GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lauba dobiva novo lice

Lauba dobiva novo lice
OSVJEŽENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2020 / 22:37
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Drvored na krovu koji okružuje poveći prostor za koncerte i performanse ideja je japanskog arhitekta Soua Fujimota za Laubu, poslovni i izložbeni prostor na zagrebačkom Črnomercu, nekadašnju konjušnicu.

Suradnju predstavljaju na izložbi "Započeta priča" koja će se moći pogledati danas od 19 sati te u nedjelju u Laubinu izložbenom prostoru. Prije toga, projekt će biti premijerno predstavljen u sklopu Dana Orisa, koji se umjesto u Lisinskom, održavaju online, a gosti su im mnogi poznati arhitekti, primjerice, od Tadao Anda, japanskog arhitekta koji je među ostalim preuredio bivšu carinarnicu u Veneciji za modnoga maga Francoisa Pinaulta pa do Normana Fostera, autora Gherkina iz Londona, koji će govoriti o budućnosti gradova nakon pandemije, a koja je prema njegovu mišljenju, svijetla u urbanističkom pogledu (podsjeća na poboljšanja u urbanizmu nakon pandemija kuge i španjolske gripe), piše Jutarnji list.

Jedan od trenutačno najpoznatijih svjetskih arhitekata Fujimoto i vlasnik Laube Tomislav Kličko susreli su se prvi put prije tri godine. Kako nam govori Kličko:

"Ovog mi je arhitekta preporučio Andrija Rusan. Prije tri godine Fujimotu smo kupili avionsku kartu i došao je u Zagreb. Na početku nisam imao prevelika očekivanja, nisam znao hoće li uopće pristati na suradnju. No, potom mi je godinu dana kasnije u Dubrovniku pokazao svoje prve ideje".

Kako mu se činilo da je Fujimoto reagirao na Laubu, pitamo ga, na što odgovara:

"Teško je bilo iz tih susreta zaključiti, sve je fotografirao, gledao sa zanimanjem. No, najviše ga je inspirirala priča kako je naziv Lauba uopće nastao, to je, naime, lokalni naziv za kružni drvored korišten u Vrbovcu, gdje smo se igrali kao djeca". Na krovu je, dakle, oblik elipse. No, izvorno je Fujimoto dao tri prijedloga. Kako govori Kličko, "elipsu, toranj i oblik zalaska sunca, a ja sam se odlučio za prvi prijedlog". Govora je bilo i o boji: "Predložio sam mu Laubine boje, to su crvena i crna. No, nije prihvatio prijedlog, on se odlučio za bijelu boju, s kojom inače radi. Uvjet je za tu suradnju bio i da se ne miješamo previše u njegov posao". Kako bi se sve prilagodilo domaćim propisima, japanski se arhitekt na dnevnoj bazi čuo s Alenkom Gačić-Pojatinom, koja je radila i na prvom projektu Laube.

Kako dalje govori Kličko, "radila su dva tima, jedan s hrvatske, jedan s japanske strane. Fujimoto je ispratio svaki dio ovog projekta, razgovaralo se o tome, primjerice, koje će nijanse bijele biti stepenice. Što se tiče drveća, prvo smo željeli zasaditi divlju maslinu, potom smo se odlučili za brezu, o čemu smo također razgovarali s ovim arhitektom". Fujimotova intervencija izvana najviše je vidljiva na krovu, do kojeg bi se dolazilo stepenicama ili liftom. U unutrašnjosti, ovaj arhitekt planira aktivirati drugi kat.

Drvo je i inače, kao i priroda, arhitektu česta inspiracija, a jedan od većih izazova na projektu bit će kako drvo zasaditi dovoljno duboko, a da istovremeno struktura ostane lagana i prozračna kako ju je zamislio autor. Što se tiče izvedbe, Kličko kaže da su uz pomoć europskih fondova uspjeli realizirati prvi dio. Sad čekaju ponovno natječaj za drugu fazu, samu realizaciju.

Lauba seže u 1910. kad ju je projektiralo građevinsko poduzeće Emil Eisner i Adolf Ehrlich. Tada je služila kao jahaonica u sklopu vojnog kompleksa austrougarske vojske, a kasnije postaje tkaonica Tekstilnog kombinata Zagreb, do 2008. Zgrada Laube danas je jedina sačuvana građevina iz vojnog kompleksa, zaštićeni je spomeniku kulture, i to je jedan od razloga zašto su pri adaptaciji sačuvane njezine povijesne karakteristike. Unutra su i poslovni i izložbeni prostori.

Priča o zgradi kakva je danas počinje nakon arhitektonskog natječaja u ožujku 2007., na kojem je odabran projekt koji potpisuje trio na čelu s Alenkom Gačić-Pojatinom, a oblikovanje interijera i eksterijera kasnije preuzima

Morana Vlahović, koja je napisala i pjesmu o toj građevini, koju je nazvala "Kuća koja se non-stop presvlači".

Fujimoto, inače, prošle je godine izabran među 23 arhitekata koji će redizajnirati Pariz, a projekt koji je zamislio nazvao je "Tisuću drveća".

Tagovi: Lauba, Sou Fujimoto, Črnomerec, Alenka Gačić-Pojatina, Morana Vlahović, Tomislav Kličko, Andrija Rusan
PROČITAJ I OVO
Spacey mora platiti 31 milijun dolara odštete producentima Kuće od karata
PROBLEMI
Spacey mora platiti 31 milijun dolara odštete producentima Kuće od karata
NEW YORK - Glumac Kevin Spacey (62), dobitnik dva Oscara, morat će platiti gotovo 31 milijun dolara producentskoj tvrtki MRC koja ga je 2017. godine otpustila sa seta serije "Kuća od karata" zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, odlučio je sud u SAD-u nakon što je odbijena njegova žalba.
Hrvatski filmovi na festivalu DokuFest u Prizrenu
FESTIVALI
Hrvatski filmovi na festivalu DokuFest u Prizrenu
ZAGREB - U sklopu Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest u Prizrenu, koji se održava od 5. do 13. kolovoza, prikazat će se šest filmova u raznim natjecateljskim sekcijama te još dva u nenatjecateljskim.
Američki glumac Jesse Eisenberg stiže na SFF s redateljskim prvijencem
FESTIVALI
Američki glumac Jesse Eisenberg stiže na SFF s redateljskim prvijencem
SARAJEVO - Poznati američki glumac i scenarist Jesse Eisenberg bit će još jedan od gostiju Sarajevo Film Festivala (SFF) koji počinje 12. kolovoza, potvrdili su u utorak organizatori.
Pavarotti posthumno dobiva zvijezdu na Stazi slavnih u Hollywoodu
PRIZNANJA
Pavarotti posthumno dobiva zvijezdu na Stazi slavnih u Hollywoodu
LOS ANGELES - Talijanski tenor Luciano Pavarotti, koji je preminuo 2007., bit će posthumno počašćen zvijezdom na Stazi slavnih u Hollywoodu 24. kolovoza.
Umrla glumica Nichelle Nichols, Uhura iz Zvjezdanih staza
IN MEMORIAM
Umrla glumica Nichelle Nichols, Uhura iz Zvjezdanih staza
ZAGREB - Glumica Nichelle Nichols, najpoznatija po ulozi poručnice Uhure u znanstveno fantastičnoj seriji Zvjezdane staze iz 1960-ih kojom je pomogla razbijanju barijera za afroameričke glumce i redefiniranju njihovih uloga, umrla je u dobi od 89 godina, objavila je u nedjelju njezina obitelj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE