GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dubrovnik: Na stupovima Kneževa dvora uočene pukotine

Dubrovnik: Na stupovima Kneževa dvora uočene pukotine
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2023 / 10:42
Autor: SEEbiz
DUBROVNIK - Na kamenim elementima atrija Kneževa dvora u Dubrovniku pojavile su se nove pukotine o kojima su iz Dubrovačkih muzeja prošlog mjeseca izvijestili nadležne institucije te je u kratkom roku zatraženo mišljenje statičara, piše Dubrovački vjesnik.

Iz Zavoda za obnovu Dubrovnika umiruju javnost informacijom kako to prvo mišljenje stručnjaka ne upućuje na uzbunu. Međutim, dosadašnja iskustva poučila su nas da je svako oštećenje vrijednog kulturnog blaga upravo poziv na uzbunu i da se novac stečen eksploatacijom spomeničke baštine mora trošiti na njeno održavanje, piše Jutarnji list.

Najreprezentativniji objekt spomeničke baštine u UNESCO-om zaštićenoj povijesnoj jezgri danas je muzejski prostor kojega je lani posjetilo više od 120 tisuća osoba s nekom vrstom ulaznice, daleko više od ijednoga muzeja u Gradu, a na tu se brojku dodaju brojni posjetitelji koncerata i različitih kulturnih i društvenih događaja. Kroz povijest, Knežev dvor je više puta bio oštećen, ali i obnavljan. Posljednja konstruktivna sanacija atrija Dvora te konzervatorsko restauratorski radovi obavljeni su od prosinca 2015. do 2018. godine. Uz tehnologiju izvođenja radova koja se kod nas prvi put primjenjivala, ta je sanacija stajala 13 milijuna kuna.

- Nakon što su uočena oštećenja u atriju Kneževa dvora, obaviješteni su nadležni iz ZOD-a i Grada Dubrovnika. Odmah je napravljen preliminarni očevid i očekujmo stručno mišljenje i očitovanje projektanata, nadzora, statičara i izvođača radova koji su bili uključeni u konstruktivnu sanaciju atrija Dvora u razdoblju od 2016. do 2018. godine – navodi Ivona Michl, ravnateljica Dubrovačkih muzeja. Michl je bila spremna na upit o ovoj temi pa je pripremila ovu kratku izjavu i to je, kako kaže, sve što su oni kao korisnici prostora u mogućnosti reći u ovom trenutku.

Dok u Muzejima očekuju očitovanje projektanata i ostalih koji su bili uključeni u posljednju sanaciju atrija, glavnom projektantu Željku Pekoviću, kojem Dubrovnik više nije mjesto prebivanja, prva vijest o novim oštećenjima bio je novinarski upit za ovaj tekst.

- Ne, nitko me dosad nije pozvao. Ne bih komentirao u kakvom je stanju Dvor, jer nisam bio niti sam vidio – kaže Peković u telefonskom razgovoru.

Na pitanje, je li zatražen monitoring Dvora nakon sanacije, Michl kaže kako za svoga ravnateljskog mandata ona nije slala takav zahtjev ZOD-u.

- Zavod za obnovu Dubrovnika dobio je informaciju o tome kako su se na pojedinim dijelovima Kneževog dvora pojavile pukotine. Navedenu informaciju dobili smo od ravnateljice Dubrovačkih muzeja. Nakon obavijesti, stručne službe Zavoda, stručne službe Grada i statičar obavili su uvid u navedeno. Prema prvom uvidu, pukotine ne upućuju na smanjenje sigurnosti građevine u pogledu mehaničke otpornosti i stabilnosti. A u skladu s dogovorenim, što je također prema već izrađenom programu monitoringa i istražnih radova na konstrukciji, koji je izradio Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (dokument na koji je ishođena suglasnost Konzervatorskog odjela), obveza je provesti detaljnu analizu za što će biti angažirane stručne osobe. Nakon dobivene analize znat ćemo je li potrebno obavljati bilo kakve dodatne radove – izjavila je Mihaela Skurić, ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika.

Tagovi: Dubrovnik, Knežev dvor, UNESCO, pukotine, Ivona Michl, Dubrovački muzeji
PROČITAJ I OVO
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE