GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlak bez voznog reda

Vlak bez voznog reda
TERET DUGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2020 / 19:53
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Trošak pandemije u Hrvatskoj penje se na trideset milijardi kuna. Da se smrzneš kad pročitaš brojku duga koja se kalemi na sve financijske obveze koje rastrošna država ima.

Dug je to kojeg nikada nećemo otplatiti. Zapravo, koji i jesmo? Na ovim prostorima se uvijek živjelo na ''kredu''. Nekad bi te, naše, kredite u bivšoj Jugi pojela devalvacija pa bi se smijali kako smo zeznuli ''konobara'' za rundu na Titaniku koji je već dobrano potonuo. Prošli smo rat, pretvorbe, tajkune, političke tajfune, no žilav je ovaj narod. Ne da se.

Dok po svijetu lete Molotovljevi kokteli, u nas se svi nadaju da će iduće sezone u igri biti oni društveno prihvatljivi kokteli. Uistinu, uz ples korone nekako smo preživjeli ljeto i ušli u jesen u kojoj luduju brojke kako pandemijske tako i endemske za hrvatsko gospodarstvo. Budući su nam sabornici mirno odmarali dok je Stožer bio u stalnoj aktivi, narod računa da i nije tako strašno kad se može predahnuti dok je ''Vlak u snijegu''.

Na što će se pogoniti taj vlak, sam bog zna. Prije će biti ''Vlak bez voznog reda''. Račune mo'š sakrit u ladicu, no ''Švabo'' zna koliko si mu dužan. I taj ''Švabo'' podsjeti me na ''crnu mačku'' Ćiru Blaževića koji bi se uvijek nekako probijao u zadnji tren na neko od prvenstava. Shvatiš to prokletstvo prekrasne zemlje koje uvijek žica za ''kavu'', ali nekako preživi, otvore se vrata tamo gdje je zid i kreneš dalje siromašan, a tust poput Mačka u čizmama.

Država svoj luksuz postojanja spašava ovrhama ostavljajući svoj narod na svježem zraku.

''Mobiteli''. Jest, oni su uništili hrvatske građane dovevši ih do osobnog bankrota. ''Korisnik je privremeno nedostupan''. Izgubljena je komunikacija između Markova trga i naroda.

Tu i tamo susretne se gdjekoji ministar s nekim ranjenim policajcem zaključivši da narod krvari no još uvijek nisu ugroženi vitalni znakovi. A dok mi ovisimo o vitalnosti, država ovisi o ''volatilnosti''.

Zasad nam je sve ''Točno u podne''. Nitko ne poteže revolvere, pa nam ide na ruku jer mi ionako pucamo ćorcima. Nade ima jer se još uvijek možemo, što, zaduživati. Vele, povoljno. Taj ''jeftin'' dug netko će morati otplaćivati. Trebao bi nas spasiti ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam 2, te prihvaćanje eura kao jedinstvenog sredstva plaćanja. Jupi!

Većini hrvatskih građana to ništa ne znači. Bili i ostali u istoj gabuli. Dok EU čeka da obavimo obećane reforme, dotle će većina nas ući u sakralno raspoloženje moleći za dobru i gostima obilatu turističku sezonu 2021. Cjepiva na pomolu no nikako cijepiti taj dug da se ne širi brže od virusa. Hrvatska ima šanse, no ovisi o ''golmanu'' javnog duga i o arbitru utakmice koju smo zaigrali na Svjetskom prvenstvu pandemije. Vrlo skoro ćemo znati je li ''Ćiro, pederu!'' ili ''Ćiro, majstore!'' Kako bi rekao Krleža: ''Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo…'', a kmeta bu zanavek, il' u rubači il' u trlišu…

Tagovi: dug, hrvatski javni dug, trošak pandemije, trošak koronavirusa, Ćiro Blažević, Miroslav Krleža, Vlada RH
PROČITAJ I OVO
Kulturna baština u doba koronakrize: Ubrzani pomak prema digitalnom
OSJETLJIVO
Kulturna baština u doba koronakrize: Ubrzani pomak prema digitalnom
ANALIZA - U nametnutoj fizičkoj distanci i nemogućnosti uobičajenog odvijanja kulturnih aktivnosti u kulturnim prostorima, kriza COVID-19 i dalje oslabljuje već ionako krhak i osjetljiv sektor.
Veran Matić, uvijek ispravan
GESTE I LJUDI
Veran Matić, uvijek ispravan
KOMENTAR - Veran Matić, danas već pedesetosmogodišnjak, od 1989. najprije je osnivač pa direktor Radija B-92, kojim je gospodario i upravljao svih ratnih godina. Bila je to uloga njegova života, naročito važna za one pred kojima je neki dan kleknuo i pomolio se.
Kako su Finci pobijedili koronu?
KLJUČ USPJEHA
Kako su Finci pobijedili koronu?
KOMENTAR - Nose li se Finci bolje s pandemijom koronavirusa zato što su „nedruštveni“ ili zato što imaju jaku socijalnu državu? Stopa zaraze COVID-om 19 u ovoj zemlji je najniža u cijeloj Europi. U čemu je ključ uspješnosti?
Uzlet bitcoina, zlato palo drugi uzastopni tjedan
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Uzlet bitcoina, zlato palo drugi uzastopni tjedan
ANALIZA - Sredina studenoga donijela je novi uzlet na tržištu kriptovaluta dok je zlato oslabilo drugi uzastopni tjedan.
Obiteljski smještaj najveći dobitnik korona sezone
POBJEDNICI
Obiteljski smještaj najveći dobitnik korona sezone
KOLUMNA - Najvećim dijelom su to vjerni gosti koji se redovito vraćaju na isto turističko odredište, u isti smještaj, kod iste obitelji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE