GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Basara: Hrvatska i srpska književnost su sijamski blizanci

Basara: Hrvatska i srpska književnost su sijamski blizanci
KNJIŽEVNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2021 / 21:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Srpski književnik Svetislav Basara, dvostruki dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine, gostovao je u programu Festivala svjetske književnosti te kroz razgovor s novinarom Borisom Rašetom govorio o svojem pisanju, koje mu je donijelo epitet enfant terriblea srpske književne scene.

Basara je 2020. dobio NIN-ovu nagradu za roman "Kontraendorfin" (2020.), koji je u Hrvatskoj objavljen u izdanju 24sata, a razgovor s autorom u Hrvatskom glazbenom zavodu imao je za povod nedavni izlazak, u izdanju istoga nakladnika, njegove knjige "Andrićeva lestvica užasa" (2016.).

Rašeta je kazao kako je riječ o piscu kojemu u književnoj tradiciji jugoslavenskih naroda "nema prethodnika, a moguće ni nasljednika", piscu posve jedinstvena stila, čije knjige donose posebno iskustvo čitanja, koje se bave ozbiljnim temama a na svakoj se drugoj stranici može od srca nasmijati.

"Te knjige možete čitati kao slike našeg vremena, a možete ih čitati i kroz jednu ludističku poziciju s koje se gleda život, kao pokušaj da se s društvenom zbiljom i političkom zbiljom čovjek suoči s onim što mu jedino preostaje, a to je humor", rekao je Rašeta.

Romanopisac, esejist i dramatičar, Basara svoje bogato stvaralaštvo velikim dijelom temelji na osporavanju nacionalnih mitova, stereotipa, autoriteta i tradicija. U "Andrićevoj lestvici užasa" (2016.) bavi se balkanskim mentalitetom prokazujući duhove nacionalizama i mitomanije. Roman "Kontraendorfin" nastao je kao svojevrsni nastavak te knjige, s istim protagonistom i pripovjedačem.

U "Andrićevoj lestvici užasa", njegov protagonist Kaloperović, odlazeći iz Beograda u Zagreb radi promocije svoje knjige, posjećuje prijatelja, ali susret dvojice starih znanaca pretvara se u nesputan i nemilosrdan dijalog u knjizi koja je opisana kao parabola o balkanskom mentalitetu.

Autor temeljito secira lokalne nacionalne mitove, svetišta borbenih gluposti, primitivizma i korupcije. Kroz monologe Kaloperovićeva prijatelja Stojkovića kojima je tema Andrić, otvara se ambis kulture laži na kojoj počiva i mit o prestižu simboliziran u liku književnog nobelovca.

Pisac je kazao kako je činjenica da se od 1990-ih naovamo Andrića čita kroz ideološke nacionalističke ključeve: "Srbi, po svom običaju, gledaju Andrića kao nekoga tko je dobio Nobelovu nagradu i tko se obilježio prema srpskoj književnosti. Njih manje zanima njegovo djelo nego njihova politička korist", pojasnio je.

U "Kontraendorfinu" pisac nastavlja priču iz prve knjige, ali još karnevalski urnebesnije, uvodeći niz grotesknih i fantastičnih motiva, te niz "stvarnih" književnih i povijesnih likova od Desanke Maksimović preko Mile Budaka do Milivoja Đilasa, te izvrguje ruglu pogubnost srpskog mentaliteta, ideoloških zanosa i nacionalne megalomanije njegovih nositelja. Roman je proglašen vrhuncem Basarina opusa o demontiranju srpskih mitova.

Romane "Kontraendorfin" i "Andrićeva lestvica užasa" Rašeta je nazvao zabavnim romanima o čemeru, pričama o "tami jedne sredine koja se već desetljećima koprca u provincijalizmu, šovinizmu i monomaniji, ne samo na svoju štetu i za svoj račun, nego i na štetu svih susjeda u regiji", a koje zabavnima čini autorski ludizam.

U razgovoru su se Rašeta i Basara dotaknuli niza malignih i neuralgičnih točaka novije srpske povijesti, kulture i politike, kojima se taj pisac bavi u svojim knjigama, a Basara je kazao kako, po njemu, Stanko Lasić "nije bio u pravu kad je rekao da je srpska književnost Hrvatima danas kao Bugarska - hrvatska i srpska književnost su sijamski blizanci".

O svojoj književnosti rekao je kako je on pisac koji izuzetno sporo piše. "Pišem vrlo sporo i teško. Da bi se lako čitalo, mora se teško pisati", rekao je pisac, koji upravo piše novi roman, koji će biti treći roman planirane trilogije, zajedno s "Andrićevom lestvicom užasa" i "Kontraendorfinom".

Svetislav Basara (1953.) do sad je objavio tridesetak knjiga. Noviji su mu romani "Tajna historija Bajine Bašte" (2010.), "Početak bune protiv dahija" (2010.), "Mein Kampf" (2011.), "Dugovečnost" (2012.) i "Gnusoba" (2013.). Dobitnik je NIN-ove nagrade za najbolji roman 2006. godine i za roman "Uspod i pad Parkinsove bolesti". Prevođen je na engleski, francuski, njemački, mađarski, bugarski, talijanski, španjolski i makedonski jezik.

Tagovi: Svetislav Basara, Festival svjetske književnosti, Boris Rašeta
PROČITAJ I OVO
Audio zapis Johna Lennona prodan na aukciji za gotovo 50.000 eura
AUKCIJA
Audio zapis Johna Lennona prodan na aukciji za gotovo 50.000 eura
KOPENHAGEN - Audiokaseta sa snimkom na kojoj je John Lennon pjevao neobjavljene pjesme tijekom svog boravka u Danskoj 1970. godine, prodana je danas na aukciji u Kopenhagenu za točno 49.760 eura, objavila je aukcijska kuća Bruun Rasmussen.
Balašević dobija muzej u Novom Sadu
MUZEJ
Balašević dobija muzej u Novom Sadu
NOVI SAD - Novi muzej koji se planira Urbanističkim planom Univerzitetskog parka biće posvećen novosadskom kantautoru Đorđu Balaševiću, potvrdio je direktor JP „Urbanizam“ Dušan Miladinović, navodeći da će prostor u tom parku biti spomen-muzej.
Pjevač R. Kelly proglašen krivim za seksualna nedjela
KRIVICA
Pjevač R. Kelly proglašen krivim za seksualna nedjela
NEW YORK - Američka zvijezda R&B R. Kelly proglašen je u ponedjeljak krivim pred sudom u New Yorku za seriju seksualnih prijestupa, među kojima višegodišnje vođenje "sustava" seksualnog iskorištavanja mladih žena, među kojima i maloljetnica.
HNK Zagreb najavio veće približavanje publici
NAJAVE
HNK Zagreb najavio veće približavanje publici
ZAGREB - Želeći se što više približiti svojoj publici u vremenu nakon pandemije, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u ovoj sezoni najavljuje veći naglasak na programe izravnog susreta s publikom, a u sklopu novog projekta "Čitanje Krleže" otvorit će i vrata svoje dvorane za pokuse.
Moulin Rouge! i The Inheritance dobitnici su najprestižnijih Tony nagrada
NAGRADE
Moulin Rouge! i The Inheritance dobitnici su najprestižnijih Tony nagrada
NEW YORK - Predstava o AIDS-u "The Inheritance" i mjuzikl "Moulin Rouge!" osvojili su najveće počasti na dodjeli nagrada Tony u nedjelju na četverosatnoj svečanosti koja je promicala povratak kazališta uživo i pozivala na bolje mogućnosti za crnačke pisce i izvođače.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE