GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jubilarno izdanje One Take Film Festivala od 23. listopada

Jubilarno izdanje One Take Film Festivala od 23. listopada
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2020 / 15:01
Autor: SEEbiz

ZAGREB - One Take Film Festival, posvećen filmovima snimljenima u jednom kadru, održat će se u svom desetom, jubilarnom izdanju 23. i 24. listopada u zagrebačkom kinu Tuškanac i online, s ukupno 40 filmova, od čega 25 u konkurenciji.

Za nagrade se natječu 24 kratkometražna i jedan dugometražni film iz 18 zemalja, od Irske, Kosova, Meksika, preko Irana i Libanona do Južne Koreje.

Teme filmova su, napominje direktorica festivala Sanja Šamanović, odraz svijeta u kojem živimo, tuge, usamljenosti, egzistencijalnih problema, ali počesto s dozom humora kao jedinim načinom da preživimo.

Po njezinim riječima planirali su veliko, multidisciplinarno i prije svega drukčije jubilarno izdanje, no korona je svima poremetila planove. "Nekako mi se čini da se svi ipak držimo, da održavamo taj naš entuzijazam koji nas gura da radimo Festival i kada se sve oko nas čini besmislenim i da se unatoč tomu i dalje veselimo našem drukčijem, hibridnom, manjem, nespretnom uslijed novoga normalnog, desetom One Take Film Festivalu", ustvrdila je.

Šamanović kaže kako je ohrabrujuće da je na Festival stiglo najviše prijava do sada, da je većina autorica i autora koji su izabrani u selekciju željela da se njihovi filmovi prikažu i online. "To pokazuje da autori stvaraju i u ovim specifičnim uvjetima, da umjetnost ne žele lokalizirati, da ju žele dijeliti i, više od svega, da autori prepoznaju i podržavaju njihove napore da umjetnost jednog kadra podijelimo i učinimo dostupnom svima", ocijenila je.

O najboljem filmu iz konkurencije odlučivat će žiri - Vlasta Žanić, likovna i filmska umjetnica, prošlogodišnji pobjednik festivala filmski redatelj Slobodan Maksimović i Dražen Žarković, filmski redatelj i scenarist.

Festival donosi i već uhodane programe, Almost One, s 12 filmova koji zbog strogih festivalskih propozicija nisu uvršteni u konkurenciju te One Take In Space, s tri filma po izboru kustosice Davorke Perić, pod nazivom "Ponovno pokretanje".

Vladislavu Kneževiću ovogodišnja Nagrada Vedran Šamanović

Kao ovogodišnju posebnost organizatori najavljuju dvostruku dodjelu nagrada - osim Grand Prixa najboljem filmu One Take Film Festivala, dodijelit će se i 11. nagrada Vedran Šamanović, koja je nazvana po prerano preminulom redatelju i direktoru fotografije, osnivaču festivala.

Dodjeljuje se kao najviše godišnje filmsko priznanje filmskom umjetniku koji je te godine, u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu, a ovogodišnji dobitnik je redatelj Vladislav Knežević za eksperimentalni film "Colonello futurista".

Nakon proglašenja pobjednika, u subotu, publika će imati priliku pogledati nagrađeni film.

U ovogodišnjem žiriju bili su novinarka, politologinja i filmska kritičarka Dina Pokrajac, redatelj i scenarist Ognjen Sviličić te producentica i redateljica Sanja Šamanović. Kako su Dani hrvatskog filma ove godine zbog pandemije pomaknuti s uobičajenog termina u lipnju na rujan ocjenjivački sud nije mogao pregledati kratkometražnu i srednjemetražnu produkciju nastalu u pravilnikom propisanom terminu, te se dodjela nagrade s ljetnog termina na Pulskom filmskom festivalu pomakla na sadašnji termin.

Posjetitelji kina moći će vidjeti filmove iz programa konkurencije, te programa Almost One i One Take In Space, dok će program konkurencije i Almost One biti dostupan i online. Dio festivalskog programa održat će se i u Centru za likovni odgoj Grada Zagreba.

S filmovima koji isključuje, na prvi pogled, gotovo neizbježan dio filma - montažu, festival od 2003. godine promiče kreativnost i inovativnost unutar zadanog okvira jednog kadra, a otvoren je svim autorskim stavovima i profilima, bilo da dolaze iz filmskih krugova ili iz srodnih vizualnih umjetnosti.

Tagovi: One Take Film Festival, Dina Pokrajac, Ognjen Sviličić, Vladislav Knežević, Vlasta Žanić, Dražen Žarković, Vedran Šamanović, Sanja Šamanović,
PROČITAJ I OVO
Preminuo Tadej Dejvi Hrušovar
IN MEMORIAM
Preminuo Tadej Dejvi Hrušovar
LJUBLJANA - Umro je legendarni slovenski glazbenik Tadej Dejvi Hrušovar. 73-godišnjak je bio pjevač, tekstopisac i član legendarnih Bijelih vrana i benda Pepel in kri.
Četiri desetljeća od ubojstva Lennona
TUŽNA OBLJETNICA
Četiri desetljeća od ubojstva Lennona
NEW YORK - Kasno u blagu prosinačku noć 1980. mladić s revolverom pucao je četiri puta u leđa Johna Lennona, dok se pjevač vraćao kući iz studija sa suprugom Yoko Ono.
Amerikanci snimaju film o beogradskom fantomu
PROJEKTI
Amerikanci snimaju film o beogradskom fantomu
BEOGRAD - Priča o vozaču, koji je postao simbol pobune protiv vlasti, sada je stigla i do SAD-a, gdje se, prema magazinu Deadline, priprema film o spomenutom trkaču.
Warner će u 2021. filmove istodobno puštati u kina i na internet
STRATEŠKI
Warner će u 2021. filmove istodobno puštati u kina i na internet
LOS ANGELES - AT&T Warner Bros studio istog će dana premijerno predstaviti sve svoje filmove za 2021. godinu i u kinima i na servisu za prijenos videozapisa HBO Max.
Grand Prix 35. Salona mladih osvojila Ivana Tkalčić
NAGRADE
Grand Prix 35. Salona mladih osvojila Ivana Tkalčić
ZAGREB - Grand Prix 35. Salona mladih, čije je trajanje produženo do 3. siječnja, osvojila je Ivana Tkalčić za rad "Why Am I Seeing This?", koji je rezultat je umjetničkog istraživanja provedenog u suradnji sa Zajedničkim istraživačkim centrom Europske komisije u Ispri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE