GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Eurimages podržao čak četiri manjinske hrvatske koprodukcije

Eurimages podržao čak četiri manjinske hrvatske koprodukcije
FILM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2021 / 14:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages na svojoj je 162. sjednici, koja je 19. ožujka održana online, podržao ukupno 24 projekta.

Među igranim filmovima su i četiri manjinske koprodukcije: Kapa Slobodana Maksimovića, koprodukcija Slovenije, Luksemburga, Slovačke i Hrvatske podržana iznosom od 205 000 eura, Živi i zdravi Ivana Marinovića, koprodukcija Crne Gore, Češke, Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije podržana iznosom od 139 000 eura, Antikvarijat redateljice Rusudan Glurjidze, koprodukcija Gruzije, Rusije i Hrvatske podržana iznosom od 150 000 eura i film Kajmak u režiji Milča Mančevskog, koprodukcija Sjeverne Makedonije, Danske, Bugarske, Nizozemske i Hrvatske podržan iznosom od 180 000 eura.

Kapa Slobodana Maksimovića dugometražni je igrani film za djecu koji nastaje pod okriljem kuća Senca Studio (Slovenija), Wady Films (Luksemburg), objectif (Slovačka) i Studija dim (Hrvatska). Scenaristica je Saša Eržen, direktor fotografije Sven Pepeonik, a glavne uloge igraju Gaj Črnič, Kaja Podreberšek, Ajda Smrekar i Frano Mašković. Producentica je Ida Weiss, a hrvatske koproducentice su Marina Andree Škop i Darija Kulenović Gudan (Studio dim). Kapa je alternativni božićni film o dvoje djece koja sama sebi ispune životne želje. Uhodeći lažnog Djeda Mraza usred Badnje noći, dječak koji u životu nema ništa i djevojčica za koju se čini da ima sve – započinju nevjerojatnu avanturu. Snimanje filma započelo je sredinom siječnja u Ljubljani.

Živi i zdravi redatelja i scenarista Ivana Marinovića nastaje kao koprodukcija Crne Gore (Adriatic Western), Češke (Analog Vision), Srbije (Sense Production), Hrvatske (Kinorama) i Sjeverne Makedonije. Ivan Marinović uz Mariju Stojanović zadužen je i za produkciju dok je hrvatska koproducentica Ankica Jurić Tilić (Kinorama). Priča je to o Dragani koja, dva dana prije vjenčanja, objavljuje da se ne želi udati. A sve je spremno: rodbina pozvana, pokloni kupljeni, pršuti narezani. Za oca obitelji Lesa, nema govora o otkazivanju. Njegova surova priroda će natjerati mladence da se vjenčanje ipak održi. Tako kreće najveća farsa ikad priređena na poluotoku, začinjena velikom količinom naoružanja i dinamita, kako tradicija i običaji nalažu.

Antikvarijat redateljice Rusudan Glurjidze nastaje pod okriljem kuća Cinetech (Zurab Magalashvili, Gruzija) i Viva Films (Nadezhda Gorshkova, Rusija). Hrvatski koproducent je Sergej Stanojkovski (Avvantura, Hrvatska). Ovo će biti novi redateljski rad u opusu Russudan Glurjidze, zasad najpoznatijoj po višestruko nagrađivanom i hvaljenom filmu Kuća drugih. Snimanje Antikvarijata trebalo bi početi na ljeto/jesen ove godine. Scenarist filma je Oleg Negin.

Crna komedija, dugometražni igrani film Kajmak u režiji Milča Mančevskog – koji je ujedno scenarist i glavni producent – nastaje kao koprodukcija Sjeverne Makedonije (Banana Film), Danske (Meta Film), Bugarske (Dare Films), Nizozemske i Hrvatske. Hrvatski koproducent je Siniša Juričić (Jaako dobra produkcija). Film govori o odnosu dva para, na suprotnim polovima društvene ljestvice, te propituje granice muško-ženskih odnosa.

Svi navedeni naslovi podržani su i od strane Hrvatskog audiovizualnog centra.

Eurimages je na svojoj 162. sjednici, održanoj online 19. ožujka, europskim koprodukcijama sveukupno dodijelio 5.822,000 eura.
U kontekstu Strategije za ravnopravnost spolova Eurimagesa, kojoj je cilj uspostaviti ravnopravnost u broju prijavljenih i podržanih projekata autorica i autora, na 162. sjednici 45,83 posto podržanih projekata su djela redateljica.

Tagovi: Eurimages, Milčo Mančevski, Ankica Jurić Tilić, Kinorama, Rusudan Glurjidze, Slobodan Maksimović, Ivan Marinović, manjinske hrvatske koprodukcije
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE