GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zlato uzmiče pred bitcoinom

Zlato uzmiče pred bitcoinom
ZAŠTITA OD INFLACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2021 / 20:44
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Tržište kriptovaluta i ovoga je tjedna donijelo poprilično uzbuđenja. Zanimljivo, najpopularnija kriptovaluta bitcoin ovoga puta nije bila u prvom planu.

XRP je zasjao na tržištu kriptovaluta jer su njegovi odvjetnici postigli dvije značajne "etapne pobjede" u borbi protiv regulatora SEC-a, koji je u prosincu podigao tužbu protiv XRP-a zbog navodne prodaje Ripplea za 1,3 milijarde dolara u nesigurnim vrijednosnim papirima.

Vrijednost XRP-a porasla je nevjerojatnih 140 posto u proteklih tjedan dana, a jutros je koštala 1,48 dolara. Nakon poprilične "muke", bitcoin je tek u subotu ujutro probio psihološku granicu od 60 tisuća dolara, što bi trebalo otvoriti put za nove rekorde. Institucionalni investitori igraju sve veću ulogu, a mali investitori ulaze kako ne bi propustili vlak. Klasični FOMO efekt. No, sve veću ulogu bitcoina definitivno ne treba zanemariti.

U međuvremenu, ether, druga po veličini kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, približio se razini od 2.200 dolara, samo nekoliko dana nakon što je prvi put probio 2.100 dolara.

Bloomberg piše da bitcoin sve više istiskuje zlato kao ulaganje koje štiti investitore od inflacije. U vrijeme kada prinosi obveznica rastu, bitcoin također raste, a zlato takakav trend ne slijedi. Kako se ulagači sve više plaše inflacije, BTC ne bilježi rekorde i zlato se nigdje ne kreće. Priljevi u fondove vezane za zlato opadaju, a razne kriptovalute jačaju.

Za razliku od zlata, čija cijena raste uglavnom kada se gospodarski rast usporava, vrijednost bitcoina raste ruku pod ruku s jakom gospodarskom aktivnošću, kada prinosi obveznica također rastu. Upravo se to sada događa. Iako postoje i rizici (bitcoin se srušio nekoliko puta i pao je svojedobno za 80% vrijednosti), u vrijeme sve veće digitalizacije, bitcoin je postao ozbiljna investicijska klasa s ogromnim potencijalom za daljnji rast.

Iznad svega, postala je vrlo tražena alternativa klasičnim valutama zbog svoje ultra labave monetarne politike čiji su rezultati nepredvidljivi.

Tagovi: zlato, bitcoin, ethereum, kriptovalute, ripple, XRP
PROČITAJ I OVO
Život u ritmu QR koda
BUDUĆNOST U NEJEDNAKOSTI
Život u ritmu QR koda
KOLUMNA - Odgovornost prestaje kod prvog uboda igle. Tko se nije cijepio, magarac je bio.
Tko će zaustaviti Elona?
TRŽIŠTE I UTJECAJ
Tko će zaustaviti Elona?
KOLUMNA - Čitavo ovo vrijeme traju ogorčene rasprave o tome je li njegov utjecaj na tržišta prekoračio granicu dozvoljenog? Realno, radi se o čistoj manipulaciji tržištem.
Globalno tržište kapitala u fazi korekcije, ali dugoročne prognoze su pozitivne
TRŽIŠTE KAPITALA
Globalno tržište kapitala u fazi korekcije, ali dugoročne prognoze su pozitivne
ANALIZA - Globalna tržišta dionica ovog su tjedna prošla kroz korekciju na račun visoke ocjene inflacije za SAD u travnju.
Teretni vlakovi dobili podršku politike, ali povratak ide sporo
PRIJEVOZ
Teretni vlakovi dobili podršku politike, ali povratak ide sporo
ANALIZA - Godinama je željeznica "racionalizirala" svoju mrežu što je značilo nestanak na tisuće tvorničkih priključaka. Sad i politika podupire povratak robe na šine, ali to je veoma ambiciozan pothvat.
Cyber kriminal procvao zbog korone
KRIMINAL NA WEBU
Cyber kriminal procvao zbog korone
ANALIZA - Korona potiče kriminal na webu. Broj kaznenih djela raste, a stopa otkrivanja počinitelja stagnira.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE