GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marković: Oduzeti novac kulturi, a posebno kinematografiji, ravno zločinu

Marković: Oduzeti novac kulturi, a posebno kinematografiji, ravno zločinu
OŠTRO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 23:02
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Režiser Goran Marković izjavio je da je "ravno zločinu" oduzeti novac kuturi, a posebno kimenatografiji koja ne postoji bez državne pomoći.

"Tu nema šta da se doda", rekao je Marković, za "Danas", povodom odluke Vlade Srbije da se Ministarstvu kulture i informisanja, a time i Filmskom centru Srbije, rebalansom budžeta oduzme 20 odsto ranije predvidjenih sredstava, zbog saniranja posledica korona virusa.

Marković je ocenio da umetnici za ovu vlast "predstavljaju nepotreban izdatak koji, uz to, nosi i moguće opasne posledice".

"Oni misle ovako:'Šta će nama kultura ili umetnost kada smo na vlast došli preko onog dela biračkog tela koji se tih stvari gadi? Samo nepotrebno komplikujemo sebi stvari. Nikad se ne zna šta mogu da misle i kažu ti umetnici. Bolje daj ih nama. Ili, ako već moramo da im udelimo neku paru, neka bar to odrade za našu promociju, ionako odvajamo od onog što je naše. Pa, neka zarade'", rekao je Marković.

"Pretpostavljam", naveo je Marković, "da tako misli milicioner (Goran) Vesić i njemu slični".

Marković je rekao da je i epidemija korona virusa "otvorila ogoljenu sliku o državi u kojoj živimo": dodajući: "Skup diletanata i lažova, to je ono što vlada ovom zemljom".

Pominjući "poznate detalje o prikrivaju početka epidemije zbog izborne liste SNS", afere otkrivene poslednih godina, "neshvatljive laži kojima nas tiranin obasipa svakog dana", on je rekao da je sve to sada ogoljeno.

"Ako ima nešto što je korisno u ovoj epidemiji to je činjenica da u potpalublju curi na sve strane", naglasio je Marković.

On je rekao da je nezadovoljstvo veliko i da je mnogima prekipelo, dodajući da "šerpe više nisu dovoljne".

"Ne pripadam nikakvom pokretu koji je za ili protiv izbora. Ja na izbore neću izaći zato što ne želim da na taj način pružim legitimitet jednoj unapred dogovorenoj prevari", rekao je Marković.

Kako je naveo, cela mašinerija vlasti liči mu na "grupu šibicara koja nastoji da privuče naivne i da ih opelješi".

"E, pa ja znam kako šibicari rade i neću se navući. Neka plačkaju lakoverne", rekao je Marković.

Tagovi: Goran Marković, Filmski centar Srbije, Goran Vesić, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE