GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Festival Krleža: Roman Na rubu pameti i danas je jednako aktualan

Festival Krleža: Roman Na rubu pameti i danas je jednako aktualan
VELIKAN RIJEČI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2022 / 08:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Bogati program ovogodišnjeg Festivala Miroslav Krleža od 1. srpnja otvara predstava ''Sjetite me se 2022.'', a na njemu će se naći i monodrama ''Na rubu pameti'', inspirirana romanom u kojem Krleža podsjeća na licemjerje i moralnu pokvarenost, koji su i danas prisutni, najavljeno je.

Od petka 1. srpnja do četvrtka 7. srpnja u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti na rasporedu je jedanaesti po redu Festival Miroslav Krleža, na kojem će se izvesti predstave bazirane na Krležinim djelima te popratni program u čast slavnog hrvatskog književnika.

Posjetitelji će tako u nedjelju 3.srpnja moći pogledati monodramu u izvedbi Dragana Despota ''Na rubu pameti'' prema istoimenom Krležinom romanu iz 1938.godine. Iako je od njegovog objavljivanja prošlo 84 godine, Despot smatra da je on sve suvremeniji i aktualniji stoga bi ljudi trebali biti zainteresirani za ono što Krleža govori u tom romanu.

''U njemu se radi o jednom stupnju ljudske gluposti, licemjerja, ljudske i moralne pokvarenosti na koju Krleža preko svoje intelektualne identifikacije podsjeća i proziva'', izjavio je Despot na konferenciji za medije.

Ovogodišnje izdanje otvara predstava ''Sjetite me se 2022.'', koja također istražuje koliko su Krležine riječi aktualne u vremenima u kojima živimo, najavio je autor predstave i ravnatelj Festivala, Goran Matović.

''Riječ je o monodrami koja je napravljena kao spoj sjećanja na susrete s Krležom, s kojim sam se sreo dvadeset puta, i Krležinih tekstova o 20. stoljeću'', rekao je.

Od ostalih predstava, istaknuo je predstavu u koprodukciji s kazalištem Gavella, ''Djetinjstvo u Agramu'', koja je na rasporedu 4. i 5.srpnja. Riječ je o Krležinoj prozi koja je građena na tri plana – cirkus, Crkva i kazalište. Nakon toga, 6. i 7.srpnja izvest će se predstava ''Ćelava Leda'' u izvedbi glumice i redateljice Sare Stanić.

Predstave će se izvesti u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti u Ilici. Dekan Tomislav Buntak kazao je da Festival pruža priliku da se vanjski prostor Akademije otvori javnosti i obogati ga kulturnim događajima.

''Mladim generacijama želimo pokazati da se kultura provodi u kontinuitetu'', istaknuo je.

Popratni program Festivala uključuje otkrivanje Krležinih rukopisa u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, vožnju autobusom na kat do najznačajnijih zagrebačkih adresa na kojima je Krleža boravio i stvarao, izložbu u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti te tradicionalni ''Doručak kod Krleže'' u Kazališnoj kavani.

Tagovi: Festival Krleža, Na rubu pameti, Dragan Despot, Roman Matović, Miroslav Krleža
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE