GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrijeme radi za kositar, evo zašto

Vrijeme radi za kositar, evo zašto
ROBNA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2024 / 08:59
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Zlato ovih dana obara rekorde, ali zanimljivo je i na širim robnim tržištima.

Sljedećih mjeseci mogla bi biti najzanimljivija kombinacija platine, paladija i kositra. Prve dvije sirovine su zanimljive jer se narativ elektrifikacije voznog parka mijenja i očito ćemo još neko vrijeme koristiti vozila s unutarnjim sagorijevanjem. Kositar je pak "ljepilo" elektroničkih komponenti i skače (s odgodom) na krilima oduševljenja "umjetnom inteligencijom" i proizvodnim problemima najvećih zemalja izvoznica.

Cijene kositra dosegnule su u srijedu najviše u više od godinu dana na Londonskoj burzi metala (LME), nakon što su zalihe pale na najnižu razinu u posljednjih nekoliko mjeseci.

Referentna tromjesečna cijena kositra na LME-u porasla je 1,1% na 31.485 USD po metričkoj toni. Ranije tijekom današnje trgovine dosegla je 31.680 dolara po toni, najviše od siječnja 2023.

Zalihe kositra na LME pale su na 4285 tona, najmanje od srpnja 2023. Zalihe su pale 44% od početka godine.

Ugovorom o LME gotovini u utorak trgovano je s premijom od 26 dolara po toni u odnosu na tromjesečni ugovor u utorak, što ukazuje na ograničenost kratkoročnih zaliha.

Međutim, u Kini, najvećem svjetskom potrošaču kositra, gomilaju se zalihe u skladištima koje prati SHFE. Zalihe su prošli tjedan dosegnule rekordnu razinu od 12.823 tone, pokazali su najnoviji podaci koje je objavila burza.

Analitičar Tom Langston iz International Tin Association rekao je u bilješci da postoje različite tržišne dinamike između Kine i ostatka svijeta.

Postoje rizici opskrbe kositrom, a to bi trebalo poduprijeti njegovu cijenu. Istina je da je 2023. završila sa suficitom, jer su Kina, Bolivija i Kongo bili zauzeti proizvodnjom, kao i Peru i Malezija. Međutim, potrošnja je snažna, a stručnjaci očekuju da će prekomjerna ponuda ustupiti mjesto deficitu.

Kao prvo, tu je kineski uvoz iz Mjanmara. Iako je zabrana rudarenja u državi Wa ukinuta, neizvjesnosti ostaju. A najveći rudnik u državi Wa još uvijek je zatvoren, što znači da ogromna količina kositra jednostavno nedostaje tržištu. S druge strane, u Indoneziji ima poremećaja. Ovdje je proizvodnja u padu i problemi su s procesom odobrenja rudarenja.

Prema predviđanjima, globalni obujam proizvodnje ostat će otprilike isti, ali očekuje se povećanje potražnje za kositrom ove godine. To je zbog povećanja proizvodnje poluvodiča, automobilskog sektora i fotonaponskog sektora. Pokretačke snage iza toga su energetska tranzicija i rastući sektori automatizacije.

Tagovi: kositar, robe, bakar, paladij, platina, automobili, energija, energetska tranzicija
PROČITAJ I OVO
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
TRŽIŠNI OPTIMIZAM
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
KOLUMNA - Iako su se očekivanja o Fedovom smanjenju kamata značajno promijenila od početka godine (ove godine neće biti šest ili sedam smanjenja kamata, nego najviše dva), burzovni indeksi nižu nove rekorde.
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KLJUČNA KOMPONENTA USPJEHA
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KOLUMNA - Organizacijski dizajn nije samo za velike međunarodne korporacije.
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
POMUTNJA
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
KOLUMNA - Keith Patrick Gill, zvani Roaring Kitty, ponovno se pojavio na društvenim mrežama, a s njim su dionice koje su prije tri godine luđački porasle (i zatim se srušile) bez pravog temelja, dobile novi poticaj. Prije svega GameStop i AMC Entertainment.
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
KOLUMNA - Najbolja strategija za investitore koji ne žele svaki dan promatrati burzu (a kamoli trgovati) jest redovito ulagati u fondove na mjesečnoj bazi i nadati se da će upravitelji biti uspješni kao što su bili s Medallion fondom, gdje nikome nije smetala visoka provizija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE