GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrijeme je za oklade na sirovine i kriptovalute

Vrijeme je za oklade na sirovine i kriptovalute
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2022 / 19:47
Autor: Maja Marković
ANALIZA - Prometni sektor posljednjih je tjedana najteže pogođen na burzi, a analitičari već govore o velikoj opasnosti od recesije u ovom segmentu tržišta.

Analitičar Bank of Americe Ken Hoexter snizio je procjenu devet transportnih tvrtki. Dow Jones Transportation Average u četvrtak je samo privremeno prekinuo šestodnevni negativni niz (najduži u više od dvije godine), a u petak je ponovno pao gotovo jedan posto niže. U osam dana (od 29. ožujka) indeks je pao za više od 13 posto, dok je elitni Dow Jones u tom razdoblju izgubio nešto više od jedan posto vrijednosti.

Sličnu priču pišu i financijske dionice. U četvrtak je indeks kojim se mjeri njihov učinak (S&P bankovni indeks) skliznuo najniže u 13 mjeseci, nakon čega je u petak uslijedio rast od 1,2%. Uspije li američke Federalne rezerve spriječiti teško spuštanje domaćeg gospodarstva, dionice banaka bi se vrlo brzo mogle pokazati povoljnim (više kamatne stope donose i veću profitabilnost), no ako recesija doista udari, te će se vrijednosnice i dalje vrednovati. U sadašnjoj situaciji, analitičari priliku vide uglavnom u dionicama "vrijednosti", ali manje u dionicama "rasta" ili tvrtkama čija je dobit jako ovisna o niskim kamatnim stopama.

Analitičari BofA također primjećuju da se makroekonomska slika ubrzano pogoršava, što bi američko gospodarstvo moglo gurnuti u recesiju s Fed-ovim planiranim pooštravanjem monetarne politike. U takvoj situaciji investitori bi se radije kladili na sirovine, kriptovalute i, ne manje važno, gotovinu na dionice obveznica. Sredinom tjedna Fed je naznačio da je spreman brzo smanjiti ukupnu bilancu (trenutačno dostiže gotovo devet bilijuna dolara), za koju se očekuje da će biti dvostruko brža nego u 2017.-2019., kada se proces počeo smanjivati neto kupnje obveznica za 10 milijardi i završilo na 50 milijardi.

Ali u to je vrijeme ukupna bilanca Fed-a bila "samo" na 4,5 bilijuna dolara (Fed ju je potom smanjio na 3,8 bilijuna dolara), a iznad svega, inflacija nije bila tako visoka. Sada kada je inflacija na vrhuncu od 40 godina (7,9% na godišnjoj razini u veljači, brojka za ožujak bit će poznata u utorak), potrebne su oštrije mjere.

Stoga se očekuje da će Fed smanjiti svoju mjesečnu kvotu za neto kupnju obveznica za 95 milijardi dolara u samo tri mjeseca u procesu kvantitativnog pooštravanja (QT). Detaljnije planove vjerojatno će predstaviti na sastanku u svibnju (3.-4. svibnja), na kojem očekuje da će financijska tržišta podići ključnu kamatnu stopu za pola postotnog boda.

Tagovi: sirovine, kriptovalute, Dow Jones Transportation Average, tržište kapitala, Bank of America
PROČITAJ I OVO
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
TEŽAK PAD
Kataklizma za Netflix, sudbina tržišta u rukama Feda
KOLUMNA - Sudbina američke ekonomije je izvan kontrole Feda, stoji u priopćenju američkih Federalnih rezervi, što dodatno potiče strahove od recesije. Financijska tržišta tek su u petak "oddahnula" i doživjela konkretniji skok.
Kineska politika razlog više za brige investitora
GLOBALNE POSLJEDICE
Kineska politika razlog više za brige investitora
KOLUMNA - Poskupjet će automobili, tehnologija, elektronika, odjeća i možda hrana. Inflatorni pritisci mogu se očekivati i kada Kina prekine ovu politiku, jer će tada potražnja za naftom naglo rasti.
Ovakvog pesimizma na tržištima nije bilo još od 2009.
BROJNE BRIGE
Ovakvog pesimizma na tržištima nije bilo još od 2009.
KOLUMNA - Sve više analitičara smatra da Fed neće uspjeti postići meko prizemljenje gospodarstva, ali će uslijediti recesija, a u takvoj situaciji burze nemaju svijetlu budućnost.
Stvari su izmaknule kontroli, recesija prijeti cijelom svijetu
FED NA POTEZU
Stvari su izmaknule kontroli, recesija prijeti cijelom svijetu
KOLUMNA - Ekonomska situacija se poprilično promijenila u posljednjih godinu dana.
Izgledan rast cijena obveznica i velika nestabilnost na tržištima kapitala
TURBULENTNO
Izgledan rast cijena obveznica i velika nestabilnost na tržištima kapitala
KOLUMNA - Fed je u srijedu povisio kamatne stope za pola posto, ali nije otkrio konkretne planove za smanjenje bilance osim što će to početi 1. lipnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE