GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zlatno doba ekološkog ubijanja Srbije

Zlatno doba ekološkog ubijanja Srbije
ZDRAVLJE I VLAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2021 / 18:40
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Ispratili smo, neki kažu, najgoru godinu i očekivali da će sve ružno što nam je donela nestati u ponoć. Korona se nametnula kao najgora pošast koja nas je snašla. Ali avaj...ima još mnogo opasnijih problema koji se tiču zdravlja srpskih građana.

Još u prepodnevnim satima prvog januara su nas preplavile fotografije Potpećkog jezera, koje je pretvoreno u deponiju. Problem je, kažu, dugogodišnji.

Početkom novembra, Ministarstvo za zaštitu životne sredine i opština Prijepolje postigli su dogovor o hitnom zatvaranju deponije Stanjevine, najvećeg zagađivača potpećke akumulacije, i njene sanacije. Deponija je ubrzo zatvorena, ali je jezero ostalo isto. Ali važno je da je dogovor postignut...Mrtvo slovo na papiru.

Osim slika Potpećkog jezera, sa društvenih mreža saznali smo tog istog prvog januara da se u Srbiji nivo zagađenja vazduha i dalje drži na sjajnom prvom mestu u Evropi predstavljen predivnom ljubičastom bojom.

Za nas koji živimo u glavnom gradu Srbije, svakoga dana nam je jasno da nas truju. I to bez obzira na to šta radimo i kako živimo. Dovoljno je da izađemo iz naših kuća ili da otvorimo prozore. Već smo otrovani. Beograd je veoma često, prema podacima aplikacije AirVisual, među najzagađenijim gradovima na svetu.

Uprkos tome što sunce sija, u Srbiji se teško se diše a i vazduh se doslovce vidi. Rešenje problema srpske vlasti vide u pomeranju granica dozvoljenih koncentracija štetnih materija. Našteluješ paramentre kako ti odgovara i sve je kao rukom odneseno. Nisu više srpski gradovi u ljubičastom, ali su u crvenom što verovatno oku vlasti više prija. Usput, otpustiš čoveka koji je smatrao da narod ima pravo da zna šta udiše i da se kvalitet vazduha neće poboljšati pomeranjem granica dozvoljenih koncentracija štetnih materija. Problem rešen. Idemo dalje u nove zlatne pobede.

Kao neprijatni detalj u tzv. zlatnom dobu pojavila se polemika o misterioznom Makiškom polju koje treba da postane stanica metroa. Samo retrogradni drugosrbijanci se bune. Ne vole svoju zemlju, svoj narod i napredak kao takav. Pitaju se čemu metro u nenaseljenom području? Kakvi amateri... zabrinuli su se jer se Makiško polje smatra najvećim izvorištem podzemnih voda za snabdevanje prestonice pijaćom vodom. Ko uopšte može da pomisli da u široj zoni zaštite vodoizvorišta predviđena gradnja stambenog kompleksa i metroa može predstavljati opasnost?

Kao sledeći veliki ekološki problem sve češće se pominje Rio Tinto i njihov projekat Jadar, u blizini Loznice. Da li će to biti kap koja će preliti čašu i oko koje će se građani udružiti i pobuniti? Čuju se optimističke izjave nekih ekoloških pokreta da je Srbija pred ekološkim ustankom...

Nažalost, glavni protagonisti Zlatnog doba će igrati na kartu „Psi laju, a karavani prolaze“ i kako Krleža još davno u istoimenoj pesmi poručuje:

"O, pasji sabore, ti laješ, a karavane idu,
i čuje se zveket orme, kopita i točkova škripa.
Zaludu lavež tvoj svu pasju mržnju na prolaznike sipa,
svi prolaze i nestaju, a ti na lancu, kao sjena slijepa,
sudbinu čekaš da s tobom tu pod plotom pasji krepa."

Foto: Goran Prijović


Tagovi: ekologija, Marko Majić, Miroslav Krleža, Makiško jezero, Potpećko jezero, AirVisual, Beograd, Rio Tinto, Prijepolje
PROČITAJ I OVO
Kosturi iz ormara
KRIMINAL U OBNOVI
Kosturi iz ormara
KOLUMNA - Banovina ili Banija, Banija ili Banovina tema je koja je bila tek predjelo gladnoj i izluđenoj političkoj javnosti (običnom puku, medijima, političkim strankama, znanstvenicima). Bačenu kost oglodao sam i sam i prejeo se, Od podvale me još uvijek želudac boli.
Prisilno cijepljenje je pogrešna ideja
NJEMAČKE DILEME
Prisilno cijepljenje je pogrešna ideja
KOLUMNA - Političari se moraju uzdati u ljude koji će se dobrovoljno pridržavati mjera. Premijer Bavarske Söder izabrao je loš trenutak za glasna razmišljanja o uvođenju obveznog cijepljenja.
Banija ili Banovina, svejedno je: Ova država nije funkcionalna
TEATAR APSURDA
Banija ili Banovina, svejedno je: Ova država nije funkcionalna
KOLUMNA - Tko me može uvjeriti da ova Država doista funkcionira? K tome još i da dodamo onu popularnu "pravna država". Funkcionira, ali simbolično, tek tu i tamo. I kako će takva Država obnoviti potresom razrušeno područje Lijepe naše?
Šta donosi Zakon o digitalnoj imovini?
REGULATIVA
Šta donosi Zakon o digitalnoj imovini?
KOLUMNA - Dana 17. decembra 2020. godine na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, usvojeno je nekoliko zakona, među kojima se našao i Zakon o digitalnoj imovini.
Što se krije iza korekcije na tržištu kriptovaluta?
KRIPTOVALUTE
Što se krije iza korekcije na tržištu kriptovaluta?
KOLUMNA - Na strani prodaje bili su neki glavni investitori (poput Guggenheim Partners) koji su se prošle godine pobrinuli za snažno jačanje bitcoina. Čak i rudari prodaju toliko puno koliko nisu od srpnja 2019. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE