GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ivana Šojat na Festivalu EU-Kina o snazi literature u povezivanju kultura

Ivana Šojat na Festivalu EU-Kina o snazi literature u povezivanju kultura
KINA-HRVATSKA-EU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2020 / 15:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska književnica Ivana Šojat sudjelovala je u petak u online programu 5. međunarodnog književnog festivala EU-Kina, gdje je u razgovoru s kineskom spisateljicom Zhu Wenying govorila o svojim literarnim preokupacijama i ulozi književnosti u gradnji mostova među kulturama.

"Svatko je proizvod kulturnog i geografskog prostora u kojemu je rođen: svi smo mi proizvodi toga prostora čak i onda kada to ne želimo, jer njegove su tekovine duboko ugrađene u nas našim odgojem. Mi taj prostor predstavljamo i od toga se ne možemo odmaknuti", rekla je Šojat.

Neka su putovanja, dodala je, doslovna – fizički posjet nekoj zemlji ili mjestu. Ali druge je zemlje i civilizacije moguće upoznati i na emocionalnoj, psihološkoj razini, a u tome važnu ulogu ima književnost, smatra.

"Književnost ima moć prenijeti nam kako neki narod razmišlja i kako vidi svijet. Njezina je glavna uloga neprestano kopati, sve dublje i dublje, ponirati sve do same suštine ljudskoga bića. U tom je smislu i naša uloga pisca izuzetno važna: predstaviti sve ono što mi jesmo, i to samo s naše dvije ruke", kazala je Šojat u online susretu u kojemu je sudjelovala i kineska književnica Zhu Wenying, a moderirao Dave Haysom, britanski književni prevodilac i urednik koji živi u Pekingu.

Jedan od ključnih alata u gradnji mostova među kulturama je prijevodna književnost. Šojat, koja je i cijenjena književna prevoditeljica, istaknula je kako je taj posao obogaćuje i kao osobu i kao autoricu.

"Sve što činimo u životu na ovaj ili onaj način ostavlja svoj trag na nama. Smatram da sve - svaka osoba, pa i ona koju susretnemo na cesti - predstavlja po jedan mali zlatni novčić u našem osobnom bogatstvu", rekla je Šojat, navodeći da su na nju, od knjiga koje je prevela, najviše utjecale knjige "Dušna gora" kineskog Nobelovca Gao Xingjiana i "Karike" somalijskoga romanopisca Nurrudina Faraha.

Ivana Šojat (1971.) uspješna je i nagrađivana autorica koja je obrazovanje iz francuskoga jezika i književnosti stekla na sveučilištu u Belgiji. Dobitnica je Nagrade Vladimir Nazor za 2009. godinu, za roman "Unterstadt". Njezin roman "Šamšiel" je 2002. nagrađen Poveljom za uspješnost na Kozarčevim danima u Vinkovcima; dobitnica je nagrade Ksaver Šandor Gjalski za najbolji roman 2010., Nagrade Fran Galović za najbolje prozno djelo zavičajne tematike, te Nagrade Josip i Ivan Kozarac za knjigu godine, također 2010. Roman "Ničiji sinovi" izašao je 2012., "Jom Kipur" 2014., a "Ezan" 2018. Autorica je brojnih romana i zbirki priča te prevodi s francuskoga i engleskoga jezika.


Predstavljajući svoje književne preokupacije kineskoj i međunarodnoj publici te svojim kineskim i europskim kolegama koji sudjeluju u festivalu, Šojat je otkrila da su njezine najveće opsesije povijest i psihologija, "traume koje se transgeneracijski prenose unutar obitelji". Njene su priče, kako je pojasnila "uglavnom mračne priče o traumama, osobito onima koje se prenose po ženskoj liniji, po liniji majke - jer majka je jako moćna osoba koju ne treba podcjenjivati: majka može svoju djecu uništiti i dati im krila", kazala je hrvatska autorica.

Ona, dodala je, pokušava "živjeti" sve ono o čemu piše, a to znači da sebe ponekad mora "staviti u glave nekih jako loših osoba", što je strašno iscrpljujuće i ponekad frustrirajuće. "Ali ja vjerujem da svatko od nas ima neku ulogu, a ovo je moja. Zvuči patetično, ali moj je život i tako jako dramatičan!", zaključila je Šojat.

Peto izdanje međunarodnog književnog festivala EU-Kina održava se od 12. studenoga do 6. prosinca, a okuplja europske i kineske pisce koji u online susretima predstavljaju literarno bogatstvo i tradiciju svojih zemalja, razgovaraju o struci te razmjenjuju svoje ideje i iskustva. Središnja je tema ovogodišnjega festivala "Recovery/Reflection" u kontekstu globalnih pitanja današnjice.

Ivana Šojat treća je hrvatska autorica koja je dosad sudjelovala u književnom festivalu EU-Kina, nakon gostovanja u ranijim festivalskim izdanjima osječke književnice, umjetnice i sveučilišne profesorice Jasne Horvat, te slikara, kipara i ilustratora Svjetlana Junakovića, koji je u Kini objavio velik broj naslova za djecu i mlade.

Tagovi: Ivana Šojat, Festival EU-Kina, Zhu Wenying
PROČITAJ I OVO
Vidaković se nagodio na šest meseci kućnog zatvora i meru obaveznog lečenja
NAGODBA
Vidaković se nagodio na šest meseci kućnog zatvora i meru obaveznog lečenja
BEOGRAD - Glumac Bane Vidaković nagodio se sa tužilaštvom na šest meseci kućnog zatvora i meru obaveznog lečenja od narkotika, a sud bi ovu odluku trebalo da potvrdi 17. decembra.
Bjelogrlić: Seka Sablić je ponos, a Atlagić sramota nacije
JASNA PORUKA
Bjelogrlić: Seka Sablić je ponos, a Atlagić sramota nacije
BEOGRAD - Glumac i reditelj Dragan Bejlogrlić stao je u odbranu koleginice Seke Sablić i osudio ponašanje poslanika Marka Atlagića u Skupštini.
Galerija SC: Izložba Vojina Hraste i film o Beatlesima
DOGAĐAJI
Galerija SC: Izložba Vojina Hraste i film o Beatlesima
ZAGREB - Akademski kipar Vojin Hraste od 4. prosinca na izložbi "Prije početka, nakon završetka ručka" u zagrebačkoj Galeriji SC predstavlja kiparske instalacije kojima propituje umjetnost i kreativnost u suvremenom trenutku.
Rab Archaeological (T)races: Aplikacija koja vas upoznaje s kulturnom baštinom otoka Raba
KORISNO
Rab Archaeological (T)races: Aplikacija koja vas upoznaje s kulturnom baštinom otoka Raba
RAB – Na Rabu, otoku sporta, jučer je online predstavljena mobilna aplikacija Rab Archaeological Traces.
Britanski ministar od Netflixa zatražio da se Kruna obilježi kao fikcija
ZAHTJEVI
Britanski ministar od Netflixa zatražio da se Kruna obilježi kao fikcija
LONDON - Britanski ministar kulture Oliver Dowden uputio je molbu Netflixu da na početku svake epizode serije "Kruna" (The Crown) gledatelje upozori kako je riječ o fikciji jer bi, smatra on, mlađi gledatelji mogli pomisliti da je riječ o činjenicama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE