GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Četiri hrvatska naslova na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju

Četiri hrvatska naslova na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju
ANIMIRANI FILM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 14:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Četiri hrvatska animirana filma prikazat će se u natjecateljskim programima ovogodišnjeg izdanja festivala u Annecyju, koji će se održati online, od 15. do 20. lipnja.

U sklopu natjecateljskog programa dugometražnih filmova prikazuje se Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa autora Dalibora Barića, a u kratkometražnu konkurenciju već su ranije uvršteni Arka redatelja Natka Stipaničeva te Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića, dok je film I'm Not Feeling Very Well Sunčane Brkulj u natjecanju studentskog filma. 

"Povodom ovogodišnjeg online programa Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, gdje će film 'Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa' biti premijerno prikazan, te sudjelovati u natjecateljskom programu dugometražnog filma, želim izraziti svoje oduševljenje i zahvalnost ljudima koji su doprinijeli da film dobije zanimljivost i neku kvalitetu koju su prepoznali selektori festivala. Bio sam istinski iznenađen kad sam saznao da je film izabran među 3 180 drugih filmova.

'Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa' moj je najambiciozniji projekt do sada, s obzirom na minutažu i broj ljudi uključenih u njegovo nastajanje", rekao je autor Dalibor Barić.

"Ovo je film bez kamera, bez setova, bez rasvjetnih tijela, scenskih radnika. Samo scenarij, mikrofon, osam glumaca u tonskom studiju i godinu dana sporog i dugotrajnog procesa vizualiziranja filma; sličicu po sličicu, scenu po scenu. Završni izgled filma je polako i neprimjetno izranjao na površinu probijajući se kroz slojeve prethodnih pokušaja, odbačenih rješenja, prepravljanja i brisanja kao na nekakvom palimpsestu. Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali u nastajanju filma", dodao je na kraju.

Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa priča je o Martinu, koji se pokušao boriti protiv sustava, a sada je u bijegu i konceptualnoj umjetnici Sari. Zajedno se pridružuju revolucionarnoj komuni na selu, dok im je policija na tragu. Inspektor Ambroz zna da su prava pitanja važnija od odgovora, jer možda ništa nije istina.

Dalibor Barić film je animirao, režirao i montirao te za njega napisao scenarij i skladao glazbu, a producirao ga je Ivan Katić (Kaos). Glasove likovima daju Rakan Rushaidat, Ana Vilenica, Frano Mašković, Nikša Marinović, Mario Kovač, Željka Veverec, Boris Bakal i Pavlica Brazzoduro Bajsić, a za zvuk su zaslužni Dino Brazzoduro i Ivan Zelić iz Studija Nazor. Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Rijeke.

Film se prikazuje u sklopu natjecateljskog programa dugometražnog filma Contrechamp, a popis ostalih filmova u spomenutoj konkurenciji nalazi se ovdje.

U natjecanje kratkometražnog filma ranije su uvršteni Arka Natka Stipaničeva te Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića.

Film Arka, o veličanstvenom prekooceanskom kruzeru koji plovi morem, režirao je Natko Stipaničev, a zajedno s Mašom Seničić i Damirom Juričićem, potpisuje i scenarij. Stipaničev je, s Pavlom Stanojevićem, radio i animaciju, a zaslužan je i za dizajn, pozadine, montažu i oblikovanje zvuka. Producent je Igor Grubić (Kreativni Sindikat), a prodajni zastupnik Bonobostudio. Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Splita.

Film Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali redatelja i montažera Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića u natjecateljskom programu Annecyja imat će svoju međunarodnu premijeru, a nastaje po priči autorice Mime Simić, koja s Jasnom Žmak i Matijom Pisačićem potpisuje i scenarij.

Animirano djelo smješteno je u London, početkom 20. stoljeća. Slavna detektivka Gloria Scott i njena družbenica Mary Lambert provode sasvim mirnu večer u svom detektivskom uredu. No nepoznati je ubojica upravo pred njihovim vratima ubio profesora Jansona. Pred njima je novi izazov.

Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali producirala je Dijana Mlađenović (Kinematograf), a koproducent je Darko Lungulov (Papa Films iz Srbije). Glavni animator je Kristijan Dulić, scenografike je radio Boban Savić (GETO), a glazbu Noa Pisačić. Glasove likovima daju Jadranka Krajina, Matko Knešaurek, Andy Tomlinson, Scott Fortney i Gavin Benson. Film su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije i potprogram MEDIA Kreativne Europe.

U natjecanju studentskog filma prikazuje se eksperimentalni I'm Not Feeling Very Well autorice Sunčane Brkulj, nastao u produkciji Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, pod mentorstvom Danijela Šuljića. Film rađen u tehnikama cut-out i stop motion prikazuje raspjevane lubanje koje maštaju o oslobođenju od svojih geometrijskih formi kako bi zaplivale u velikom, plavom moru.

Za sudjelovanje na festivalu u Annecyju prijavilo se više od tri tisuće filmova, a u festivalske sekcije primljeno je njih 179. Ovogodišnje izdanje će se, zbog pandemije koronavirusa, održati online od 15. do 20. lipnja. Na stranicama festivala pravovremeno će biti objavljeni svi tehnički detalji.
Naslovne fotografije: vizual Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju; scene iz filmova Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa; Arka; Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali; I'm Not Feeling Very Well

Tagovi: Međunarodni festival u Annecyju, Rakan Rushaidat, Ana Vilenica, Frano Mašković, Nikša Marinović, Mario Kovač, Željka Veverec,Mima Simić, Jasna Žmak, Dalibor Barić, Matija Pisačić, Natko Stipaničev, Darko Lungulov, Tvrtko Rašpolić
PROČITAJ I OVO
Marina Vujčić nova ravnateljica Drame HNK Split
DRAMA
Marina Vujčić nova ravnateljica Drame HNK Split
ZAGREB - Marina Vujčić nova je ravnateljica Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split, odlučilo je Kazališno vijeće na sjednici održanoj u petak jednoglasnom odlukom prihvativši prijedlog intendanta Srećka Šestana.
Preminuo Špiro Guberina
IN MEMORIAM
Preminuo Špiro Guberina
ZAGREB - Usprkos odlasku u mirovinu 1999. godine, ovom je ansamblu ostao vjeran sve do smrti, više od pet desetljeća nastupajući u njegovim repertoarnim predstavama.
Beethovenova Treća simfonija Eroica u subotu u HNK-u Zagreb
OPERA
Beethovenova Treća simfonija Eroica u subotu u HNK-u Zagreb
ZAGREB - Orkestar Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu izvest će u subotu, 28. studenoga, Treću simfoniju Eroicu Ludwiga van Beethovena, a u jedno od najslavnijih skladateljevih djela publiku će pod ravnanjem Nikše Bareze uvesti izvedbom Varijacija i fuge za klavir u Es-duru.
Banksyjevo djelo prodano za 170.000 eura u Nizozemskoj
DRAŽBA
Banksyjevo djelo prodano za 170.000 eura u Nizozemskoj
AMSTERDAM - Platno "Ptica s granatom" tajanstvenog uličnog umjetnika Banksyja prodano je u četvrtak na dražbi u Nizozemskoj za 170.000 eura.
Kerempuh: Hrvatski put ka sreći Bobe Jelčića, neočekivano ruho satire
TEATAR
Kerempuh: Hrvatski put ka sreći Bobe Jelčića, neočekivano ruho satire
ZAGREB - Autorski projekt Bobe Jelčića "Hrvatski put ka sreći", premijerno postavljen u četvrtak u Satiričkom kazalištu Kerempuh, nekonvencionalno je scensko istraživanje koje satirizira hrvatsku povijesnu potragu za srećom kombinirajući elemente antičkog teatra, melodrame i pantomime.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE