GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrijeme radi za kositar, evo zašto

Vrijeme radi za kositar, evo zašto
ROBNA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2024 / 08:59
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Zlato ovih dana obara rekorde, ali zanimljivo je i na širim robnim tržištima.

Sljedećih mjeseci mogla bi biti najzanimljivija kombinacija platine, paladija i kositra. Prve dvije sirovine su zanimljive jer se narativ elektrifikacije voznog parka mijenja i očito ćemo još neko vrijeme koristiti vozila s unutarnjim sagorijevanjem. Kositar je pak "ljepilo" elektroničkih komponenti i skače (s odgodom) na krilima oduševljenja "umjetnom inteligencijom" i proizvodnim problemima najvećih zemalja izvoznica.

Cijene kositra dosegnule su u srijedu najviše u više od godinu dana na Londonskoj burzi metala (LME), nakon što su zalihe pale na najnižu razinu u posljednjih nekoliko mjeseci.

Referentna tromjesečna cijena kositra na LME-u porasla je 1,1% na 31.485 USD po metričkoj toni. Ranije tijekom današnje trgovine dosegla je 31.680 dolara po toni, najviše od siječnja 2023.

Zalihe kositra na LME pale su na 4285 tona, najmanje od srpnja 2023. Zalihe su pale 44% od početka godine.

Ugovorom o LME gotovini u utorak trgovano je s premijom od 26 dolara po toni u odnosu na tromjesečni ugovor u utorak, što ukazuje na ograničenost kratkoročnih zaliha.

Međutim, u Kini, najvećem svjetskom potrošaču kositra, gomilaju se zalihe u skladištima koje prati SHFE. Zalihe su prošli tjedan dosegnule rekordnu razinu od 12.823 tone, pokazali su najnoviji podaci koje je objavila burza.

Analitičar Tom Langston iz International Tin Association rekao je u bilješci da postoje različite tržišne dinamike između Kine i ostatka svijeta.

Postoje rizici opskrbe kositrom, a to bi trebalo poduprijeti njegovu cijenu. Istina je da je 2023. završila sa suficitom, jer su Kina, Bolivija i Kongo bili zauzeti proizvodnjom, kao i Peru i Malezija. Međutim, potrošnja je snažna, a stručnjaci očekuju da će prekomjerna ponuda ustupiti mjesto deficitu.

Kao prvo, tu je kineski uvoz iz Mjanmara. Iako je zabrana rudarenja u državi Wa ukinuta, neizvjesnosti ostaju. A najveći rudnik u državi Wa još uvijek je zatvoren, što znači da ogromna količina kositra jednostavno nedostaje tržištu. S druge strane, u Indoneziji ima poremećaja. Ovdje je proizvodnja u padu i problemi su s procesom odobrenja rudarenja.

Prema predviđanjima, globalni obujam proizvodnje ostat će otprilike isti, ali očekuje se povećanje potražnje za kositrom ove godine. To je zbog povećanja proizvodnje poluvodiča, automobilskog sektora i fotonaponskog sektora. Pokretačke snage iza toga su energetska tranzicija i rastući sektori automatizacije.

Tagovi: kositar, robe, bakar, paladij, platina, automobili, energija, energetska tranzicija
PROČITAJ I OVO
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE