GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Croatia Records reizdala trostruku antologiju Mojih 45 skalina Tereze Kesovije

Croatia Records reizdala trostruku antologiju Mojih 45 skalina Tereze Kesovije
DISKOGRAFIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2020 / 13:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tereza Kesovija tijekom karijere snimila je sedamdesetak SP/EP gramofonskih ploča i dvadesetak dugosvirajućih, dobar dio toga u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Čehoslovačkoj, SSSR-u, Bugarskoj i Kanadi za diskografske kuće kao što su Philips, Columbia ili EMI.

Mojih 45 skalina bilo je 12. po redu službeno izdanje CD-a s pjesmama u Terezinoj interpretaciji. Izdanje se sastoji od 2 CD-a s njezinim najboljim pjesmama, bonus CD-om na kojem se nalazi njezin koncert Tereza live a l'Olympia te bogato opremljenom popratnom knjižicom s raritetnim fotografijama, isječcima njezinih intervjua i tekstovima.

U raznim anketama birana je u vremenu između 1968. i 1986. godine 25 puta za pjevačicu godine. Osvajala je Vijence i Cvjetove popularnosti, proglašena je najbolje odjevenom ženom u Jugoslaviji, a odlukom čitatelja Večernjeg lista 2000. godine pripala joj je laskava titula hrvatske pjevačice stoljeća. Godine 1977. za interpretativne dosege dobiva nagradu Vlaho Paljetak, devedesetih u Splitu proglašena je legendom festivala, na obljetničarskom Zagrebačkom festivalu Hrvatsko društvo skladatelja dodjeljuje joj Zlatni Zagrebfest.

Godine 2002. ukazom predsjednika Republike Francuske odlikovana je ordenom Chevalier des Arts et des Lettres (Vitez visokog odličja za doprinos u kulturi). Iste godine Philadelphia International League of Humanists (Stalni komitet međunarodne humanističke lige) dodjeljuje joj za doprinos razvoju ideje humanističkog pokreta, za njegovanje i unapređivanje ideje humanizma i za razvijanje povjerenja među ljudima i narodima Zlatnu povelju za humanost i mir. Nositeljica je odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Tereza je pjevajući proputovala je Australiju, Sjevernu i Južnu Ameriku, europski i azijski dio bivšega Sovjetskog Saveza, nastupala je u Iranu, Izraelu i Libanonu. Na natjecanju za pjesmu Eurovizije branila je 1966. godine boje Monaka, a 1972. godine predstavljala je Jugoslaviju. Splitski festival bio je njezin drugi dom gdje je izvela više od 40 skladbi i osvojila više od 30 nagrada.

Tagovi: Croatia Records, Tereza Kesovija, Zagrebfest, Splitski festival
PROČITAJ I OVO
Dopunska nastava Ivana-Gorana Viteza hrvatski je kandidat za Oscara
OSCAR
Dopunska nastava Ivana-Gorana Viteza hrvatski je kandidat za Oscara
ZAGREB - U konkurenciji šest filmova, Dopunska nastava Ivana-Gorana Viteza odabrana je za hrvatskog kandidata za 93. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.
Film F20 Arsena A. Ostojića nagrađen u Kaliforniji
FESTIVALI
Film F20 Arsena A. Ostojića nagrađen u Kaliforniji
ZAGREB - Dugometražni igrani film "F20" Arsena A. Ostojića, osvojio je Nagradu za najbolji strani film, a glumac Filip Mayer Nagradu za najboljeg glumca na 7. Glendale International Film Festivalu koji se održao od 15. do 21. listopada u Kaliforniji.
Roman Olje Savičević Ivančević dobio francusku nagradu
PRIZNANJA
Roman Olje Savičević Ivančević dobio francusku nagradu
PARIZ - Roman Olje Savičević Ivančević "Adio kauboju" proglašen je dobitnikom francuske književne nagrade za najbolji prvi roman u prijevodu na francuski jezik (Prix du premier roman en littérature étrangère 2020).
Odabrano deset polufinalista Nagrade Janko Polić Kamov
KNJIŽEVNE NAGRADE
Odabrano deset polufinalista Nagrade Janko Polić Kamov
ZAGREB - Prosudbeno povjerenstvo Nagrade Janko Polić Kamov odabralo je deset polufinalista od 97 pristiglih knjiga na natječaj nagrade koja se dodjeljuje za najbolje književno djelo napisano na hrvatskom jeziku, izvijestilo je Hrvatsko društvo pisaca (HDP).
Kinoteka nastavlja s programom vožnje kroz povijest filma
FILM
Kinoteka nastavlja s programom vožnje kroz povijest filma
ZAGREB - Zagrebačka Kinoteka nastavlja 'vožnju na četiri kotača kroz povijest kinematografije' u programu "Autom kroz povijest filma: Tata, kupi mi auto!", što istražuje ulogu automobila u oblikovanju slobodnog vremena, dokolice te društvenog i klasnog statusa u potrošačkoj kulturi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE