GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Filipić: Imamo ljude s velikim idejama koji mogu biti pokretači promjena

Filipić: Imamo ljude s velikim idejama koji mogu biti pokretači promjena
INTERVJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2022 / 20:52
Autor: SEEbiz
INTERVJU - Stara Tvornica električnih žarulja i zelena oaza Rougemarin parka od petka postaju mjesto na kojem će svi zeleni entuzijasti i poslovna zajednica raspravljati o tome kako je zajedničkim snagama moguće riješiti goruća ekološka pitanja.

"Organizacijom Greencajta želimo biti oni koji su napravili preokret te oni koji su pokazali kako su promjene u brojnim segmentima nužne, ali i izvedive“, naglašava Vinko Filipić, direktor Greencajt festivala. O tome je li doista moguć zeleni preokret, ali i dugim temama SEEbiz je ovih dana razgovarao s Vinkom Filipićem.

SEEbiz: Važnost savladavanja globalnih zelenih izazova je neupitna, a teme o održivom načinu poslovanja su prisutne u sve većem broju kompanija te je pozitivnih primjera iz prakse sve više. Čije će strategije za uspješnije poslovanje biti prezentirane na Greencajt festivalu?

Filipić: Greencajt festival je projekt koji zelenu tranziciju gleda kao globalni izazov broj 1. U tom smislu pokušali smo probleme, napore i potencijalna rješenja uvrstiti u program Greencajta pa će tako više od 60 međunarodnih i domaćih stručnjaka tijekom manifestacije govoriti o hrani, otpadu, obrazovanju, inovacijama, pametnim gradovima, transportu, energiji, medijima i drugim područjima koja su vezana uz brigu o okolišu.

SEEbiz: Potiče li europska regulativa kompanije na uključivanje u proces održivijeg poslovanja? Koji su sve dionici odgovorni za zelenu tranziciju?

Filipić: Naravno da potiče. Na globalnoj razini, Europa je postavila najambicioznije ciljeve, i Hrvatska kao članica Europske unije mora držati korak s time. Kada je riječ o strukturi, smatram da postoji trodioba odgovornosti za kvalitetnu provedbu zelene tranziciju: s jedne strane tu je država kao regulator, s druge strane su korporacije, a s treće pojedinci i društvo u cjelini. Samo zajedničkim djelovanjem možemo postići nužne promjene.

SEEbiz: Smatrate li suradnju s globalnim stručnjacima iz različitih područja ključnom za potrebne poslovne promjene ili ne postoji univerzalno pravilo koje se može upotrijebiti?

Filipić: Iako univerzalno pravilo ne postoji, jer još uvijek ne postoji univerzalno rješenje, suradnja među stručnjacima i svima koji žele doprinijeti je naravno neophodna zbog toga što ona osigurava potrebnu razmjenu znanja i ideja.

SEEbiz: Kakva je situacija na hrvatskoj poslovnoj sceni? Pratimo li trendove? Postoje li među nama predvodnici zelenije budućnosti?

Filipić: Mislim da pratimo. U Hrvatskoj djeluje jako puno internacionalnih organizacija koje slijede globalne smjernice svojih središnjica i te kompanije su, generalno gledajući, predvodnice tranzicije prema održivom poslovanju. Još je značajnije što su mnoge nacionalne tvrtke (uglavnom one male i srednje), također odlučile krenuti tim putem. Međutim, broj tih kompanija je još uvijek mali i koraci koje one poduzimaju su uglavnom nedovoljno ambiciozni. Ima mnogo prostora za napredak.

SEEbiz: Što Greencajt znači za Hrvatsku? Možemo li u bližoj budućnosti osjetiti utjecaj ovog festivala na hrvatsko poslovanje, kompanije i njihove predstavnike?

Filipić: Nadamo se da možemo. Ambicije festivala i cijele Green.hr platforme su velike i u tom smislu se nadamo da možemo biti ozbiljan kotačić u procesu podizanja razine svijesti o tome koliko je ovaj problem gorući. Samo ako uspijemo podići svijest, ubrzat će se promjene koje očekujemo. Veliki interes govornika, ali i šire javnosti, dokazuje da mnogi razumiju važnost razvoja cirkularnog gospodarstva.

SEEbiz: Ove godine će posjetitelji imati priliku razgledati Expo zonu koja okuplja najnovije modele električnih i hibridnih automobila. Kakvi su izgledi za Hrvatsku da u budućnosti postane konkurent smart city liderima poput Barcelone ili Singapura?

Filipić: Mislim da su izgledi veliki. Mnogi gradovi se kreću u tom smjeru, u Zagrebu imamo zelenu vlast, a u Hrvatskoj imamo i Rimca koji je najavio mnoge projekte uključujući autonomna vozila u skorijoj budućnosti. Iako smo mala i relativno siromašna zemlja, imamo ljude s velikim idejama koji mogu biti pokretači promjena.

SEEbiz: Mlađe generacije danas odrastaju u značajno drugačijim društvenim uvjetima u odnosu na ranije. Kako oni reagiraju na ideje održivog poslovanja i načina života? Na koji način ih potaknuti na uključenost u borbi prema zelenijoj budućnosti?

Filipić: Osobno mislim da će mladi naraštaji biti glavni akteri ubrzavanja procesa promjena. Mladi ne posjeduju moć odlučivanja, ali vrlo efikasno mogu vršiti pritisak na strukture koje donose odluke. Nikoga ne pozivam na građanski neposluh, ali primjeri iz drugih zemalja poput Danske nam pokazuju koliko su oni učinkoviti u artikuliranju i realizaciji svojih ciljeva.

Tagovi: Vinko Filipić, Greencajt, zelena tranzicija, Rimac automobili, rougemarin
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE