GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Eeva Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova u najužoj selekciji za nominaciju za Oscar

Eeva Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova u najužoj selekciji za nominaciju za Oscar
SHORTLISTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2023 / 07:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Eeva autorskog dvojca Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, koja je nastala pod okriljem hrvatske Jadranske animacije i estonskog Eesti Joonisfilma, našla se na tkz. shortlisti od 15 kratkometražnih animiranih naslova iz cijeloga svijeta koji su u utrci za nominaciju za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti.

Devedeset i tri naslova bila su kvalificirana za "borbu" za nominaciju u kategoriji kratkometražnog animiranog filma. Članovi Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti su od toga odabrali svega 15 za najužu selekciju filmova koji će se razmotriti za nominaciju.

Jedan od njih je i hrvatski animirani film Eeva koji autorski potpisuju Lucija Mrzljak i Mortena Tšinakova, a produkcijski Draško Ivezić iz studija Jadranska animacija te Kelav Tamm iz estonskog studija Eesti Joonisfilm.

"Ugodno nas je zatekla ova vijest. Iako to ne znači da ćemo biti nominirani, to je zapravo iznimna čast jer je brojka kvalificiranih naslova bila velika. Stvarno nisam očekivao jer je konkurencija bila izvrsna. To je zapravo potvrda struke kvaliteti hrvatskog animiranog filma, našeg studija Adriatic Animation, a isto tako i pohvala Hrvatskom audiovizualnom centru koji prepoznaje dobre projekte i na taj način potiče kulturni razvoj Hrvatske. Nadamo se da će se ta lista prenijeti i na nominacije," rekao je tim povodom producent Draško Ivezić.

Među 15 naslova u užoj selekciji je i dobitnik canneske Zlatne palme za najbolji kratkometražni animiran film, 27 Flóre Anne Buda. Popis svih naslova u shortlisti u kategoriji kratkog animiranog filma možete pogledati na OVOJ poveznici, kao i shortliste u sveukupno 10 kategorija.

Među 93 kvalificirana naslova koja su se razmatrala za "shortlistu" odnosno za nominaciju u kategoriji kratkometražnog animiranog filma, bio je još jedan hrvatski film: Sjeti se kako sam jahala bijelog konja Ivane Bošnjak Volda i Thomasa Johnsona Volde. Podsjećamo da je 2021. godine dugometražni animirani film Dalibora Barića, Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa, bio među 27 naslova koji su se razmatrali za nominaciju za nagradu Oscar.

Animirani film Eeva kvalificirao se za utrku za Oscara nagradom na Filmskom festivalu Nashville. Iako je upravo to priznanje omogućilo filmu da bude razmatran za najprestižniju filmsku nagradu na svijetu, Eevi je to samo jedna u nizu priznanja.

Od svoje premijere u Tallinnu (PÖFF Shorts), film je prikazan i nagrađivan na nizu svjetskih festivala, među kojima je i Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju, gdje je osvojio "Alexeïeff – Parker" nagradu te Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb, na kojem je ovjenčan nagradom za najbolji film u domaćoj konkurenciji. Eevi je pripala i nagrada ASIFA Hrvatske za najbolji profesionalni film godine.

Film je prikazan i na prestižnom Berlinaleu te na ShortFestu u Kaliforniji, a na Međunarodnom festivalu animiranog filma u kanadskoj Ottawi je nagrađena za najbolji dizajn zvuka (Jure Buljević).

Animirani film prikazuje najtužniji dan u Eevinu životu koja iznenada postaje udovica. Na sprovodu pada kiša. Puno je plača, previše vina, nekoliko djetlića i par snova koji ispunjavaju praznine.

Pored režije, Lucija Mrzljak i Morten Tšinakov potpisuju i montažu te scenarij (Tšinakov) i dizajn (Mrzljak), a uz njih animaciju su radili i Goran Stojnić i Noemi Ribić, uz estonske kolege Egerta Kesu i Tarma Vaarmetsema. Dizajn zvuka potpisuje Jure Buljević.

Nominacije u svim kategorijama za 96. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti bit će objavljene 23. siječnja 2024. godine.

Svečana dodjela Oscara održat će se 10. ožujka.

Tagovi: eEVA, mRZLJAK, oSCAR, Tšonakov
PROČITAJ I OVO
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE