GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Autobiografija Tarkovskog među novim izdanjima Edicija Božičević

Autobiografija Tarkovskog među novim izdanjima Edicija Božičević
IZDANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2021 / 08:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Edicije Božičević za kraj godine objavile su tri nova naslova, roman "Amadoca" ukrajinske spisateljice Sofije Andruhovič, kriminalistički triler "Neprocjenjiv" poljskog pisca Zygmunta Miloszewskog i filmsku autobiografiju Andreja Tarkovskog "Zapečaćeno vrijeme".

Andrej A. Tarkovski (1932.-1986.) bio je sovjetski filmski i kazališni redatelj te teoretičar filma, smatran jednim od najutjecajnijih i najznačajnijih filmskih redatelja uopće. Diplomirao je filmsku režiju na Državnom filmskom institutu u Moskvi. Autor je sedam filmova: "Ivanovo djetinjstvo" (1962.), "Andrej Rubljov" (1966.), "Solaris" (1972.), "Zrcalo" (1975.), "Stalker" (1979.), "Nostalgija" (1983.) i "Žrtva" (1986.). Zbog neslaganja s vlastima 1979. seli iz Sovjetskog Saveza i posljednja dva filma snima u inozemstvu.

Neposredno pred smrt, ponukan pismima zbunjenih gledatelja, Tarkovski je odlučio podijeliti s publikom svoje viđenje filma. U knjizi "Zapečaćeno vrijeme" autor se osvrće na rad na svojim filmovima, dijeli s čitateljem vlastita promišljanja o teoriji i praksi filmskog stvaralaštva te, na kraju, pokušava doći do zaključka o tome kojom je idejom on sam bio vođen dok je snimao filmove, ali i koja je moguća budućnost filma kao medija.

Dvije ključne osobitosti filma kao samostalne umjetnosti za Tarkovskog su filmska slika i ritam, čija je zadaća prikazati protok vremena u kadru. Svoje tvrdnje autor obrazlaže kroz niz primjera kako iz vlastitog, tako i iz stvaralaštva svojih suvremenika. "Zapečaćeno vrijeme" svojevrstan je pečat i završna riječ jednog od istinskih velikana filma dvadesetog stoljeća.

Prijevod na hrvatski potpisuje Kristijan Poklečki.

Knjiga "Amadoca" Sofije Andruhovič najavljena je kao epsko ostvarenje jedne od najvažnijih i najproduktivnijih suvremenih ukrajinskih spisateljica.

Andruhovič (1982.) piše romane, publicistiku, eseje te se okušala i u pisanju priča za djecu i uređivanju književnoga časopisa Četver. Veliki je uspjeh doživjela po objavljivanju romana "Felix Austria" (2014.), koji je postao ukrajinski bestseler te je ovjenčan Nagradom za knjigu godine BBC Ukrajina 2014., Književnom nagradom Joseph Conrad Korzeniowski 2015., te Nagradom Lesia i Petro Kovalev 2015. Po romanu je snimljen i uspješan film.

Godine 2020. objavljuje "Amadocu", koja već po izlasku doživljava kultni status i smatra se jednim od najvažnijih djela suvremene ukrajinske književnosti.

U ovom romanu autorica progovara o različitim vrstama ljubavi u kriznim trenucima za čovjeka i za čovječanstvo kao takvo, o sjećanju i zaboravu, o necjelovitosti i konstantnoj promjenjivosti ljudske osobnosti, o neispričanim pričama koje leže na dnu našega sjećanja. Roman u sebi spaja tri priče: iz vremena drugog svjetskog rata u malenom gradiću u zapadnoj Ukrajini, događajima za vrijeme sovjetskih represija te sadašnjosti, povezane nitima fragmentarnosti sjećanja, boli i ljubavi.

Kroniku ukrajinske povijesti i povijesti ukrajinske književnosti koja će se zaokružiti u potresnu alegoriju nestanka izuzetnom vještinom autorice da kroz gotovo 900 stranica teksta provuče vrlo jasnu, neprekinutu i nerazvodnjenu pripovjedačku nit, na hrvatski su prevele Ana Dugandžić i Dariya Pavlešen.

Edicije Božičević objavile su i kriminalistički roman "Neprocjenjiv" poljskog publicista, književnika i filmskog scenarista Zygmunta Miłoszewskog.

Rođen 1976. u Varšavi, Miłoszewski je radio kao novinar i urednik u časopisu Newsweek. Na književnoj sceni pojavljuje se 2005. godine kada objavljuje svoj prvi kriminalistički roman "Domofon", s kojim osvaja književnu kritiku i koja ga proglašava poljskim Stephenom Kingom. Godine 2006. objavljuje knjigu za mlade "Góry Żmijowe", a 2007. i drugi kriminalistički roman "Upleteni", za koji je iste godine nagrađen nagradom Wielkiego Kalibru.

Njime započinje izuzetno uspješnu trilogiju o tužitelju Teodoru Szackom ("Upleteni", "Zrno istine", "Gnjev", sva tri romana objavljena u hrvatskom prijevodu Mladena Martića u izdanju Edicija Božičević). Prema istom romanu napisao je scenarij za film koji je predstavio u studenome 2011. u New Yorku, u sklopu festivala New Literature from Europe.

Nastavak knjige "Upleteni", roman "Zrno istine" također je osvojio nagradu Wielkiego Kalibru za najbolji kriminalistički roman. Publisher's Weekly proglasio ga je jednim od najzanimljivijih suvremenih pisaca na poljskom jeziku. Njegova djela prevedena su na više od petnaest jezika.

Hrvatski prijevod romana "Neprocjenjiv" potpisuje Mladen Martić.

Tagovi: Andrej Tarkovski, Edicija Božičević, Sofija Andruhovič
PROČITAJ I OVO
Céline Dion zbog zdravlja odgodila sjevernoameričku turneju
ODGODA
Céline Dion zbog zdravlja odgodila sjevernoameričku turneju
TORONTO - Glazbena zvijezda Celine Dion u subotu je objavila da odgađa sjevernoamerički dio svoje turneje "Courage" zbog ustrajnih zdravstvenih problema.
Danska otvara kulturni i zabavni sektor
OTVARANJE
Danska otvara kulturni i zabavni sektor
KOPENHAGEN - Nakon što su bili zatvoreni mjesec dana, kulturne ustanove, zoološki vrtovi i zabavni parkovi, otvorili su se u Danskoj u nedjelju, u sklopu ublažavanja mjera usprkos velikom broju novozaraženih.
Talibani vrijeđali umjetnike, palili glazbene instrumente
SRAMOTNO
Talibani vrijeđali umjetnike, palili glazbene instrumente
ISLAMABAD - Video snimka s talibanima koji vrijeđaju lokalne umjetnike i pale njihove glazbene instrumente proširila se u subotu internetom, javlja dpa.
Umro skladatelj, muzikolog i glazbeni pedagog akademik Davorin Kempf
IN MEMORIAM
Umro skladatelj, muzikolog i glazbeni pedagog akademik Davorin Kempf
ZAGREB - Skladatelj, muzikolog i glazbeni pedagog, akademik Davorin Kempf, umro je u petak u Zagrebu u 75. godini, izvijestila je u subotu Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)
Baldwin konačno predao mobitel, traže se dokazi u slučaju fatalne pucnjave
DOKAZI
Baldwin konačno predao mobitel, traže se dokazi u slučaju fatalne pucnjave

LOS ANGELES - Glumac Alec Baldwin predao je svoj mobilni telefon uredu šerifa u New Yorku koji će biti pregledan zbog mogućih dokaza u kaznenoj istrazi o fatalnoj pucnjavi tijekom snimanja filma "Rust".

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE