GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dnevnik iz Wuhana kritizira vlast, raspiruje nacionalizam i podjele u Kini

Dnevnik iz Wuhana kritizira vlast, raspiruje nacionalizam i podjele u Kini
KONTROVERZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2020 / 17:32
Autor: Matej Balen
WUHAN - Knjiga kineske književnice Fang Fang, kolekcija je njenih dnevnih zapisa i događanja iz Wuhana za vrijeme trajanja karantene.

Otvoreni i necenzurirani zapisi su inicijalno bili objavljivani na njenom Weibo accountu s 3,8 milijuna pratitelja, zbog čega joj je isti i bio ukinut od početka veljače.

Fang Fang je svoj dnevnik započela prvog dana karantene, 25. siječnja, a zaključila s danom objave njenog ukidanja, 25. ožujka. Nagrađivana kineska književnica ga je pisala iz svoje kuće u Wuhanu, a zbog svoje popularnosti među kineskom publikom njene objave su učestalo praćene od strane državnih cenzora.

U Dnevniku iz Wuhana, Fang Fang nije štedila u pohvalama stanovnicima samoga grada zaključanina u svojim stanovima, ali i kritikama prema lokalnoj i državnoj vlasti, Kineskoj komunističkoj partiji, pozivajući na ukidanje internetske cenzure, ali i cenzure informacija iz Wuhana koje tih dana nisu izlazile iz grada, barem prema njenim navodima. Online verzija knjige je, u kineskom originalu, objavljena 28. ožujka te je do sada imala gotovo milijardu pregleda, a u međuvremenu pokrenula lavine kritika u režiji kineskih nacionalističkih krugova.

Samo dva tjedna nakon objave u kineskom originalu, Dnevnik iz Wuhana se već prevodi na engleski i njemački jezik, a brojni Kinezi ne podržavaju otvorene i necenzurirane kritike na kineske vlasti istaknute u knjizi, pogotovo uskoro dostupne međunarodnoj publici. Verzija knjige na engleskom jeziku će biti dostupna u lipnju što je, prema navodima kineskih državnih glasila China Dailyja i Global Timesa, navodno izazvalo bijes i zgražanje u kineskoj javnosti. Prilikom predstavljanja knjige na Amazonu, ističe se borba protiv socijalne nepravde, zlouporaba vlasti tijekom borbe protiv koronavirusa, a i hrabrost devet milijuna građana Wuhana.

Autorica je na velikom udaru nacionalistički nastrojene kineske javnosti, kao i svi javno istaknuti pojedinci koji je podržavaju. Tako se provodi istraga protiv sveučilišne profesorice Liang Yanping sa Sveučilišta Hubei koja je na socijalnoj mreži podržala Fang, kao i profesora u mirovini Wang Xiaonija sa Sveučilišta Hainan.

Profesor filozofije i političkih znanosti, Gu Su, sa Sveučilišta Nanjing, ističe da će rastući nacionalizam i ksenofobija škoditi Kini u globalnoj međunarodnoj suradnji. Ističe kako je nacionalizam refleksija na obrazovni sustav u Kini prema kojem ljudi dobivaju informacije samo od jedne strane, te više nisu u stanju prihvatiti informacije koje su im kontradiktorne, ili kritiziraju generalni politički narativ.

Ipak, mnogi u Kini podržavaju Fang, i mišljenja su kako autorica ima pravo istaknuti svoje mišljenje bez uplitanja države. Profesor sociologije Guo Yuhua sa Sveučilišta Tsinghua navodi kako je od vremena kulturne revolucije Kina provela potrebne ekonomske reforme, ali kako je promjena ideologije kod većine izostala. Zbog toga se Kina počinje dijeliti, po uzoru na veliki broj europskih zemalja.

Tagovi: dnevnik iz Wuhana, Fang Fang, Gu Su, Liang Yanping, Wuhan, karantena u Wuhanu, koronavirus u Kini, cenzura, Komunistička partija Kine
PROČITAJ I OVO
Vlada odlučila dodijeliti potpore samostalnim umjetnicima
POTPORE
Vlada odlučila dodijeliti potpore samostalnim umjetnicima
ZAGREB - Vlada je odlučila dodijeliti potpore samostalnim umjetnicima, samozaposlenima i nezavisnim profesionalcima u kulturi te je zadužila Ministarstvo financija i Ministarstvo kulture i medija da u ovoj godini osiguraju dodatnih 20 milijuna kuna za izravne potpore kulturnom sektoru.
Neprijatelj naroda Henrika Ibsena premijerno 6. veljače u ZKM-u
TEATAR
Neprijatelj naroda Henrika Ibsena premijerno 6. veljače u ZKM-u
ZAGREB - Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) kao svoju prvu premijeru u novoj kalendarskoj godini najavljuje, u subotu 6. veljače, dramu "Neprijatelj naroda" Henrika Ibsena u režiji i adaptaciji Ivana Penovića.
Počela faza osmišljavanja novog europskog Bauhausa
PROJEKTI
Počela faza osmišljavanja novog europskog Bauhausa
BRUXELLES - Europska komisija je u ponedjeljak pokrenula fazu osmišljavanja inicijative za novi europski Bauhaus, ekološki, gospodarski i kulturni projekt u okviru provedbe europskog Zelenog plana.
Dr. Dre na kućnoj njezi nakon boravka u bolnici zbog moždane aneurizme
OPORAVAK
Dr. Dre na kućnoj njezi nakon boravka u bolnici zbog moždane aneurizme
WASHINGTON - Američki reper, producent i poduzetnik Dr. Dre, koji je zbog moždane aneurizme proveo više od tjedan dana na odjelu intenzivne skrbi u bolnici u Los Angelesu, vratio se kući, rekao je CNN-u njegov odvjetnik Peter Paterno.
Seka Sablić: Pridružujem se zgražavanju i nastrašnijoj osudi za Miku Aleksića
OSUDA
Seka Sablić: Pridružujem se zgražavanju i nastrašnijoj osudi za Miku Aleksića
BEOGRAD - Legendarna glumica Jelisaveta Seka Sablić podržala je koleginicu Milenu Radulović nakon njene ispovesti da ju je čuveni pedagog glume Miroslav Mika Aleksić silovao.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE