GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HDLU: Street art u popratnom programu Salona mladih

HDLU: Street art u popratnom programu Salona mladih
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 10:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u okviru 35. salona mladih organizira opsežan popratni program, kojeg je dio ovaj tjedan posvećen uličnoj umjetnosti - u četvrtak će se u Uraniji razgovarati o street artu, a u subotu predstaviti zagrebački primjeri.

Diskurzivni program "Street art - muralisti u (re)akciji", koji vodi Anita Ruso, predstavit će najprije radove mladih umjetnika, novog murala Melinde Šefčić te radova Lava Paripovića, Tee Jurišić Kvar i Gorana Rakića Cheza 186 koji su nastali kroz posljednje dvije godine.

Nakon uvodnog predstavljanja noviteta sa street art scene, o fenomenu murala govorit će umjetnici Miron Milić, Lonac, Slaven Kosanović Lunar, o temi će se govoriti i s aspekta sociologije grada, a svoja zapažanja podijelit će i fotograf Jovica Drobnjak.

Panelisti će govoriti o, u posljednjih nekoliko godina sve češćoj praksi umjetnika da interveniraju u urbano tkivo obogaćujući svojim djelima fasade uz koje svakodnevno prolazi velik broj ljudi, više ne samo na rubnim dijelovima grada nego i u samom centru, gdje se grafiti pretvaraju u murale.

"Jesu li ove umjetničke akcije zapravo reakcije na sve ono što urbane sredine trpe kao posljedicu nedovoljne brige o baštini, pretjerane turistifikacije ili prirodnih nedaća", jedno je od pitanja na koje će pokušati odgovoriti.

Također, bit će riječi o tome je li underground scena grafitera otvorila širom vrata mainstream umjetnicima o čijim se intervencijama u javnom prostoru sada brinu institucije kroz financijsko podržavanje njihova nastanka.

Za subotu 31. listopada, najavljena je šetnja zagrebačkim street artom, u 11 sati, a okupljanje je ispred Doma HDLU-a.

Umjetnica Vida Meić vodit će zainteresirane građane na nekoliko lokacija u okolici HDLU-a, gdje umjetnici generacije milenijalaca često pronalaze inspiraciju. Kroz šetnju će se kontekstualizirati zagrebačka street art scena i predstaviti ulična umjetnost Lava Paripovića, Damira Sobote i Igora Taritaša.

Među ostalim, popratni program ovaj tjedan donosi i radionicu popravljanja bicikala "Pimp my Bike", radionica otiskivanja motiva ovogodišnjeg Salona na majicu.

Salon mladih, koji traje do 6. prosinca, održava se na temu milenijalaca, predstavlja stotinjak mladih umjetnika koji stvaraju u medijima slikarstva, kiparstva, multimedije, performansa, fotografije, grafike, videa i filma, uz bogati popratni program.

Tagovi: Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Street art, Salon mladih, Anita Ruso, Melinda Šefčić, Lav Paripović, Tea Jurišić Kvar
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE