GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glazbenici neće dobiti ništa od državnih potpora za koncerte, sav novac ide organizatorima

Glazbenici neće dobiti ništa od državnih potpora za koncerte, sav novac ide organizatorima
POTPORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2021 / 08:21
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB – Od 5,2 milijuna kuna državne potpore za organiziranje 166 koncerata u Hrvatskoj u sljedećih pola godine, nijednu lipu neće dobiti glazbenici koji bi te koncerte trebali održati, pojasnili su jučer iz Hrvatske glazbene unije (HGU) koja je od studenoga prošle godine i provodila natječaj za dodjelu tih sredstava u sklopu projekta »Jer svirati se mora«.

Na kraju su od 259 pristiglih prijava izabrali njih 92 za 166 koncerata koji bi se trebali održati od 14. veljače do 30. lipnja, ali jučer su iz HGU-a morali pojašnjavati kome je taj novac namijenjen.

– Glazbenici od spomenutog natječaja neće dobiti ništa, niti jednu lipu. Ta sredstva su namijenjena organizaciji koncerata i pokrivanju produkcijskih troškova poput najma prostora, tehnike, razglasa, rasvjete, zaštitarske službe, covid-mjera, dezinfekcijskih sredstva, reagirali su jučer iz HGU-a nakon objave da je primjerice najviše novca, po 300 tisuća kuna, odobreno za koncerte Prljavog kazališta, Gibonnija, Tonyja Cetinskog i Petra Graše u pulskoj Areni koji trebaju biti u svibnju i lipnju ove godine, te za organizaciju koncerta Parnog valjka u zagrebačkoj Areni, piše Novi list.

Iz HGU-a napominju kako su i propozicije natječaja koji je bio aktivan krajem prošle godine jasne i iz njih je vidljivo da se potporama koje će isplatiti država »prioritetno pomaže onima koji nisu glazbenici, već mnogobrojnim pratećim djelatnostima nužnim za funkcioniranje glazbene djelatnosti koji također moraju prehraniti svoje obitelji«.

– Glazbenici su pristali da svoju zaradu ostvare od prodaje ulaznica, i to u smanjenim koncertnim kapacitetima, čime su pristali da nastupaju za bitno manje iznose od uobičajenih kako bi dali svoj doprinos spasu djelatnosti koja je, uz turizam i ugostiteljstvo, najviše stradala, poručuju iz HGU-a.

Kad je u studenome, nakon sporazuma HGU-a i Ministarstva kulture i medija, otvoren javni poziv za predlaganje koncertnih programa u okviru projekta »Jer svirati se mora«, istaknuto je kako je cilj projekta omogućavanje koncertne aktivnosti u uvjetima pandemije koronavirusa i želja da se što bezbolnije premosti period u kojem su glazbene aktivnosti znatno smanjene. Uz to, navedeno je da će se troškovi organizacije i produkcije pokriti iz novca osiguranog kroz natječaj, dok sav prihod od ulaznica ide prvenstveno u honorare glazbenika. Dakle, oni će zaraditi onoliko koliko se skupi prodajom ulaznica.


Kad su objavili prijave koje su dobile novac na natječaju, iz HGU-a su pojasnili da je te zahtjeve obrađivala Stručna komisija HGU-a u suradnji i konzultaciji s predstavnicima Udruge manadžera i organizatora. Zbog velikog broja, kako kažu interesantnih i relevantnih prijedloga, bili su prinuđeni dodjeljivati iznose niže od zatraženih ili smanjivati broj koncerata u pojedinim odobrenim projektima.

Uz spomenute koncerte koji su dobili najveće iznos, 150 tisuća kuna odobreno je i za organizaciju koncerta Marka Perkovića Thompsona u splitskoj Spaladium Areni u veljači, a po 125 tisuća kuna za koncerte Prljavog kazališta u Zadru na Trgu pet bunara, Gibonnija u Osijeku te Petra Graše u Zadru.

S po 100 tisuća kuna sufinancirat će se organizacija po tri koncerta na turnejama Hladnog piva, Darka Rundeka & Ekipe, Gorana Bare & Majki, Psihomodo popa i Josipe Lisac, a isti je iznos dodijeljen i za tri koncerta u programu Jarun Open Air. Potpora od 100 tisuća kuna dodijeljena je i za organizaciju dvaju koncerata Tomislava Bralića i klape Intrade, Leta 3, Urbana & 4 & Gele & Gudaea i 4 tenora te dva koncerta u sklopu projekta »Jer svirati se mora« u Varaždinu (Massimo i 4 tenora).

Iz HGU-a su jučer još poručili da u suradnji s Ministarstvom kulture i medija već mjesecima nastoje pomoći glazbenicima preživjeti period u kojem im je rad onemogućen.

– HGU trenutno pomaže i glazbenicima s područja koja su pogođena potresima, pomogli smo i našim kolegama glazbenicima iz Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, a pripremamo i dodatnu pomoć za one kojima je najpotrebnija, kažu iz HGU-a.

Što se tiče pomoći samostalnim umjetnicima, Ministarstvo kulture i medija objavilo je javni poziv za dodjelu potpora samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju tu djelatnost i kojima državni proračun plaća doprinose. Tako će se omogućiti isplata potpora od četiri tisuće kuna mjesečno onima kojima je značajno smanjen prihod u odnosu na 2019., 2018. ili 2017. godinu. Uvjet je da su u razdoblju od 2017. do 2019. godine ostvarili mjesečni prihod od umjetničke djelatnosti viši od 1.625 kn. Potpora se dodjeljuje za 2021. godinu i bit će podložna reviziji, nakon isplate potpore za siječanj i veljaču 2021. godine, a ne mogu je dobiti oni koji su takvu potporu ostvarili temeljem drugih Vladinih mjera.

Tagovi: potpore za organiziranje koncerata, samostalni umjetnici, Hrvatska glazbena unija, Prljavi kazalište, Petar Grašo, Gibonni, Tony Cetinski
PROČITAJ I OVO
Od danas u prodaji vinili Šarla akrobate, Električnog orgazma i Paket aranžmana
REIZDANJA
Od danas u prodaji vinili Šarla akrobate, Električnog orgazma i Paket aranžmana
ZAGREB - U godini 2021. kriju se brojevi 2 i 1, stoga je 22.1. najbolji datum za početak priče zvane proslava 40 godina novog vala.
Pismo Mire Furlan iz 1991. koje bi trebalo posramiti mnoge
DOKUMENTI
Pismo Mire Furlan iz 1991. koje bi trebalo posramiti mnoge
ZAGREB - "Strahovito je tužno biti prisiljen na opravdavanje, a nedjelo ne postoji. Postoji samo očaj, muka i užas. Preda mnom više ne stoje nikakve odluke koje moram donijeti. Sve su odlučili drugi."
Dekanica o seksualnom skandalu na Akademiji: Šokirali su me opisi djela
SKANDALI
Dekanica o seksualnom skandalu na Akademiji: Šokirali su me opisi djela
ZAGREB - Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu pripremit će u ponedjeljak dokumentaciju vezanu uz prijave za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje te ju nakon konzultacija s Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova predati DORH-u, rekla je u petak dekanica Franka Perković.
Šerbedžija: Mira Furlan je voljela svijet, ali se i plašila svijeta, bila je ranjiva
OPROŠTAJ
Šerbedžija: Mira Furlan je voljela svijet, ali se i plašila svijeta, bila je ranjiva
ZAGREB - "Doživjela je nepravedno mnoge udarce od ostrašćenih nacionalista iz zemlje u kojoj je rođena i živjela. I sve izdržala."
Korona po treći put odgodila film o Jamesu Bondu
ODGODA
Korona po treći put odgodila film o Jamesu Bondu

LONDON - Novi nastavak filma o britanskom agentu Jamesu Bondu odložen je treći put zbog pandemije koronavirusa.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE