GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gradonačelnik

Gradonačelnik
PRAZNINA (10)
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2023 / 14:16
Autor: Daniel Bele
Nakon što je naš obiteljski obrt 'EKO-Đurđa' otišao u stečaj, majka je doživjela živčani slom. Njeni česti boravci u ludnici postali su već rutina. Svakih se par mjeseci odlazila 'odmoriti', kako je voljela govoriti, 'i od tebe sine, i od života'.

Tamo je dobivala jesti, a ja sam joj na placu kod švercera kupovao cigarete.

Kada sam spazio čudaka u kolicima sa kaubojskim šeširom široka oboda, postalo je jasno da je on moj igrač. I u samom kupovanju švercanih cigareta želio sam učiniti nešto pozitivno, pa makar i po inerciji. Moj altruizam ipak nije sasvim okopnio. Kada sam mu prišao, konspirativno me pitao o kojoj se količini radi, a potom 'odzujao' svojim električnim kolicima iza ugla. Prilikom primopredaje, shvatio sam da je potpuno oduzet. Zubima bi zgrabio palac, zabacio ga u smjeru prsiju te iz džepa košulje izvukao novac za uzvratiti. Micao je jedino prstima, ali doista 'lovaško' znalački. Po odlasku me upozorio da mu se vratim, bit će i jeftinije postanem li stalnom mušterijom.

Već slijedeći puta imali smo se priliku upoznati. Kako je upravo prošla racija, upozorio me da mu se pridružim na klupicama, dok se situacija ne smiri. Zapitao sam ga za Kulfu, drvorezbara i umjetnika koji živi sa majčinom prijateljicom Jasnom, slikaricom.
"Đe reko neb' znao Kulfe, komšije mi! On isti 'vaki ko ija, u kolic'ma nemož nego prstima, jel? Kralj, burazeru, kralj! Ajmo sad, kol'ko ćeš šteka?"
I tako se sprijateljio ja sa Tunom, osigurao si 5 kuna jeftiniju cijenu.

Nedugo zatim susretnem i Kulfu. Kako smo se po običaju zapričali, prisjetim se Tune pa ga priupitam.

"Ha, kak' ne bi poznaval Tunu?! Mi smo ti frendovi, kaj ti je. Znamo se godinama, još od rata. On ti je kao izbjeglica došel sim zs majkom, tam u barake kod placa, ne? E tam su ti ih smjestili, a Tuna je odmah počel šljakati sa pljugama. I hrani ih već godinama. Kaj ćeš, sirotinja je Bogu draga! Sada su ih zapravo preselili u drugi dio grada, ali ti Tunu kombijem svako jutro furaju na šljaku, znaš?"

I tu se prisjetim da sam doista viđao taj šešir u kombiju za invalide. Zato mi je Tuna odmah i izgledao poznato!

"I tak ti on i dalje uzdržava majku. I zamisli pehista! Neki dan ti je flisnul sa tri šteke pljugi i završil je na muriji. I naplatili ti oni njemu 300 kuna globe. Bedara! I znaš kaj je napravil? Otišel ti je našem dragom gradonačelniku, otpelal se gore na breg sa kolicima i zval ga je tam pred vratima dok mu nisu otvorili. I primi ti ovaj njega, zašprehali se oni i ovaj mu obećal da bu mu platil kaznu. Nema beda, veli ovaj, ljudina si! I fakat mu je platil globu, nije zezancija! I sad zamisli kaj se dogodilo ovaj zadnji vikend. Imali ti mi nekakvu feštu tam di se nalazimo, u klubu, ne? I tak došla ti hrpa bagre, novinari, telka i to. I evo ti našeg gradonačelnika. Valjda se došel malo poslikati. Ono, promocija, ne? Sad su izbori, igrač je taj, kaj ti je! I ugledaju ti se Tuna i grada našeg vrli gazda. I tišina! Kad priđe ti Tuni ovaj, potapša ga po ramenu i veli:
«Onda Tuna, kako poso'?», a Tuna njemu ni pet ni šest, nego:

«Ha dobro, jebi ga, gura se nekako!»

Hahaha! Pa kaj nije ispal čovek, reci ti meni? Ja ti brijem da bum glasal za njega, a ti? Svi su oni grbavi, ali u ovoj situaciji se fakat pokazal čovekom, kaj nije!?!"

Tagovi: Daniel Bele, Praznina
PROČITAJ I OVO
Casanova
PRAZNINA /13)
Casanova
"Kaj je, lima? Kaj je bilo, kaj te murija stisla? Sereš da te butragenjos ostavil? Pa daj se podajgle! Ti, kreveljiš se ko' da su te klepili sa pol kile spisirane gandže! Kaj ti je burke, pa nisu tetrijebi tog vredni!
Preminuo glazbeni urednik Ivan Dvoržak
TUŽNA VIJEST
Preminuo glazbeni urednik Ivan Dvoržak
ZAGREB - Sve nas je sinoć šokirala iznenadna smrt kolege Ivana Dvoržaka, dugogodišnjeg glazbenog urednika Hrvatskog radija koji nas je napustio u 50. godini. Kolege će ga pamtiti po vedrom duhu, predanosti poslu i ljubavi prema glazbi, a slušatelji po emisiji Glazba za sanjarenje.
Kojo: Sinoć na ulici napadnut kolega Marko Janketić
SRAMOTNO
Kojo: Sinoć na ulici napadnut kolega Marko Janketić
BEOGRAD - Glumac Nikola Kojo rekao je, gostujući u Dnevniku na TV Nova S, da je sinoć na ulici napadnut njegov kolega Marko Janketić.
Partibrejkersi 14. listopada u Tvornici kulture
KONCERTI
Partibrejkersi 14. listopada u Tvornici kulture
ZAGREB - Više od godinu dana od nastupa na festivalu Brijačnica, kultni beogradski rokeri Partibrejkers u subotu, 14. listopada, u zagrebačku Tvornicu kulture ponovno donose nezaustavljivu žestinu i distorziju, najavljeno je iz Tvornice.
Ogranak Matice hrvatske i Grad Split u sporu oko korištenja prostora
SPOROVI
Ogranak Matice hrvatske i Grad Split u sporu oko korištenja prostora
SPLIT - Poslovni prostor splitskog Ogranka Matice hrvatske u Marmontovoj ulici izazvao je nesuglasja između Grada Splita koji traži da se Matica prijavi na natječaj za dodjelu gradskih prostora, dok Matica traži produljenje ugovora koji je istekao krajem 2021. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE