GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinoteka: Program posvećen cool glumcima u ulogama za volanom

Kinoteka: Program posvećen cool glumcima u ulogama za volanom
FILM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2020 / 08:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ovotjedni ciklus "Autom kroz povijest filma" zagrebačkog kina Kinoteka posvećen je 'cool' glumcima koji su zapamćeni po svome stavu, izboru uloga i vještinom upravljanja volanom.

Program posvećen tim majstorima i majstoricama 'kulerštine' nazvan je po Steveu McQueenu, izvornom "kralju coola", a prikazat će se njegova dva antologijska ostvarenja, najavljeno je iz Kinoteke.

Prvi je na programu u utorak, kriminalistički triler "Bullitt" Petera Yatesa iz šezdesetih koji i danas impresionira rijetko nadmašenom scenom jurnjave po ulicama San Francisca, te u subotu, "Le Mans" Leea H. Katzina, McQueenov projekt iz strasti koji se odlikuje dokumentaristički uvjerljivim prikazom automobilske utrke iz naslova.

Između će se prikazati još nekoliko filmova s glumcima koji su iza volana oblikovali pojam "kulerštine".

U sportskoj komediji "Nacionalna klasa" Gorana Markovića Dragan Nikolić vozi gledatelje kroz socijalističku pop-kulturu 1970-ih, i to automobilom koji je bio jedan od simbola jugoslavenske ekonomije – fićekom.

Filmsku vožnju nastavlja "Nestali za 60 sekundi", s Nicolasom Cageom i Angelinom Jolie, opisana kao "akcijska razbibriga" Dominica Sene koja je pomogla revitalizaciji krimića i uvela ga u 21. stoljeće.

Tu je i "Gran Torino" Clinta Eastwooda, suvremena verstern-drama "koja se može protumačiti i kao labuđi pjev Eastwoodove bogate redateljske i glumačke karijere."

Novi program je Filmski outlet, koji prikazuje recentne distribucijske filmove koji se više ne prikazuju u kinima, a koje će Kinoteka povremeno vraćati na veliko platno.

Cijena ulaznice bit će nešto niža od ostalih naslova iz distribucije, održavat će se subotom između 15 i 16 sati, a otvara ga "Tuga i slava" Pedra Almodóvara.

U distribucijskoj liniji Noviteti dokumentarni film "Povuci – potegni" Nevena Hitreca, premijerno prikazan na nedavnom ZagrebDoxu, gdje je izazvao veliki interes zbog teme kojom se bavi – školstvom, odgojem i ulogom roditelja u toj jednadžbi.

Među novitetima su romantična drama "Mare" redateljice Andreje Štake, povijesna drama "Časnik i špijun" Romana Polanskog, te dvije "nadnaravne napetice" iz programa "Trnaci & žmaraci", švedski psihološki horor "Koko-di koko-da" Johannesa Nyholma i španjolski horor-hit "Stan 32" Alberta Pintóa, navodno inspiriran istinitim događajima.

Na Matineji se ponovno prikazuje film "Trolovi: Svjetska turneja", sinkroniziran na hrvatski jezik.

Kinoteka je poduzela niz epidemioloških mjera, među kojima je i ona da je nošenje maske u kinodvorani obvezno i za vrijeme trajanja projekcije.

Tagovi: Kinoteka, Steve McQueen, Goran Marković, Dragan Nikolić, Nicolas Cage, Angelina Jolie
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE