GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marković: Oduzeti novac kulturi, a posebno kinematografiji, ravno zločinu

Marković: Oduzeti novac kulturi, a posebno kinematografiji, ravno zločinu
OŠTRO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 23:02
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Režiser Goran Marković izjavio je da je "ravno zločinu" oduzeti novac kuturi, a posebno kimenatografiji koja ne postoji bez državne pomoći.

"Tu nema šta da se doda", rekao je Marković, za "Danas", povodom odluke Vlade Srbije da se Ministarstvu kulture i informisanja, a time i Filmskom centru Srbije, rebalansom budžeta oduzme 20 odsto ranije predvidjenih sredstava, zbog saniranja posledica korona virusa.

Marković je ocenio da umetnici za ovu vlast "predstavljaju nepotreban izdatak koji, uz to, nosi i moguće opasne posledice".

"Oni misle ovako:'Šta će nama kultura ili umetnost kada smo na vlast došli preko onog dela biračkog tela koji se tih stvari gadi? Samo nepotrebno komplikujemo sebi stvari. Nikad se ne zna šta mogu da misle i kažu ti umetnici. Bolje daj ih nama. Ili, ako već moramo da im udelimo neku paru, neka bar to odrade za našu promociju, ionako odvajamo od onog što je naše. Pa, neka zarade'", rekao je Marković.

"Pretpostavljam", naveo je Marković, "da tako misli milicioner (Goran) Vesić i njemu slični".

Marković je rekao da je i epidemija korona virusa "otvorila ogoljenu sliku o državi u kojoj živimo": dodajući: "Skup diletanata i lažova, to je ono što vlada ovom zemljom".

Pominjući "poznate detalje o prikrivaju početka epidemije zbog izborne liste SNS", afere otkrivene poslednih godina, "neshvatljive laži kojima nas tiranin obasipa svakog dana", on je rekao da je sve to sada ogoljeno.

"Ako ima nešto što je korisno u ovoj epidemiji to je činjenica da u potpalublju curi na sve strane", naglasio je Marković.

On je rekao da je nezadovoljstvo veliko i da je mnogima prekipelo, dodajući da "šerpe više nisu dovoljne".

"Ne pripadam nikakvom pokretu koji je za ili protiv izbora. Ja na izbore neću izaći zato što ne želim da na taj način pružim legitimitet jednoj unapred dogovorenoj prevari", rekao je Marković.

Kako je naveo, cela mašinerija vlasti liči mu na "grupu šibicara koja nastoji da privuče naivne i da ih opelješi".

"E, pa ja znam kako šibicari rade i neću se navući. Neka plačkaju lakoverne", rekao je Marković.

Tagovi: Goran Marković, Filmski centar Srbije, Goran Vesić, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
Vlada odlučila dodijeliti potpore samostalnim umjetnicima
POTPORE
Vlada odlučila dodijeliti potpore samostalnim umjetnicima
ZAGREB - Vlada je odlučila dodijeliti potpore samostalnim umjetnicima, samozaposlenima i nezavisnim profesionalcima u kulturi te je zadužila Ministarstvo financija i Ministarstvo kulture i medija da u ovoj godini osiguraju dodatnih 20 milijuna kuna za izravne potpore kulturnom sektoru.
Neprijatelj naroda Henrika Ibsena premijerno 6. veljače u ZKM-u
TEATAR
Neprijatelj naroda Henrika Ibsena premijerno 6. veljače u ZKM-u
ZAGREB - Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) kao svoju prvu premijeru u novoj kalendarskoj godini najavljuje, u subotu 6. veljače, dramu "Neprijatelj naroda" Henrika Ibsena u režiji i adaptaciji Ivana Penovića.
Počela faza osmišljavanja novog europskog Bauhausa
PROJEKTI
Počela faza osmišljavanja novog europskog Bauhausa
BRUXELLES - Europska komisija je u ponedjeljak pokrenula fazu osmišljavanja inicijative za novi europski Bauhaus, ekološki, gospodarski i kulturni projekt u okviru provedbe europskog Zelenog plana.
Dr. Dre na kućnoj njezi nakon boravka u bolnici zbog moždane aneurizme
OPORAVAK
Dr. Dre na kućnoj njezi nakon boravka u bolnici zbog moždane aneurizme
WASHINGTON - Američki reper, producent i poduzetnik Dr. Dre, koji je zbog moždane aneurizme proveo više od tjedan dana na odjelu intenzivne skrbi u bolnici u Los Angelesu, vratio se kući, rekao je CNN-u njegov odvjetnik Peter Paterno.
Seka Sablić: Pridružujem se zgražavanju i nastrašnijoj osudi za Miku Aleksića
OSUDA
Seka Sablić: Pridružujem se zgražavanju i nastrašnijoj osudi za Miku Aleksića
BEOGRAD - Legendarna glumica Jelisaveta Seka Sablić podržala je koleginicu Milenu Radulović nakon njene ispovesti da ju je čuveni pedagog glume Miroslav Mika Aleksić silovao.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE