GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Coppolin osobni projekt težak 120 milijuna dolara

Coppolin osobni projekt težak 120 milijuna dolara
KULTNI REDATELJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2022 / 07:59
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Kultni redatelj Francis Ford Coppola, autor filmova Apocalipsa danas i Kum, snimat će znanstvenofantastičnu dramu Megalopolis.

I ne samo to; film prema scenariju koji je napisao osamdesetih godina 20. stoljeća financirat će se sam. Proračun? 120 milijuna dolara.

“Nekoć smo imali studijske filmove. Sada imamo Marvelove bestselere. A što je Marvelov film? Marvelov film je prototip koji se uvijek iznova koristi kako bi izgledao drugačije", rekao je Francis Ford Coppola prije nekog vremena kritički o modernim filmovima, piše ljubljanski Dnevnik.

82-godišnjak iz Detroita uvjeren je da prava umjetnost mora biti osobna, a za to je očito spreman posegnuti duboko u džep. Prodao je golem dio svog vinskog carstva za financiranje znanstvenofantastične drame Megalopolis, a postotak od prodaje iskoristit će kao zalog za zajam. Proračun njegovog osobnog projekta iznosi čak 120 milijuna dolara.

Za sada se malo zna o scenariju kojeg je napisao još osamdesetih godina.

"Arhitekt želi obnoviti katastrofom pogođeni New York", objavio je filmski portal IMDb, dodajući kako je Coppola rekao da će se film čitati kao tradicionalni rimski ep i da će biti smješten u utopijskoj verziji New Yorka pod nazivom Novi Rim.

Film će biti ljubavna priča, ali i filozofsko promišljanje prirode čovjeka, rekao je u intervjuu za magazin GQ. Od drame snimljene prema istoimenom romanu Johna Grishama, Gospodar kiše (1997.), američki se redatelj usredotočio na manje eksponirane projekte. Ne samo da su manje financijski uspješni, nego ih se uglavnom i kritizira. Autor kultnog Kuma (1972.) očito nije pretjerano opterećen time.

"Ne zanima me financijski aspekt, to mi ništa ne znači", rekao je o financijskoj sudbini Megalopolisa.

O tome zašto se odlučio na samofinanciranje, kaže da je film toliko ambiciozna i skupa originalna ideja da ga niti jedan veći studio ne bi prihvatio. Kaže da su holivudski moguli popratili njegovo predstavljanje Megalopolisa na isti način kao kad se proslavio s Kumom 1970-ih i bio najpoželjnije filmsko ime, a u njihove urede zakoračili su s idejom ratnog filma Apokalipsa danas (1979. ).

“Znate li zašto sam vlasnik ovog fima? Jer nitko drugi nije htio biti”, naglasio je.

“Ako je to bio slučaj kada sam imao 33 godine i kad sam osvajao razne nagrade i rušio sve rekorde, a nitko mi se nije htio pridružiti, što mislite kako bi danas reagirali? Što više činim film osobnim i što se više približavam svojim snovima, to ga je teže financirati.”

Zbog toga je samostalan put bio jedina opcija.

“Da su to Disney, Paramount ili Netflix i da moram prikupiti 120 milijuna dolara, kako bih to napravio? Odgovor je isti za sve - uz posudbu.

”Datum početka snimanja još nije određen. Jasno je, međutim, da Coppola, sudeći po inputu i glumačkim imenima na koje cilja, ponovno korača putem koji ga je ustoličio kao jednog od najvećih. Variety javlja da su za glavne uloge nominirani Oscar Isaac, Forest Whitaker i Cate Blanchett (Tužna Jasmine, Carol).

Tagovi: Francis Ford Coppola, Apokalipsa danas, trilogija Kum, Forest Whitaker, Cate Blanchett
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE