GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba Lucije Ostrogović o rastućem trendu apartmanizacije otoka

Izložba Lucije Ostrogović o rastućem trendu apartmanizacije otoka
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2024 / 15:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Galerija Događanja nastavlja predstavljati mlade umjetnike i njihova nadahnuta ostvarenja koja se podvrgavaju analizi svakodnevne materije i pojava koje na identitet i zajednicu ostavljaju snažniji trag od onih sudbinskih i slučajnih.

Tako će radovi Lucije Ostrogović, potaknuti promišljanjima o prostoru čiji smo stalni nametnici, biti postavljeni na izložbi pod nazivom krajolik – čitanje nje, a otvorenje je planirano za petak, 1. ožujka u 19 sati. Izložba predstavlja nastavak istraživanja započetog u sklopu diplomskog rada na Odsjeku za animirani film i nove medije zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, i moći će se razgledati do 22. ožujka.

Kroz reference na krajolik naselja Vrbnik na otoku Krku, umjetnica propituje vlastite i tuđe perspektive gledanja na sveprisutan prostor. Pritom najprije povlači paralelu između uloga koje čovjek svakodnevno igra u privatnom i poslovnom svijetu te prostora kao konstante bezuvjetno podložne potrebama njegovih djelovanja. Eksperimentirajući s ulogama vezanim uz sličan ambijent poput sustanarke, recepcionerka, najmodavke i gošće, autorica postiže fluidan prijelaz iz jednog prostora u drugi, dok konačno ostvarenom uzajamnošću uspijeva detektirati prostorne vrijednosti od kojih je najvažnija održivost.

Naglašene autorefleksivnosti, izložba u gledatelju aktivira vizualne, auditivne i taktilne podražaje odlazeći korak dalje te se premještajući s fizičke na simboličku razinu. Ondje primat nosi „pogled odozgo“, odnosno materijali doneseni s Vrbnika u vidu kamenih krhotina zidova i malih kupova morskog pijeska prosijanog na različitu finoću potiču imaginaciju transformacije od zemljišta i terena ka resursu. Razmišljanje o prostoru kao resursu, koji sam po sebi označava potencijal za iskorištavanje, ponajbolje se može doživjeti kroz video koji tumači planiranje fleksibilnog skeleta unutarnjeg prostora, a koji je moguće prekrojiti ovisno o potrebama. Također, zvučna podloga uz prikaze karte i pomicanje ruke umjetnice u koreografiji stvaranja znanja o prostoru vjerno dočarava sklonost manipulaciji istim bez interesa za posljedice njegova sužavanja.

Umjetnica progovara o učinku sve intenzivnije otočne apartmanizacije na slobodu prostora, zbog čega bilježi iskustva majke i bake ispreplićući ih sa svojima i slažući spoznaje u komparativnu studiju triju vremena od kojih je novo doba najmanje obzirno prema oskudnim reusrsima. Nadalje, autorica ukazuje da je naizgled neuhvatljiv termin 'prostor' jezična varka iza koje se krije ranjiv entitet kojim je čovjek odavno zavladao i koji se nekontrolirano umanjuje bez obzira na naivno vjerovanje o prostornoj beskonačnosti. Svrha izložbe jest otvoriti osobnu i društvenu raspravu o poimanju prostora kao iscrpljenog resursa koji koči progresivnost suvremenih naraštaja smještajući ih u sve omeđenije labirinte bez strategija adaptacije na male prostore koji bude klaustrofobiju.

Tagovi: lucija ostrogović, ostrogović, Galerija Događanja, vrbnik, krk
PROČITAJ I OVO
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE