GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Arsenova, Cohenova i Dylanova poezija u Teatru Rugantino

Arsenova, Cohenova i Dylanova poezija u Teatru Rugantino
POEZIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2021 / 14:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Pjesnička večer koja je trebala započeti proljetni ciklus poetsko-glazbenih večeri “U traganju za izgubljenom poezijom”, igrom slučaja i zbog jedne visoke temperature postaje – veliko finale Ciklusa!

Poeziju legendarnog trojca Arsen, Cohen & Dylan, prema izboru Ivice Prtenjače, čitat će Gordana Gadžić, Jelena Miholjević, Nataša Kopeč, Sreten Mokrović, Luka Dragić i Filip Vidović, 23. svibnja u 19 sati u Teatru Rugantino.

Poetsko-glazbeni ciklus “U traganju za izgubljenom poezijom” osmislila je glumica, producentica i umjetnička ravnateljica Teatra Rugantino Gordana Gadžić, koja ovim ciklusom ispunjava svoju davnu želju o poetskim večerima u svom teatru: “Iako smo u sudaru sa životom, u toj egzistencijalnoj borbi s materijom, vremenom nekako ogrubjeli i otvrdnuli, želim iznova dati priliku jednom mekšem i nježnijem svijetu. Svijetu u kojem je čežnja za poezijom u nama i dalje živa.”

Večer pjesnikinja

Odlična ideja pretvorila se u još bolju realizaciju te sjajnu atmosferu na sve tri poetsko-glazbene večeri do sada održane. 11. travnja u Teatru Rugantino koji je preuređen u pravu malu kazališnu scenu u Tomašićevoj 4, započeo je poetsko-glazbeni ciklus i to s večeri pjesnikinja – prema izboru Ivice Prtenjače koji je bio i moderator večeri. Poeziju Ane Brnardić, Marije Čudine i Anne Carson – čitale su glumice Gordana Gadžić, Dubravka Ostojić, Jelena Miholjević, Lada Bonacci i Nataša Kopeč, a večer je upotpunio jazz gitarist i skladatelj Ivan Kapec.

Dvije večeri prema Jergovićevom izboru

Pjesnike i pjesme za sljedeće dvije pjesničke večeri birao je Miljenko Jergović te moderirao večeri, a glazbu je birala Gordana Gadžić. 25. travnja bio je posvećen poeziji Anđelka Vuletića, Petra Gudelja i Milana Milišića u glumačkim izvedbama Gordane Gadžić, Dubravke Ostojić, Žarka Savića, Luke Dragića, Filipa Vidovića i Silvija Vovka, a 9. svibnja doživljaj pjesama Josipa Severa, Duška Trifunovića i Raše Livade prenijeli su nam glumci Gordana Gadžić, Alma Prica, Sreten Mokrović, Luka Dragić i Silvio Vovk.

23. 5. – poezija Arsena, Cohena & Dylana

Izbornik i moderator zadnje večeri ovog proljetnog ciklusa, koju najavljujemo za 23. svibnja, ponovno je Ivica Prtenjača, pjesme legendarnih i svima nam dragih pjesnika – Arsena Dedića, Leonarda Cohena i Boba Dylana čitat će Gordana Gadžić, Jelena Miholjević, Nataša Kopeč, Sreten Mokrović, Luka Dragić i Filip Vidović, a svirkom i pjevanjem će nam doživljaj večeri upotpuniti Maja Posavec, Ivan Kapec i Marko Lucijan Hraščanec.

Inspiracija za odabir pjesnika za 23. 5.

Izbornik Ivica Prtenjača ovako nam je obrazložio odabir Arsena, Cohena i Dylana – zajedno:

“Osim što sam njihova imena zajedno vidio na jednom listu papira, jednom, u Haulikovoj, postoji još mnogo razloga zašto mislim da bi bilo lijepo čuti Arsenovu i Cohenovu poeziju zajedno. Naravno, uz trunčicu Dylanove poezije. Onaj papir popis je dobitnika najuglednije talijanske nagrade za kantautore, od ljudi s našeg jezika, tamo je bio samo Arsen, uz Brela, Endriga, Aznavoura, Okudžavu i Dylana.

Arsen i Cohen ispjevali su barem se meni čini sve dionice ljubavi i njezinog nedostatka, od zanosa, do ljubomore, od potrebe da se samuje udvoje do toga da se u svijetu koji se ruši jedino u tu ljubav i vjeruje. Uvijek blizu patosa, ali nikad preko te granice koja dijeli dobru poeziju od loše. Dva generacijski bliska čovjeka koji su u svojoj osnovi pjesnici, negdje sam naslutio, možda griješim, da su bili i u epistolarnoj komunikaciji. Arsen je stvarao u malenoj kulturi, brzo ju je nadvisio svojom stvaralačkom gromadom, a Cohen je u život krenuo kao mladi židovski student prava koji je na jednom tulumu čuo jednu Dylanovu ploču.

I ja mogu tako pjevati, zaključio je i pjevao je.

O tome kako njihova ostavština prolazi nakon što oni fizički više nisu s nama, ne treba suviše trošiti riječi, malena kultura posjeduje veliki zaborav, a svijet neprestance slavi poeziju Leonarda Cohena. Neka se barem ovdje susretnu po meni dvojica vrlo bliskih ljudi.”

Snimke svih večeri na Facebooku i YouTubeu

Kako bismo kompletnoj Rugantinovoj dragoj publici podarili mogućnost doživljaja poetsko-glazbenog ciklusa “U traganju za izgubljenom poezijom”, kao i svim ljubiteljima kazališta, poezije i književnosti, snimke svih pjesničkih večeri u sklopu Ciklusa moći će se pogledati na platformama Facebook i YouTube (Teatar Rugantino), a Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske zahvaljujemo što je financijski podržalo ciklus “U traganju za izgubljenom poezijom”.

Tagovi: Arsen Dedić, Leonard Cohen, Ivan Kapec, Gordana Gadžić, Dubravka Ostojić, Jelena Miholjević, Lada Bonacci, Bob Dylan, Teatar Rugantino, Miljenko Jergović, Ivica Prtenjača
PROČITAJ I OVO
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE