GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zlato uzmiče pred bitcoinom

Zlato uzmiče pred bitcoinom
ZAŠTITA OD INFLACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2021 / 20:44
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Tržište kriptovaluta i ovoga je tjedna donijelo poprilično uzbuđenja. Zanimljivo, najpopularnija kriptovaluta bitcoin ovoga puta nije bila u prvom planu.

XRP je zasjao na tržištu kriptovaluta jer su njegovi odvjetnici postigli dvije značajne "etapne pobjede" u borbi protiv regulatora SEC-a, koji je u prosincu podigao tužbu protiv XRP-a zbog navodne prodaje Ripplea za 1,3 milijarde dolara u nesigurnim vrijednosnim papirima.

Vrijednost XRP-a porasla je nevjerojatnih 140 posto u proteklih tjedan dana, a jutros je koštala 1,48 dolara. Nakon poprilične "muke", bitcoin je tek u subotu ujutro probio psihološku granicu od 60 tisuća dolara, što bi trebalo otvoriti put za nove rekorde. Institucionalni investitori igraju sve veću ulogu, a mali investitori ulaze kako ne bi propustili vlak. Klasični FOMO efekt. No, sve veću ulogu bitcoina definitivno ne treba zanemariti.

U međuvremenu, ether, druga po veličini kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, približio se razini od 2.200 dolara, samo nekoliko dana nakon što je prvi put probio 2.100 dolara.

Bloomberg piše da bitcoin sve više istiskuje zlato kao ulaganje koje štiti investitore od inflacije. U vrijeme kada prinosi obveznica rastu, bitcoin također raste, a zlato takakav trend ne slijedi. Kako se ulagači sve više plaše inflacije, BTC ne bilježi rekorde i zlato se nigdje ne kreće. Priljevi u fondove vezane za zlato opadaju, a razne kriptovalute jačaju.

Za razliku od zlata, čija cijena raste uglavnom kada se gospodarski rast usporava, vrijednost bitcoina raste ruku pod ruku s jakom gospodarskom aktivnošću, kada prinosi obveznica također rastu. Upravo se to sada događa. Iako postoje i rizici (bitcoin se srušio nekoliko puta i pao je svojedobno za 80% vrijednosti), u vrijeme sve veće digitalizacije, bitcoin je postao ozbiljna investicijska klasa s ogromnim potencijalom za daljnji rast.

Iznad svega, postala je vrlo tražena alternativa klasičnim valutama zbog svoje ultra labave monetarne politike čiji su rezultati nepredvidljivi.

Tagovi: zlato, bitcoin, ethereum, kriptovalute, ripple, XRP
PROČITAJ I OVO
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
Burze žele pad kamatnih stopa; Tesla i Apple kao znakovi upozorenja
SIGNALI
Burze žele pad kamatnih stopa; Tesla i Apple kao znakovi upozorenja
KOLUMNA - Nešto lošiji podaci o inflaciji ohladili su Wall Street, a čak je i bitcoin “usporio” u dosezanju novih rekorda. Europske su dionice u međuvremenu zabilježile rast osmi tjedan zaredom.
Drugi kvartal mogao bi biti prekretnica za američku ekonomiju
PREKRETNICA
Drugi kvartal mogao bi biti prekretnica za američku ekonomiju
KOLUMNA - Važan pokretač gospodarskog rasta dat će u SAD-u središnje banke s očekivanim smanjenjem kamatnih stopa, počevši od svibnja ili kasnije u drugom kvartalu.
Jesu li američke dionice opasno precijenjene?
VALUACIJE I OPTIMIZAM
Jesu li američke dionice opasno precijenjene?
KOLUMNA - Burza u New Yorku ponovno je dobila dobar poticaj, S&P 500 je postavio rekord, iako je inflacija u veljači bila nešto viša od očekivane.
Pretjerani optimizam u tehnološkom sektoru mnogima bi se mogao obiti o glavu
POHLEPA
Pretjerani optimizam u tehnološkom sektoru mnogima bi se mogao obiti o glavu
KOLUMNA - Nvidijine dionice u petak su već bile dvostruko skuplje nego početkom godine, a bitcoin je prvi put u povijesti premašio 70.000 dolara. Uslijedilo je unovčavanje dobiti i novi razlog za sumnju je li optimizam pretjeran.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE