" />
"> HBO Max iz ponude izbacio kultni film zbog rasističkog prikaza likova | SEEbiz.eu

HBO Max iz ponude izbacio kultni film zbog rasističkog prikaza likova

HBO Max iz ponude izbacio kultni film zbog rasističkog prikaza likova
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2020 / 13:56
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK - Američka streaming platforma HBO Max iz svoje je ponude privremeno izbacila film "Prohujalo s vihorom" Victora Fleminga iz 1939 zbog rasističkog prikaza crnačkih likova.

Na ovaj se potez HBO max odlučio zbog nasilne smrti Afroamerikanca Georgea Floyda i prosvjeda koji su uslijedili, prenosi Independent.

"”Prohujalo s vihorom” je produkt svojeg vremena i prikazuje neke od etničkih i rasističkih predrasuda koje su nažalost oduvijek karakteristične za američko društvo. Rasizam je bio pogrešan tada, kao što je pogrešan i danas i smatrali smo da bi bilo neodgovorno zadržati taj naslov u bazi bez pojašnjenja povijesnog konteksta u kojemu je nastao i stava o distanciranju od takvih prikaza", rekao je za glasnogovornik HBO Maxa.

"Bilo bi pogrešno cenzurirati ga ili mijenjati jer bi to značilo negirati da su takve predrasude ikada postojale. Da bismo stvorili pravedniju budućnost, naprije moramo razumjeti i prihvatiti vlastitu povijest", kazao je.

Film je povučen nakon što je scenarist filma "12 godina ropstva", John Ridley u članku u Los Angeles Timesu pozvao HBO Max da povuče flm iz ponude jer, kako je kazao, romantizira strahote ropstva i glorificira predratni način života na američkom jugu.

Film je osvojio osam Oscara, uključujući i onaj za najbolji film, najbolju glavnu glumicu te najboljeg redatelja, ali i Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu kojega je dobila Hattie McDaniel, prva crnkinja koja je osvojila tu nagradu.

"Prohujalo s vihorom" je zabilježio je rekordnu gledanost u kinima i tada je proglašen najgledanijim filmom svih vremena.

Premda ga smatraju jednim od najznačajnijih filmova u povijesti kinematografije, prate ga i kritike zbog prikaza ropstva i crnaca.

Tagovi: HBO Max, Prohujalo s vihorom, Hattie McDaniel, Victor Fleming, rasizam
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE