GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ivana Šojat dobila nagradu Fric

Ivana Šojat dobila nagradu Fric
KNJIŽEVNE NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2023 / 11:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ivana Šojat ovogodišnja je dobitnica nagrade Fric, nagrađen je njezin roman "Sama".

Nova laureatkinja ujedno je i prva književnica koja je dobila tu nagradu koja se dodjeljuje sedmu godinu u nizu.

U spomenutom romanu kojega je prošlog proljeća objavila Naklada Ljevak Ivana Šojat tematizira pitanja osobne slobode, slobode izbora – pripovijeda o rastavljenoj ženi, bez djece, koja za svoje životne izbore ne nalazi podršku kod njoj bliskih ljudi, u njezinom okruženju.

"Ovaj roman je zapravo plod dugog, više podsvjesnog, nego svjesnog analiziranja stanja stvari unutar muško-ženskih odnosa, odnosno društvenog pogleda na spolove, njihova prava, položaj, mogućnosti kojima raspolažu u donošenju odluka i izborima. Kompleksan je to zbir činjenica, jer kompleksan je i okvir unutar kojeg egzistiramo. Opterećeni smo svetošću i mučeništvom: brak je s jedne strane prezentiran kao sveta zajednica dok je mučeništvo u nas kulturološki predstavljeno kao jedini način postizanja blaženog prava ulaska u raj. Nije to tako eksplicitno iskazano. To se poručuje kroz poruke: izdrži, stisni zube, zažmiri na jedno oko, pregrmi što ih obično, najčešće ženski, stariji članovi širih obitelji ponavljaju mlađim ženama koje trpe nasilja ili sustavne prevare svojih bračnih partnera. Važno je sačuvati brak, čak i ako se on s vremenom pretvori u zajednicu dvoje ljudi koji se duboko mrze, preziru, jedva čekaju da ono drugo umre. Osim toga, mučilo me pitanje je li se itko od partnera koji su u braku ostali "zbog djece" ikad zapitao koliko gnusnu, karikaturalnu sliku ljubavi i zajedništva šalju toj svojoj djeci zbog koje su ostali u tamnici."

Za nagradu, koju su utemeljili dnevnik 24sata i tjednik Express konkurirale su knjige fikcijske proze napisane na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku, ali premijerno objavljene u Hrvatskoj u periodu od 1. srpnja 2022. do 30. lipnja 2023. godine. U ovogodišnjem finalu nagrade Fric, po izboru žirija kojim predsjeda Nataša Govedić bilo je još pet romana: "Peleov priručnik" Dragana Juraka, "Mirovanje" Dunje Matić, "Gracija od čempresa" Želimira Periša, "Brod za Issu" Roberta Perišića te "Ljeta s Marijom" Olje Savičević Ivančević.

Tagovi: IVANA ŠOJAT, FIC, NAGRADA FRIC, KNJIŽEVNOST
PROČITAJ I OVO
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE