Imbre Futača i Breze, dramu Svoga tela gospodar, autobiografske zapise, članke i pismo Upravi Društva književnika Hrvatske od 17. travnja 1951., kojim odgovara na optužbe Miroslava Krleže.

Priređivač ističe da je Slavko Kolar jedan od najvažnijih hrvatskih pisaca ruralne tematike i satiričke orijentacije koji je uvjerljivo i slojevito prikazivao hrvatsko selo, posebice hrvatskoga seljaka, učinivši ga jednakopravnim likom s učiteljima, pravnicima, političarima, umjetnicima i ostalim mahom urbanim likovima koji su dotad dominirali hrvatskom književnošću.

Autentičnosti prikazivanja ruralnih miljea bitno je pridonijela i slojevitost Kolarova jezika, napominje priređivač i dodaje kako je uz vlastite novoizmišljene frazeme Kolar rado koristio narodne izreke i poštapalice, a još češće dijalektalno kajkavski stilizirao govor likova.

Kolarova novelistika s kajkavskim elementima, uz pojedina Krležina prozna djela, predstavlja glavnu premosnicu u kontinuitetu pojavljivanja kajkavštine u postilirskoj hrvatskoj prozi, napominje priređivač.

Ocjenjuje kako važno mjesto u kontekstu kajkavske književnosti pripada i drami Svoga tela gospodar kao jednoj od prvih poslijeratnih kajkavskih drama.

Među Kolarovim autobiografskim zapisima, naglašava, odabrani su oni koji daju najzaokruženiju sliku o njegovu životu i govore o njegovim ključnim djelima.

Uvršteni su eseji i kritike (Dinko Šimunović, Zmijski skot, nagrađeni roman DHK-a i Pjesnik neopjevana kraja), koji ga prikazuju kao vrlo pomnog i strogog prosuditelja književnih djela, napominje priređivač i dodaje kako ga članak Pouke iz grešne prošlosti te pismo Društvu književnika od 17. travnja 1951. prikazuju kao beskompromisnog polemičara, čak i s najmoćnijim akterima onodobnog kulturnog života, poput Miroslava Krleže.

Autor je pripovijesti za djecu te televizijskih i filmskih scenarija. Bio je potpredsjednik Matice hrvatske 1946.–1948. i predsjednik Društva hrvatskih književnika 1947.–1951.

Pripovjedač i dramski pisac Slavko Kolar rođen je 1891. u Palešniku kraj Garešnice, a umro je u Zagrebu 1963.

Tagovi: Matica hrvatska, Slavko Kolar
PROČITAJ I OVO
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE