GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Laušević: Mira Furlan je bila plave krvi, i na sceni, i van scene (VIDEO)

Laušević: Mira Furlan je bila plave krvi, i na sceni, i van scene (VIDEO)
DIRLJIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2021 / 15:16
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Miru Furlan nije mogla uniziti nijedna uloga, nijedna životna situacija. Osmeh, idemo dalje. Plemkinja. Posle tog osmeha i najveći krivokletnici su mogli da osete samo stid. Mislim da se smrt postidela, kazao je glumac Žarko Laušević u video poruci danas na komemoraciji o svojoj koleginici i prijateljici u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

- Govoreći o drugima uvek upadamo u zamku da to bude isto i za sebe. Kako god, teško je reći bilo šta o nekome van granica ličnog. Mira i ja smo puno radili zajedno, dosta i drugovali. Priču o tom radu glumci neminovno prepuštaju drugima: kritičarima, publici, da nas dižu u nebesa, šalju u amatere, vraćaju tamo odakle smo došli… – rekao je Laušević, prenosi Nova.rs.

A onda nastavio, sa primesama ironije:

– Dragi gledaoci, dođite nam opet. Ako ne umremo u garderobi za pola sata, smejaćete nam se sutra ponovo. Šta biste želeli, Milorade, da vam spremimo za sutra? Imamo jednu divnu bajku o izneverenoj ljubavi. Hoćete li to ili Lirov monolog nad mrtvom Kornelijom? Možda bismo mogli neku recitaciju da vam izdeklamujemo, samo kažite, gospodaru. Pa mi smo glumci, nama je sve to lako. I ljubav, i mržnja, i bol, i strah, znate, to vam je sve kod nas kobajagi. Ništa nije pravo. Ništa nas ne boli. Evo, mač se uvlači u srce, a srcu ništa. Tako su i suze i patnja prazne, zar ne, lorde?

Laušević se prisetio i predstave „Pozorišne iluzije“ u kojoj je igrao sa Mirom Furlan na početku rata u Jugoslaviji.

– Suze su lična stvar. Prva suza ovde, na ovoj sceni sa njom, Mirom Furlan, suze svih nas na početku našeg rođenog rata… Bila je to premijera naših iluzija, naših pozorišnih iluzija, a ubrzo zatim usledila je i suza zbog raspršenih naših životnih iluzija. Mira je morala da ode.

Suze zajedno sa njom, ovde na sceni, suze cele sale našeg voljenog pozorišta, čijim imenom nismo prestali da se dičimo ni posle sopsvenih umiranja pod ovim krovom. Nekoliko godina kasnije smo, tamo daleko, zajedno pustili suzu zbog novog susreta. Ali i naših izmenjenih života. Kao da nije bilo suza ni da osušimo obraze… Mira Furlan je bila plave krvi. I na sceni van scene. I kad bi i briljirala u ulozi neke prostakuše, plemkinja u njoj je potkazivala. Nije je mogla uniziti nijedna uloga, nijedna životna situacija. Osmeh, idemo dalje. Plemkinja. Posle tog osmeha i najveći krivokletnici su mogli da osete samo stid. Mislim da se smrt postidela – rekao je Laušević, i sam na ivici suza.

Tagovi: Žarko Laušević, Mira Furlan, Jugoslovensko dramsko pozorište
PROČITAJ I OVO
Spielberg sklopio partnerstvo s Netflixom
PARTNERI
Spielberg sklopio partnerstvo s Netflixom
LOS ANGELES - Poznati američki filmski redatelj Steven Spielberg, koji je nekoć bio vrlo kritičan prema novim internetskim filmskim platformama, sklopio je partnerstvo s Netflixom ugovorom za nekoliko igranih filmova godišnje.
Basara: Andrić je banalizovan popularizacijom, instrumentalizacijom i naknadnom srbifikacijom
OCENE
Basara: Andrić je banalizovan popularizacijom, instrumentalizacijom i naknadnom srbifikacijom
UŽICE - Iako Basara slovi za čoveka kome je svejedno šta drugi misle o njemu i njegovoj literaturi, utisak je da su mu prijale pohvale u susretu sa Užičanima na platou ispred užičke biblioteke, gde je u petak uveče promovisan njegov roman „Kontraendorfin“, za koji je dobio Ninovu nagradu.
Dani jazza Damira Kukuruzovića 4. do 10. srpnja
JAZZ
Dani jazza Damira Kukuruzovića 4. do 10. srpnja
SISAK - Tradicionalni Siscia Open Jazz & Blues Festival ove će godine od 4. do 10 srpnja biti nastavljen pod imenom Dani jazza Damira Kukuruzovića, uglednog jazz gitarista, najzaslužnijeg za upisivanje Siska u glazbenu kartu Europe, koji je umro potkraj prošle godine.
Motovun Film Festival nagrađuje Alfija Kabilja za 50 godina rada na filmu
NAGRADE
Motovun Film Festival nagrađuje Alfija Kabilja za 50 godina rada na filmu
ZAGREB - Neka cijeli ovaj svijet zove se bajka, zelena i mirisna, cvjetna sva i nevina livada iz sna... Nebrojeno puta čuli smo ove vjerojatno najpoznatije stihove Alfija Kabilja iz mjuzikla Jalta, Jalta. No, oni su doista djelić u fascinantnoj karijeri ovog skladatelja, dirigenta, aranžera, pijanista, tekstopisca, libretista i producenta.
Preminuo glazbeni pedagog, violist i diplomat prof. Zlatko Stahuljak
IN MEMORIAM
Preminuo glazbeni pedagog, violist i diplomat prof. Zlatko Stahuljak
ZAGREB - Istaknuti hrvatski glazbeni pedagog, violist, glazbeni pisac i diplomat prof. Zlatko Stahuljak umro je u nedjelju u Zagrebu u 88. godini života.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE