GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapisnici Feda ohladili optimizam na Wall Streetu

Zapisnici Feda ohladili optimizam na Wall Streetu
HLADAN TUŠ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2023 / 12:07
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Događanja na njujorškoj burzi uljepšale su dionice Microsofta koje su u ponedjeljak dosegle rekordnu vrijednost nakon vijesti da Sam Altman prelazi iz OpenAI-ja u Microsoft. Kripto tržištem odjekuje ostavka prvog čovjeka Binancea.

Nedavno u petak dionice Microsofta pale su za 1,7 posto nakon što je upravni odbor OpenAI-ja (najpoznatijeg po ChatGPT chatbotu za umjetnu inteligenciju) iznenađujuće otpustio Sama Altmana, rekavši da nije bio iskren u komunikaciji s upravnim odborom. Kao što je poznato, Microsoft je najveći pojedinačni dioničar OpenAI-ja, čija je investicija vrijedna 13 milijardi dolara.

Altmana i članove njegovog užeg tima (uključujući suosnivača OpenAI-ja Grega Brockama, koji je iz protesta napustio OpenA) već u ponedjeljak zaposlio je Microsoft, što je bio pozitivan signal za dioničare, jer je Microsoft sada mogao ojačati svoju poziciju na polju umjetna inteligencija. Ali danas je došlo do novog obrata. Iz SAD-a je stigla vijest da se Altman vraća na "staru poziciju" izvršnog direktora OpenAI-ja. Novim ugovorom, među ostalim, predviđen je i novi upravni odbor, priopćeno je iz tvrtke.

Dionice su tako u ponedjeljak ojačale dobrih dva posto i prvi put se zalebdjele iznad 377 dolara. U utorak je cijena ponovno pala (-1,2 posto), no nema sumnje da su dionice ove godine vrlo vruće jer su dobile oko 55 posto svoje vrijednosti. Još jedna dionica u hrpi "veličanstvenih sedam" skočila je znatno više (+241 posto) ove godine - dionice Nvidije, koje su veliki pobjednici AI-manije. U utorak navečer Nvidia je objavila svoje kvartalne rezultate. Budući da su (statistički gledano od 2001.) njezine dionice nakon objave rezultata u prosjeku oscilirale za 8,4 posto u jednom ili drugom smjeru, bio je raj za špekulante, no oni koji su se povećali bili su podbacili kao Nvidijine unatoč najavi iznimnog rasta prihoda. (u tromjesečju do 29. listopada čak 206% rasta u odnosu na isto razdoblje prošle godine), dionice su pale u izvanberzanskom trgovanju.

Razlog deprecijacije unatoč više od 18 milijardi prihoda? Nvidia je upozorila da će prodaja na kineskom tržištu (i nekim drugim azijskim tržištima) pasti u četvrtom kvartalu. Wall Street je u utorak veliku pozornost posvetio zapisniku posljednje sjednice američke središnje banke (Fed minute). Nema iznenađenja – dužnosnici FED-a i dalje vjeruju da monetarna politika mora ostati dovoljno restriktivna kako bi ukrotila inflaciju. Zasad nema znakova da bi Federalne rezerve mogle uskoro započeti ciklus smanjenja stopa, iako ulagači sve više vjeruju da taj dan nije daleko. Kao što je poznato, Fed je od prošlog ožujka, u godinu i pol dana, "zakotrljao" kamatnu stopu s nule na razinu između 5,25 i 5,50 posto, no istina je da je u posljednje dvije sjednice (a gotovo sigurno hoće) bio slučaj iu prosinačkoj sjednici) nije dodatno povećao kamatne stope.

Deutsche Bank očekuje da će američko gospodarstvo skliznuti u blagu recesiju početkom 2024. Prema njezinim riječima, Fed će stoga u lipnju prvi put sniziti kamatu. “Fed minute” su malo ohladile atmosferu na Wall Streetu i dovele u pitanje najnoviji rast. Dionički indeksi S&P 500 (-0,2 posto) i Nasdaq (-0,6 posto) blago su skliznuli u utorak nakon pet dana rasta. Intelove dionice pale su 2,5 posto, Amazonove 1,5 posto (prvi čovjek tvrtke Jeff Bezos navodno sve agresivnije prodaje dionice tvrtke koju vodi), Microsoftove 1,1 posto.

Tagovi: Wall Street, Fed, Federalne rezerve, tržište kapitala, Microsoft, Nvidia
PROČITAJ I OVO
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE