" />
"> Izložba fotografija Bojana Mrđenovića u MSU | SEEbiz.eu

Izložba fotografija Bojana Mrđenovića u MSU

Izložba fotografija Bojana Mrđenovića u MSU
FOTOGRAFIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2021 / 19:22
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Izložba "Priroda, kemija i društvo" Bojana Mrđenovića, na kojoj se taj autor predstavlja istoimenim fotografskim radom, otvara se u četvrtak, 28. siječnja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU).

Autor tim radom promatra i prikazuje ”kruženje tvari u prirodi” uzimajući u obzir i društvene, ekonomske i ekološke faktore i prateći različite međusobno isprepletene fenomene koji su uvjetovani djelovanjem kemijske industrije u Kutini.

"Izloženi vizualni narativ rezultat je desetogodišnjeg procesa istraživanja, prikupljanja arhivskog materijala i terenskog fotografskog rada", ističe se u najavi.

I u tom radu autoru je polazište jedan relikt socijalizma, ovaj put kutinska tvornica mineralnih gnojiva Petrokemija koja je nekad imala važnu ulogu za cijeli grad i okolicu, od devedesetih se uspješno opirala pred privatizacijama, sve donedavno.

"Upravo u trenutku kad su snimane posljednje fotografije iz ovog ciklusa, većinski vlasnički udio Petrokemije prodan je privatnim kompanijama — INA-i i Prvom plinarskom društvu. Stvorena vrijednost tako će postati isključivo izvor profita, s nemalim posljedicama po (re)produkciju grada (i rada)", napominje se.

Kustosice izložbe su Ana Kutleša, Ivana Hanaček, Vesna Vuković [BLOK], u čijoj se produkciji i organizaciji održava. Kustosica ispred MSU-a je Leila Topić.

Po njihovim riječima, način autorova pripovijedanja podsjeća na film s dvije jasno određene točke, na početku je bušotina na Gojlu koju u jeku Drugog svjetskog rata zauzimaju i spaljuju partizani, kao izrazito važan moment napada na infrastrukturu neprijatelja i preuzimanje vlasti nad eksploatacijom prirodnog resursa, a na kraju konačna kapitulacija socijalističke državne industrije kakva je Petrokemija bila.

"Arhivske fotografije kronološki se nižu između te dvije točke, a njihovo čitanje određuje način na koji Mrđenović gradi odnos između te uvjetne rečeno vremenske lente i svojih fotografija. Umjesto da ih razdvaja, kao što je to često slučaj na izložbama slične tematike, on ih tretira jednakovrijedno: svoje fotografije naprosto upliće u lentu", kažu.

Bojan Mrđenović (1987., Virovitica) diplomirao je na preddiplomskom studiju povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti u Zagrebu. te na diplomskom studiju filmskog i TV snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje danas radi kao predavač.

Bavi se filmom i fotografijom, a sudjelovao je i na brojnim grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je prve nagrade festivala Rovinj Photodays u kategoriji Arhitektura, nagrade Red Carpet Art Award za mlade umjetnike i prvi dobitnik nagrade Marina Viculin za razvoj fotografskog stvaralaštva.

Njegova izložba zbog epidemioloških mjera neće biti službeno otvorena, no umjetnik će biti u izložbenom prostoru MSU Black Box. Za subotu, 30. siječnja najavljeno vodstvo kroz izložbu i razgovor s Mrđenovićem. Izložba će biti otvorena do 21. ožujka.

Tagovi: Bojan Mrđenović, Ana Kutleša, Ivana Hanaček, Vesna Vuković, Muzej suvremene umjetnosti
PROČITAJ I OVO
ZagrebDox: Premijere šest hrvatskih filmova
FESTIVALI
ZagrebDox: Premijere šest hrvatskih filmova
ZAGREB - ZagrebDox već je godinama središnje mjesto na kojoj hrvatski autori predstavljaju svoje nove dokumentarne uratke, a u svom programu za utorak najavljuje premijer njih čak šest.
Predstavljena Nova ploča - nova nagrada Hrvatske diskografske udruge
NAGRADE
Predstavljena Nova ploča - nova nagrada Hrvatske diskografske udruge
ZAGREB - Hrvatska diskografska udruga (HDU) predstavila je u ponedjeljak nagradu Nova ploča, koja će se dodjeljivati za izuzetan doprinos te promicanje značaja hrvatske glazbene industrije, za potporu u ostvarivanju ciljeva HDU-a te uspjeh u širenju ugleda i položaja udruge.
Preminuo Ned Beatty, glumac poznat po ulozi u filmu Oslobađanje
IN MEMORIAM
Preminuo Ned Beatty, glumac poznat po ulozi u filmu Oslobađanje
LOS ANGELES - Holivudski glumac Ned Beatty, kojega publika najviše pamti po ulogama u filmu 'Oslobađanje', 'Superman' i 'Network', umro je u dobi od 83 godine, pišu američki mediji.
Oscarovac Paweł Pawlikowski predsjeda žirijem 68. Pulskog filmskog festivala
ŽIRI
Oscarovac Paweł Pawlikowski predsjeda žirijem 68. Pulskog filmskog festivala
PULA - Višestruko nagrađivani scenarist i redatelj Paweł Pawlikowski potvrdio je sudjelovanje na 68. Pulskom filmskom festivalu na kojemu će predsjedati Ocjenjivačkim sudom Hrvatskog programa.
Exit: Više od 70 odsto onih koji će doći je vakcinisano ili je preležalo korona virus
FESTIVALI
Exit: Više od 70 odsto onih koji će doći je vakcinisano ili je preležalo korona virus
NOVI SAD - Anketa koju EXIT sprovodi među fanovima koji su već kupili karte za ovogodišnju veliku proslavu dve decenije festivala pokazala je da je više od 70 odsto njih je vakcinisano ili preležalo korona virus.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE