GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski umjetnik Brat Nut zbog cenzure tijekom epidemije začepio usta na 30 dana

Kineski umjetnik Brat Nut zbog cenzure tijekom epidemije začepio usta na 30 dana
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2020 / 11:09
Autor: SEEbiz / H
PEKING - U znak prosvjeda protiv cenzure tijekom epidemije covida-19, kineski umjetnik poznat kao Brat Nut šutio je 30 dana, a usta je prekrivao ljepljivom trakom ili ih držao pričvršćene metalnim štipaljkama, javljaju u ponedjeljak agencije.

Tijekom projekta #shutupfor30days je također usta "zapečatio" crnom ljepljivom trakom za pakiranje na kojoj je crvenom bojom bio napisan broj 404, kod za nepronađenu internetsku stranicu i aluziju na praksu blokiranja internetskog sadržaja u Kini.

"Ako mene pitate kako se kao umjetnik nositi s nepoštenim postupanjem, poput nasilja ili cenzure, moja prva reakcija je: nastavite se boriti - umjetnošću", kazao je Brat Nut.

Taj 39-godišnji umjetnik stekao je ugled projektima u kojima prikazuje zemlju u kojoj se prostor za neslaganje smanjio, dok je cenzura pod predsjednikom Xijem Jinpingom ojačala.

"Ponekad mi se čini da je moj posao sličan nekoj nevladinoj udruzi ili novinarskom poslu - nastojim podići svijest o društvenim pitanjima ", kazao je umjetnik blagog glasa i duge kose.

Prije dvije godinee u selu zagađenom teškim metalima organizirao je nastup 'heavy metal' banda kako bi upozorio na teško onečišćenje okoliša. Vlasti su nakon toga pokrenule istragu.

Kina je i dalje na udaru žestokih kritika zbog novog koronavirusa koji se prošle godine pojavio u Wuhanu, od optužbi da je prekasno upozorila svijet na opasnost od virusa SARS-CoV-2 do odnosa prema liječniku koji je pokušao upozoriti na opasnost od epidemije nakon čega ga je policija optužila za "širenje glasina".

Liječnik Li Wenliang je poslije preminuo od koronavirusa.

Tagovi: Brat Nut, koronavirus u NR Kini, Li Wenliang, cenzura u Kini,
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE