GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zvijezde Silicijske doline u slobodnom padu

Zvijezde Silicijske doline u slobodnom padu
LOŠI REZULTATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2022 / 08:49
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Iako središnje banke još ne ublažavaju ton, a Fed bi povećanjem kamatne stope do pet posto mogAo uzrokovati globalnu recesiju, Dow Jones je ponovno snažno ojačao prošli tjedan. Čak ni oštar pad Amazona nije zaustavio Wall Street u petak.

Već skoro godinu dana Dow Jones, elitni indeks 30 američkih korporacija, nije porastao četiri puta zaredom na tjednoj razini, kao sada, što opet otvara pitanje jesu li burze, kao toliko puta u povijesti, dosegnule dno u listopadu. Čini se da je Fed u ovom trenutku previše agresivan da bismo mogli očekivati skori kraj medvjeđeg trenda. Terminska tržišta predviđaju da će Fed, koji trenutačno ne pridaje previše pozornosti prijetnji recesije, ali je ozbiljan u namjeri smanjenja inflacije, do svibnja 2023. podići kamatu na pet posto, što bi moglo donijeti tvrdo prizemljenje za američko gospodarstvo, ali i globalnu recesiju, pogotovo jer se preostale glavne središnje banke također suočavaju s dugotrajnom borbom s inflacijom.

Iako se američko gospodarstvo može pohvaliti gospodarskim rastom od 2,6 posto u razdoblju srpanj-rujan, nakon blagog pada BDP-a u prethodna dva kvartala, SAD još uvijek nije službeno proglasio recesiju. Veliko je pitanje što će biti sljedeće godine. Sve je u rukama središnje banke koja će se ponovno sastati u prva dva dana studenoga i gotovo sigurno podići kamate - baš kao što je to u četvrtak učinila i Europska središnja banka - za 75 baznih bodova, na 3,75 posto. Bit će puno važnije uhvatiti nagovještaje kakvo će biti zaoštravanje monetarne politike u budućnosti. Sama nada da ćemo već u prosincu doživjeti umjeren rast kamata (za 0,5 postotnih bodova) dovela je do lijepog oporavka dioničkih indeksa u zadnjoj trećini listopada.

U međuvremenu, sezona kvartalnih zarada kulminirala je nizom uglavnom negativnih iznenađenja tehnoloških divova. Njihovo poslovanje pokazuje da čak i Silicijska dolina sve više osjeća utjecaj visoke inflacije i viših kamata. Neke dionice, koje su bile miljenice tržišta u bikovskom trendu nakon financijske krize 2008., a rast se mjerio u tisućama postotaka, doživjele su malu katastrofu.

Dionice Mete pale su više od 20 posto u jednom danu, a slično burna reakcija zabilježena je u Amazonu nakon objave kvartalnih rezultata (barem u prvim trenucima izvanberzanskog trgovanja) u četvrtak, što na papiru otpuhao gotovo 200 milijardi dolara, no redovno trgovanje u petak donijelo je tek nešto manje divlji pad (-12 posto) i smanjenje tržišne vrijednosti tvrtke "samo" za nešto više od 100 milijardi dolara, na najnižu vrijednost od travnja 2020.

Amazon je u trećem tromjesečju ostvario dobit od 3,9 milijardi dolara, što je devet posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Analitičare je uglavnom razočarao predviđanjem usporavanja rasta prodaje u tekućem tromjesečju (očekivalo se da će prihodi biti između 140 i 148 milijardi dolara; tržište je očekivalo 155 milijardi dolara) te očekivanjima da će veći troškovi u kombinaciji s jakim dolarom značajno naštetiti dobiti . Google i Meta također su izvijestili o velikom padu dobiti, pri čemu se Meta (ili Facebook) čak prepolovila.

I Google i Meta uvelike ovise o prihodima od oglašavanja, a Metino poslovanje otežavaju i visoki troškovi projekta virtualne stvarnosti ili metaversea (za koji se očekuje da će postati sljedeća velika stvar), tu je i sve veća konkurencija (TikTok) kao i rizik da će regulatori društvenih mreža dodatno pojačati pritisak. Dionice Meta pale su ispod 100 dolara i sada su najniže od 2016. godine.

Tagovi: Silicijska dolina, amazon, Meta, Facebook, Google, Federalne rezerve, Dow Jones, tržište kapitala, Big Tech
PROČITAJ I OVO
Powell obradovao tržišta, podatak o zaposlenosti spustio raspoloženje
RAZLIČITI SIGNALI
Powell obradovao tržišta, podatak o zaposlenosti spustio raspoloženje
KOLUMNA - Američko tržište rada ostaje snažno, ali postoje neki znakovi da se inflacija smiruje i, prije svega, da Fed više neće biti agresivan. Barem se ulagači nadaju, pa nije iznenađujuće nastaviti dijeliti indekse dionica.
Slovenske kompanije ove godine posluju uspješno, dividende rastu
DOBRA GODINA
Slovenske kompanije ove godine posluju uspješno, dividende rastu
ANALIZA - Uspješna sezona izvještavanja o poslovnim rezultatima SBITOP kompanija je iza nas. Dividendni prinos tradicionalno je visok na slovenskom tržištu, gdje poduzeća imaju vrlo stabilnu i dugoročnu politiku dividendi.
Mogu li prosvjedi u Kini označiti početak kraja ere Xi Jinpinga?
MINI POBUNA
Mogu li prosvjedi u Kini označiti početak kraja ere Xi Jinpinga?
KOMENTAR - U Kini već nekoliko desetljeća nije bilo tako velikih prosvjeda kao proteklih dana. Na meti kritika je državni i partijski šef Xi Jinping.
Tržišta podcjenjuju mogućnost nastavka oštre monetarne politike
KAMATNE STOPE I TRŽIŠTE
Tržišta podcjenjuju mogućnost nastavka oštre monetarne politike
KOLUMNA - Prosvjedi u Kini negativno su utjecali i na zapadne burze koje su se jesenas snažno oporavile, ali treba biti spreman na nove padove, a možda i na ponavljanje scenarija od prije dva desetljeća.
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
BIKOVI SE BUDE
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
KOLUMNA - Dow Jones nastavio je rasti prošli tjedan, skočivši 20 posto u samo mjesec i pol dana, što je odličan početak prosinca, tradicionalno najboljeg mjeseca Wall Streeta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE