GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski filmovi premijerno na filmskom festivalu u Rotterdamu

Hrvatski filmovi premijerno na filmskom festivalu u Rotterdamu
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2022 / 17:18
Autor: SEEbiz / H
ROTTERDAM - Svjetske premijere u programu Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, koji se održava od 25. siječnja do 5. veljače, imat će čak tri hrvatska filma, izvijestio je u utorak HAVC.

U program Short & Mid-length, među više od stotinu filmova, uvršten je kratkometražni eksperimentalni film "Ingresso Animali Vivi" Igora Grubića, koji je rekao kako je važno što će se na festivalu prikazati nekoliko hrvatskih filmova, čime "naša dugotrajna tradicija eksperimentalnog filma dobiti lijepu potvrdu i vidljivost."

U istoj sekciji je i eksperimentalno-dokumentarni film "Horror Vacui" Borisa Poljaka, koji kaže da je zadovoljan što mu film ima svjetsku premijeru u Rotterdamu, pogotovo poznavajući visoke filmske kriterije koji je taj festival postavio, zbog čega i je tako cijenjen među autorima iz cijeloga svijeta.

U sekciji Harbour je dugometražni dokumentarno-igrani film "Polako nikuda" Damira Čučića, koji je prvi put na tom festivalu gostovao prije 15 godina, što mu je bio okidač za buduće bavljenje dugometražnim filmom. Sada očekuje nova uzbuđenja i poticaje, "pa možda i takvo da se prestane baviti filmom."

Ista sekcija donosi i nagrađivani prvijenac Jurja Lerotića, "Sigurno mjesto", hrvatskog kandidata za nominaciju za nagradu Oscar, koji upravo igra u kinima.

Dugometražni dokumentarac "Playing Men" slovenskog redatelja Matjaža Ivanišina, hrvatska koprodukcija, prikazuje se u sklopu programa posvećenog restauriranim klasicima i filmovima o filmskoj kulturi, Cinema Regained, kao i kratkometražna igrana satira Vatroslava Mimice, "Ženidba gospodina Marcipana" iz 1963.

U sekciji Limelight prikazuje se još i dugometražni igrani film "Dani suše" turskog redatelja Emina Alpera, koji također nastaje u koprodukciji s Hrvatskom.

International Film Festival Rotterdam jedan je od najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji određuje buduće filmske trendove i nove filmaše. Direktorica festivala je od 2020. Vanja Kaluđerčić iz Pule.

Ovogodišnje, 52. izdanje, prvo koje će se održati uživo nakon dvije godine, nudi preko 400 naslova i mnoštvo izložbi, multimedijskih instalacija, audiovizualnih eksperimenata, performansa.

Tagovi: Boris Poljak, Međunarodni filmski festival u Rotterdamu, Juraj Lerotić, Damir Čučić, Matjaž Ivanišin
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE