GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dubrovnik: Na stupovima Kneževa dvora uočene pukotine

Dubrovnik: Na stupovima Kneževa dvora uočene pukotine
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2023 / 10:42
Autor: SEEbiz
DUBROVNIK - Na kamenim elementima atrija Kneževa dvora u Dubrovniku pojavile su se nove pukotine o kojima su iz Dubrovačkih muzeja prošlog mjeseca izvijestili nadležne institucije te je u kratkom roku zatraženo mišljenje statičara, piše Dubrovački vjesnik.

Iz Zavoda za obnovu Dubrovnika umiruju javnost informacijom kako to prvo mišljenje stručnjaka ne upućuje na uzbunu. Međutim, dosadašnja iskustva poučila su nas da je svako oštećenje vrijednog kulturnog blaga upravo poziv na uzbunu i da se novac stečen eksploatacijom spomeničke baštine mora trošiti na njeno održavanje, piše Jutarnji list.

Najreprezentativniji objekt spomeničke baštine u UNESCO-om zaštićenoj povijesnoj jezgri danas je muzejski prostor kojega je lani posjetilo više od 120 tisuća osoba s nekom vrstom ulaznice, daleko više od ijednoga muzeja u Gradu, a na tu se brojku dodaju brojni posjetitelji koncerata i različitih kulturnih i društvenih događaja. Kroz povijest, Knežev dvor je više puta bio oštećen, ali i obnavljan. Posljednja konstruktivna sanacija atrija Dvora te konzervatorsko restauratorski radovi obavljeni su od prosinca 2015. do 2018. godine. Uz tehnologiju izvođenja radova koja se kod nas prvi put primjenjivala, ta je sanacija stajala 13 milijuna kuna.

- Nakon što su uočena oštećenja u atriju Kneževa dvora, obaviješteni su nadležni iz ZOD-a i Grada Dubrovnika. Odmah je napravljen preliminarni očevid i očekujmo stručno mišljenje i očitovanje projektanata, nadzora, statičara i izvođača radova koji su bili uključeni u konstruktivnu sanaciju atrija Dvora u razdoblju od 2016. do 2018. godine – navodi Ivona Michl, ravnateljica Dubrovačkih muzeja. Michl je bila spremna na upit o ovoj temi pa je pripremila ovu kratku izjavu i to je, kako kaže, sve što su oni kao korisnici prostora u mogućnosti reći u ovom trenutku.

Dok u Muzejima očekuju očitovanje projektanata i ostalih koji su bili uključeni u posljednju sanaciju atrija, glavnom projektantu Željku Pekoviću, kojem Dubrovnik više nije mjesto prebivanja, prva vijest o novim oštećenjima bio je novinarski upit za ovaj tekst.

- Ne, nitko me dosad nije pozvao. Ne bih komentirao u kakvom je stanju Dvor, jer nisam bio niti sam vidio – kaže Peković u telefonskom razgovoru.

Na pitanje, je li zatražen monitoring Dvora nakon sanacije, Michl kaže kako za svoga ravnateljskog mandata ona nije slala takav zahtjev ZOD-u.

- Zavod za obnovu Dubrovnika dobio je informaciju o tome kako su se na pojedinim dijelovima Kneževog dvora pojavile pukotine. Navedenu informaciju dobili smo od ravnateljice Dubrovačkih muzeja. Nakon obavijesti, stručne službe Zavoda, stručne službe Grada i statičar obavili su uvid u navedeno. Prema prvom uvidu, pukotine ne upućuju na smanjenje sigurnosti građevine u pogledu mehaničke otpornosti i stabilnosti. A u skladu s dogovorenim, što je također prema već izrađenom programu monitoringa i istražnih radova na konstrukciji, koji je izradio Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (dokument na koji je ishođena suglasnost Konzervatorskog odjela), obveza je provesti detaljnu analizu za što će biti angažirane stručne osobe. Nakon dobivene analize znat ćemo je li potrebno obavljati bilo kakve dodatne radove – izjavila je Mihaela Skurić, ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika.

Tagovi: Dubrovnik, Knežev dvor, UNESCO, pukotine, Ivona Michl, Dubrovački muzeji
PROČITAJ I OVO
UNESCO uvrstio talijansku operu na popis kulturne baštine
OPERA
UNESCO uvrstio talijansku operu na popis kulturne baštine
RIM - Obrazovna, znanstvena i kulturna organizacija UN-a (UNESCO) uvrstila je umjetnost talijanskog opernog pjevanja na popis nematerijalne svjetske baštine, prenosi u četvrtak BBC
Krležini dani u Osijeku od 7. do 10. prosinca
DOGAĐAJI
Krležini dani u Osijeku od 7. do 10. prosinca
OSIJEK - Od 7. do 10. prosinca 2023. održat će se 34. Krležini dani u Osijeku.
Valerij Gergijev ipak postao ravnatelj Boljšoja
ODAN KREMLJU
Valerij Gergijev ipak postao ravnatelj Boljšoja
MOSKVA - Ruska vlada imenovala je predsjedniku Vladimiru Putinu odanog dirigenta Valerija Gergijeva za ravnatelja Boljšoj teatra, što je novi potez u procesu preslagivanja na kulturnoj sceni Rusije u vrijeme rata protiv Ukrajine.
josipa Lisac o stanju u Hrvatskoj: Svi snovi su nestali
SUMORNO
josipa Lisac o stanju u Hrvatskoj: Svi snovi su nestali
ZAGREB - Glazbena diva Josipa Lisac obilježava 50. obljetnicu izdavanja svog prvog albuma "Dnevnik jedne ljubavi." O suradnji, a potom i ljubavi s Kalom Metikošem, stanju u današnjoj glazbi te drugim srodnim temama, razgovarala je u Pressingu s Ilijom Jandrićem.
Beč: Predstavljen prvi kulturni token
INOVACIJE
Beč: Predstavljen prvi kulturni token
BEČ - Bilo da se krećete pješice, biciklom ili javnim prijevozom, ostaviti automobil kod kuće isplati se jer Grad Beč razvija kulturni token kojim bi se takvo ekološki prihvatljivo ponašanje nagradilo. Tko uštedi 20 kilograma CO2 dobiva ulaznicu za posjet kazalištu, muzeju, koncertu ili kinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE