GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glazbena industrija na izdisaju, ali Goldman Sachs nije tako pesimističan

Glazbena industrija na izdisaju, ali Goldman Sachs nije tako pesimističan
NA RUBU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2020 / 14:07
Autor: SEEbiz / Financial Times
LONDON - Globalna glazbena industrija uživo vrijedi oko 30 milijardi dolara godišnje širom svijeta. Točnije, toliko je vrijedila do ove godine.

Glazbena industrija navikla je na šokove, ali koronavirus je gotovo preko noći uzdrmao tržište. Nijedan žanr nije ostao siguran, niti jedno mjesto nije bilo zaštićeno od manjka prihoda.

Analitičari Goldman Sachsa rekli su u nedavnoj studiji o utjecaju koronavirusa na gospodarstvo da bi odgađanje i otkazivanje glazbenih događaja moglo dovesti do 75-postotnog pada prihoda ove godine, a očekuje se da će globalni prihod od glazbe ove godine pasti i do 25 posto. uglavnom zbog poremećaja u svim industrijama zbog koronske krize.

Samo u Velikoj Britaniji, Asocijacija neovisnih festivala (AIF) kaže da 98 posto članova nije bilo osigurano od otkazivanja festivala zbog izbijanja pandemije, a troškovi su mnoge uništili, napisale su britanske novine Guardian. Troškovi uključuju moguće naknade u ukupnom iznosu do 800 milijuna funti za događaje koji bi se trebali održati na Otoku ovog ljeta, te prosječni trošak od 375.000 funti po festivalu koji se ne može nadoknaditi, a uključuje marketing, zapošljavanje i oglašavanje.

Istraživanje među članovima udruge pokazalo je da bi 59 posto radne snage u glazbenom sektoru moglo biti odjednom višak, a bez dodatne državne pomoći tamošnja glazbena industrija izgubit će više od polovice radne snage od rujna 2020. do veljače 2021. godine.

Izgubljeno festivalsko ljeto ima širok utjecaj na glazbeni sektor uživo. Ove godine suočava se s gubitkom od 900 milijuna funti ili 81 posto svog godišnjeg doprinosa gospodarstvu, pokazuju podaci UK Live Music Group. Rob Challice, član uprave UK Live Music Group, kaže da je oko 70 posto zaposlenika u agencijama na čekanju, a masovna otpuštanja već su započela u glavnim američkim agencijama Paradigm i WME.

Profesor Peter Schwenkow, osnivač i izvršni direktor Deutsche Entertainment AG (DEAG), jednog od najvećih europskih promotora, rekao je za Pollstar da će tisuće zaposlenika u glazbenoj industriji biti nezaposleni ili u osobnom bankrotu, a mnogi će promoteri i klubovi bankrotirati.

Ali u Goldman Sachsu nisu toliko pesimistični. Prema njihovim predviđanjima, očekuje se da će globalni prihod od glazbe (koncerti, streaming sadržaji, prodaja ploča itd.) do kraja desetljeća doseći 142 milijarde dolara, što je rast od 84 posto u odnosu na 2019. godinu, kada je iznosio 77 milijardi dolara. Lavovski udio pružit će mrežni streaming sadržaj - očekuje se da će tržište internetskog streaminga glazbe privući 1,2 milijarde korisnika do 2030. godine. To je gotovo četiri puta više nego u 2019. kada je streaming kanali 341 milijun pretplatnika plaćalo usluge.

Ali analitičari predviđaju da će dvije izdavačke kuće - Universal Music Group i Sony Music - ostvariti najveći profit. Također ne isključuju pojačano natjecanje, jer ljudi još uvijek jako vole Spotify i Tencent Music. Također vjeruju da će YouTube dobro raditi, koji ovu krizu može iskoristiti za unovčavanje glazbenih videozapisa putem oglašavanja i pretplata. 2019. bila je peta godina rasta i samo tri glavne izdavačke kuće - Universal, Sony i Warner - generiraju gotovo 800 000 USD na sat protokom glazbe, prema časopisu Esquire.

Ali internetska glazba nije ekvivalent koncertu uživo. Ni koncerti u automobilima ne nadmašuju ovo iskustvo. Hoćemo li se ikad vratiti na stare staze?

Tagovi: glazbena industrija, event industrija, Tencent Music, Deutsche Entertainment, Goldman Sachs, Universal Music, Sony, YouTube, Spotify
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE