GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ispred Hotela Dubrovnik postavljen Kamen spoticanja

Ispred Hotela Dubrovnik postavljen Kamen spoticanja
SIMBOLIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2023 / 16:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Danas je u spomen na Svetozara Milinova, poznatog zagrebačkog poduzetnika i žrtve bezobzirnog ustaškog zločina svečano položen kamen spoticanja. Postavili su ga Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, Srpsko narodno vijeće i udruga Veterani Domovinskog rata i antifašisti VeDRA Split.

Postavljanju kamena spoticanja prisustvovali su ravnateljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust Nataša Popović, potpredsjednik Srpskog narodnog vijeća i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba i saborski zastupnik Boris Milošević, predstavnik i član VeDRae, bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, veleposlanik Republike Austrije, Josef Markus Wuketich, veleposlanik Francuske Republike Fabien Fieschi, veleposlanik Savezne Republike Njemačke Christian Hellbach, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, gradonačelnika Tomislava Tomaševića i izaslanica predsjednika GSGZ Joška Klisovića, zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Rada Borić i izaslanica Ministarstva kulture i medija, načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslova Mirjana Ana Marie Piskulić.

U svom govoru ravnateljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust Nataša Popović istaknula je: ”Danas kada svjedočimo ratovima u Ukrajini, na Bliskom Istoku, kada se sve više zvecka oružjem, osvijestimo da najviše stradaju civili i neshvatljive su tragedije koje ostavljaju bol i prazninu u obiteljima i u narodima. Ovi kameni danas su važniji nego ikad, oni uče mlade naraštaje o posljedicama dehumaniziranih tiranija, oni nas podsjećaju, ali i upozoravaju” te dodala “Zahvalni smo svima čiji su napor, trud i podrška omogućili da danas u Zagrebu postavljamo novi kamen spoticanja, kamen za Svetozara Milinova, jednu od prvih žrtava ustaškog režima”.

Predstavnik i član VeDRae, bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, podsjetio je na sve žrtve ustaškog režima: “Bezbroj je onih koji su u NDH stradali, kao Židovi kao Srbi, Romi, ili pak kao Hrvati koji nisu pristajali na takvu politiku. Zadaća svih nas koji djelujemo na javnoj sceni, bez obzira u kojoj ulozi, jest učiniti zaista sve da u svijest ljudi uđe istina o zlu koje se dogodilo od 1941. do 1945. godine, kako se nikada nesto slično ne bi ponovilo”.

“Čovjek je zaborvljen tek kada mu se zaboravi ime, a kameni spoticanja njemačkog umjetnika, Guntera Demniga, žrtvama simbolično vraćaju njihova imena. Sjećanje na te ljude naša je dužnost, ali ujedno i čin demokratske svijesti. Prošlost ne možemo promijeniti, ali je ne smijemo zaboraviti i moramo iz nje učiti kako se ne bi ponovila. Moramo se stalno iznova podsjećati na ono sto se dogodilo, jer kada se izgube demokratske vrijednosti i ljudska prava, svima prijeti totalitarizam i vladavina nasilja.” zaključio je veleposlanik Savezne Republike Njemačke Christian Hellbach.

Pred uzvanicima i brojnim okupljenim građanima, kamen spoticanja položili su Jovana i Ratko, učenici zagrebačke Srpske pravoslavne opće gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković".

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust kontinuirano od 2020. godine u suradnji s inozemnim partnerom, njemačkom zakladom konceptualnog umjetnika Guntera Demniga, postavlja Stolpersteine (njem.) - kamene spoticanja u širem gradskom području Zagreba.

Kameni spoticana komemoriraju pojedinačne žrtve holokausta i ustaškog režima NDH. Zagreb se ovim projektom visoko pozicionira i priključuje ostalim metropolama i 2.000 gradova i mjesta diljem Europe u čije je nogostupe do sada ugrađeno preko 90.000 Stolpersteina, komemorativnih umjetničkih instalacija, u znak sjećanja na pojedinačne žrtve holokausta. Posebna vrijednost tih kamena spoticanja je što generacije uče o potrebi borbe protiv mržnje, ravnodušnosti i genocida.

Do danas je u zagrebačke nogostupe postavljen 61 kamen spoticanja u sjećanje na Židove, Rome i Hrvate, stradale žrtve holokausta, ustaške NDH i žrtve drugog svjetskog rata.

Svetozar Milinov bio je jedan od najuglednijih i najsposobnijih veletrgovaca suknom na području grada Zagreba i njegove šire okolice, a do 1940. godine i vlasnik hotela na uglu Jelačić placa i Gajeve ulice, koji je nosio njegovo prezime, kada ga je od njega otkupila Dubrovačka plovidba i preimenovala ga u Hotel Dubrovnik, koji je i danas jedan od simbola Zagreba. Odmah po uspostavi NDH, ustaška vlast započela je s maltretiranjem obitelji Milinov, a 5. srpnja 1941. uhićeni su i deportirani, postavši tako jedne od prvih žrtava ustaškog kompleksa likvidacijskih logora Gospić-Jadovno-Pag. Točni datumi smrti su nepoznati, no pretpostavlja se da su likvidirani u kolovozu 1941. godine.

Kamen spoticanja postavljen je uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba, Srpskog narodnog vijeća, veleposlanstava Savezne Republike Njemačke, Republike Francuske i Austrijskog kulturnog foruma (Veleposlanstvo Republike Austrije).

Tagovi: Kamen spoticanja, HOTEL dUBROVNIK, Svetozar Milinov
PROČITAJ I OVO
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE