GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izložba Hrvatskog povijesnog muzeja posvećena prijelomnoj 1971.

Izložba Hrvatskog povijesnog muzeja posvećena prijelomnoj 1971.
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2022 / 20:50
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski povijesni muzej u povodu 50. obljetnice Hrvatskoga proljeća otvara, 11. siječnja, u Galeriji Klovićevi dvori, izložbu "Sedamdesetprva", posvećenu, za hrvatsku povijest, prijelomnoj 1971.

Izložba sadrži šest kronološko-tematskih cjelina. Uz uvodni pregled događaja do 1971. nazvan "Neka bude živost …“, u četiri glavne izložbene cjeline slijed zbivanja kroz tu godinu donosi se putem djelovanja triju skupina oko kojih se pokret stvarao – reformista, 'matičara' i studenata.

"Cjeline nose simbolične nazive po godišnjim dobima, koja više simbolički nego strogo kalendarski, odgovaraju razvojnim fazama samog reformnog pokreta, a širi kontekst vremena donosi se pregledom općedruštvenih zbivanja u zemlji i svijetu", ističe se u najavi.

"Posljednja cjelina 'Čuvanje nade' upućuje na posljedice sloma pokreta te sadržava sjećanja svjedoka vremena i njihovih obitelji na 'sedamdesetprvu' i to 50 godina poslije", dodaje se.

Kako se podsjeća, Hrvatsko proljeće bilo je reformni pokret u kojem se prvi put otvoreno, slobodno i masovnije izražavalo nezadovoljstvo hrvatskih građana položajem Hrvatske u Jugoslaviji. Tražila se veća samostalnost Hrvatske, nacionalna ravnopravnost u jeziku, gospodarstvu i kulturi.

Bez zajedničkog programa, ali s istim nacionalnim interesima, tri glavna nositelja hrvatskog reformnog pokreta bili su reformno krilo Saveza komunista Hrvatske, Matica hrvatska i studentski pokret.

"Vrhunac, a ujedno i dramatičan kraj, pokret je doživio upravo 1971., kada počinje dugogodišnje razdoblje 'hrvatske šutnje', kada se represivni aparat jednopartijske diktature s Josipom Brozom Titom na čelu surovo obračunao s njegovim nositeljima", napominje se.

Idejnu koncepciju izložbe potpisuje Ana Filep, a autori su Mislav Barić, Petra Braun, Ana Filep i Andreja Smetko. Likovni postav i vizualni identitet radile su Ana Filep i Maja Karić, a izložbene ilustracije Milan Trenc.

Izložba u prizemlju Klovićevih dvora za javnost će biti otvorena od 12. siječnja, a moći će se razgledati do 13. ožujka.

Iz Hrvatskog povijesnog muzeja kažu kako su tu izložbu uvrstili u svoju kontinuiranu stručnu i izložbenu djelatnost u obradi značajnih tema iz hrvatske povijesti ne predviđajući okolnosti u kojima su se našli zbog potresa, pa do daljnjeg nije u mogućnosti djelovati u vlastitom prostoru.

Tagovi: Hrvatsko proljeće, Ana Filep, a autori su Mislav Barić, Petra Braun, Ana Filep, Andreja Smetko, Hrvatski povijesni muzej
PROČITAJ I OVO
Ove godine Noć muzeja na prigodnu temu Muzeji - između stvarnog i digitalnog
DOGAĐAJI
Ove godine Noć muzeja na prigodnu temu Muzeji - između stvarnog i digitalnog
ZAGREB - Ovogodišnja, sedamnaesta po redu Noć muzeja održat će se 28. siječnja u uvjetima sličnima prošlogodišnjima - online i tamo gdje je to moguće 'uživo', uz prigodnu temu "Muzeji - između stvarnog i digitalnog".
Nakladnik V.B.Z. pokrenuo literarni natječaj za mlade do 18 godina
NATJEČAJ
Nakladnik V.B.Z. pokrenuo literarni natječaj za mlade do 18 godina
ZAGREB - Smatrajući kako je potrebno mladima dati prostor za literarno promišljanje o temama koje ih zaokupljaju, nakladnička kuća V.B.Z. pokrenula je književni natječaj "Sve je lako kad si mlad?" za kratku priču za mlade do 18 godina.
Klasični rock albumi navršavaju 50 godina
DISKOGRAFIJA
Klasični rock albumi navršavaju 50 godina
PARIZ - Mora da je bilo nečeg posebnog u vodi 1972. godine. Ta je godina svijetu dala nekoliko rock klasika, i jednog koji je naizgled pao iz svemira, a definirali su rock glazbu i stvorili obrazac za uzbudljivo i plodno desetljeće.
Umro jedan od najvećih hrvatskih dirigenata Nikša Bareza
IN MEMORIAM
Umro jedan od najvećih hrvatskih dirigenata Nikša Bareza
ZAGREB - U 86. godini umro je jedan od najvećih hrvatskih dirigenata Nikša Bareza koji je više od pola stoljeća dirigirao po najvećim europskim opernim kućama i koncertnim dvoranama, izvijestio je u ponedjeljak navečer HRT.
Hrvatski P.E.N. prosvjeduje protiv srbijanskog prisvajanja dubrovačke književnosti
REAKCIJE
Hrvatski P.E.N. prosvjeduje protiv srbijanskog prisvajanja dubrovačke književnosti
ZAGREB - Hrvatski P.E.N. centar izrazio je u ponedjeljak prosvjed protiv novoga srbijanskog zakona u kojem prisvajaju dubrovačku književnost do 1867. godine te ističe kako su odredbe u zakonu neutemeljene i neprihvatljive, kao i stalno posezanje za hrvatskom kulturnom baštinom i prostorom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE